*

Familie & Sundhed

Flere mænd får fjernet mandebrysterne på operationsbordet

Flere mænd tyer til en operation, hvis de har mandebryster. Stigende overvægt eller brug af steroider kan være forklaringen på flere mænd med brystudvikling, mener plastikkirurg.

Mens kvinder får opereret brysterne større, søger flere mænd til plastikkirurgien for at fjernet de såkaldte mandebryster.

I fagtermer kaldes det for gynækomasti og dækker over mænd, der udvikler kvindelignende bryster, som består af væv og fedt og i nogle tilfælde kun fedt.

De uønskede mandebryster kan typisk ikke fjernes med løbeture eller grøntsager, fordi der er tale om såkaldt genstridigt fedt. Og det betyder, at flere mænd nu tyer til en operation for at komme af med brystudviklingen.

Det fortæller Andreas Printzlau, der er plastikkirurg og ejer af privathospitalet Bodylift Center, hvor han bl.a. opererer mænd, der har udviklet gynækomasti.

»Vi oplever, at flere mænd vil have fedtsugning af brysterne. Det kan være brug af steroider, eller at man tidligere har været overvægtig, der gør, at man udvikler gynækomasti. Men det kan også handle om, at særligt yngre mænd er blevet mere forfængelige,« mener Andreas Printzlau.

Faste busruter til kirurgisk skønhed

Der findes ingen officiel opgørelse over, hvorfor flere mænd søger mod kirurgien for at komme de pinlige bryster til livs. Men Andreas Printzlau peger på, at flere steroider og flere overvægtige mænd kan være forklaringen.

»Man kan ikke sige det med sikkerhed, men flere steroider i omløb eller den stigende overvægt i samfundet kan resultere i, at flere mænd udvikler gynækomasti. Og derfor ønsker de efterfølgende en operation, fordi brysterne bliver der, selvom man taber sig eller stopper misbruget,« siger han.

Der findes to former for mandlig brystudvikling. Enten består de forstørrede bryster af både fedt og væv, ellers er det kun genstridigt fedt. Hvis der er tale om den første form for gynækomasti, kan man typisk få operationen betalt af det offentlige sygehusvæsen.

Operationen bliver endda dækket af behandlingsgarantien, så man bliver henvist til et privathospital på det offentliges regning, hvis ventetiden overskrider en måned på offentlige hospitaler.

»Omkring halvdelingen af dem, vi opererer for brystudvikling, kommer fra det offentlige sygehusvæsen, som betaler for operationen. Når det er tilfældet, skyldes det, at mændene har udviklet brystvæv sammen med store fedtdepoter på brysterne. Det betragter man som en medicinsk lidelse,« siger Andreas Printzlau.

At mænd udvikler brystvæv kan skyldes hormonforandringer, som bl.a. kan komme af en tumor i testiklerne. Derfor handler det i første omgang om at blive udredt for mistanke om en tumor.

Men selvom mistanken bliver afkræftet, ryger patienterne ofte på operationsbordet på den offentlige regning, hvis de har udviklet kirtelvæv, fortæller Andreas Printzlau.

Han mener dog, at det kan være fornuftigt at blive fedtsuget, hvis mænd udvikler bryster, der minder om hustruens.

»Ofte giver det god mening at blive fedtsuget på brysterne eller på hofterne, fordi der her kan sætte sig fedt, som ikke umiddelbart kan tabes ved sund kost eller fysisk træning. Hvis vi fjerner de her fedtdepoter, vil der ikke sætte sig usædvanlige mængder fedt på områderne igen, hvis man tager på. Så vil fedtet sætte sig jævnt på hele kroppen. Resultatet er dermed permanent,« siger han.

Ifølge Andreas Printzlau er det omkring hver anden, der selv må betale for operationen på et privathospital, fordi brystudvikling enten ikke er tydelig nok, eller fordi mandebrysterne kun består af fedt. Her må man lægge mellem 10.000 og 20.000 kr. af egen lomme.

Følg
Jyllands-Posten
Familie & Sundhed lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her