Familie & Sundhed

Familiefar vil leve af kartofler i et år

Kan man overleve kun på kartofler? Foreløbig er det lykkedes for 36-årige Andrew Tayler fra Melbourne.

Sådan ser en mand ud, der har besluttet sig for at leve af kartofler i et helt år. Portrættet er et, som Andrew Tayler selv har lagt ud på sin facebook side Spud Fit.

I går blev Andrew Tayler stoppet på gaden af en fremmed, der genkendte ham fra avisen.

»Mød Macca, den første fremmede, som genkendte mig på gaden!« skriver han på sin facebook side Spud Fit, hvor man kan følge den 36-årige australiers ekstreme projekt. 365 dage på kartofler! Og det er Andrew nu blevet berømt på.

Vi har nok alle haft et eller andet nytårsforsæt, men de færreste går så radikalt til værks, som Andrew.

»De seneste par år har jeg slet ikke været så veltrænet og aktiv, som jeg plejede at være. I dag vejede jeg mig, og som ventet var jeg tungere end nogensinde, hvilket vil sige 151,7 kg. Så jeg er ikke stolt af situationen,« forklarede han på YouTube, før han gik i gang.

I dag er der gået over en måned, og han holder stadig fast i diæten, der består af 99 pct. kartofler og søde kartofler (som egentlig ikke er en kartoffel) og 1 pct. krydderurter og andet pynt. Hans vedholdenhed er rygtet over hele Australien og går nu verden rundt - ikke mindst på grund af de videoer, han poster på YouTube, hvor han forklarer om sit projekt.

Eksperter advarer i al almindelighed om at leve for ensidigt alt for længe. På et tidspunkt vil man komme til at lide af mangelsygdomme, siger tv-lægen Peter Qvortrup Geisler.

»Jeg elsker kartofler, og skulle jeg nogensinde vælge en enkelt råvare, som jeg kunne tage med på en øde ø, så ville det være nye Samsø kartofler.«

Han tilføjer dog følgende til det projekt, Andrew Tayler har kørende:

»Hvis det derimod handler om et langt og sundt liv, så kan kartoflen ikke gøre det alene. Kartoflen indeholder to ting, stivelse, som består af sukkermolekyler, og vand. Der er hverken fedt eller særlig meget protein i, så efter et år, vil man risikere at lide af diverse mangelsygdomme.«

Peter Qvortrup Geisler ser Spud Fit som en tåbelig idé.

»Det handler om en mand, der uden tvivl er et sødt og et rart menneske, men han har fået en tåbelig idé. Han har fundet noget, der virker for ham i en periode, men det er bestemt ikke noget budskab, der bør spredes. Kartoflen er en fantastisk vigtig ingrediens i danskernes kost. Dybest set findes der ikke noget bedre. Men vi kommer hurtigt til at mangle proteiner og livsvigtige fedtstoffer. Sådan går det, når sundhed bliver til en religion for folk. I dag er det kartofler, i morgen er det ananas. Det er ikke noget, vi skal løbe efter.«

Seniorrådgiver på Fødevareinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet, Heddie Mejborn, mener godt, at man kan leve af de to typer kartofler i et år uden at udvikle mangelsymptomer, især hvis man spiser skrællen med. For at få sit energibehov dækket skal australieren spise ca. 3 kg kartofler om dagen. Så om det er en god kur, når man vil afvænnes fra sin madafhængighed, kan man jo diskutere. Nu skal han i hvert fald spise store mængder mad!

»Det har jo faktisk været afprøvet i Danmark af ernæringsforskeren Mikkel Hinhede og hans forsøgsperson Frederik Madsen. Frederik Madsen fik dog også lidt margarine, så han spiste nok mindre end 3 kg kartofler om dagen,« siger hun.

Med et indtag på 3 kg kartofler om dagen vil man få masser af protein og kostfibre, og også en del vitaminer og mineraler. Og krydderurterne vil bidrage til vitamin- og mineralindtaget.

»Men man vil ikke få ret meget fedt, og jeg kan være lidt i tvivl om, hvorvidt man får tilstrækkeligt med essentielle fedtsyrer. Begge de essentielle fedtsyrer (linolsyre og alpha-linolensyre) findes i kartofler og batater, men i meget begrænset mængde, så om man når at bruge kroppens depoter op i løbet af et år, kan jeg ikke lige svare på. For en sikkerheds skyld burde han hælde lidt rapsolie over sine kartofler,« anbefaler hun.

Men for Andrew gælder det først og fremmest om at ændre sine madvaner. Han har erklæret sig for madmisbruger, og som han forklarer på sin første YouTube video:

»Hvis du er stofmisbruger eller alkoholiker, så skipper du stofferne eller alkoholen. Men man kan ikke helt droppe mad. Så jeg måtte finde én ting at overleve på og så holde mig til det.«

Og hvorfor så lige kartofler? Jo, de er sunde, lette at få fat i og billige! Det sidste behøver Andrew ikke længere bekymre sig om. Han har naturligvis fået en kartoffelsponsor!

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Familie & Sundhed lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her