Derfor er kvinder blevet mere overvægtige

DTU fødevareinstituttet har et godt bud på, hvorfor kvinder - i modsætning til mænd - i løbet af fire år er blevet mere overvægtige.

Artiklens øverste billede
Undersøgelser viser, at danske kvinder i løbet af de seneste år er blevet mindre aktive, bl.a. fordi de ikke i så høj grad som tidligere cykler eller går på arbejde.

Er du en af de kvinder, som har taget på i vægt? Og kan du ikke helt forstå, hvordan de ekstra kilo er røget på?

DTU Fødevareinstituttet har et kvalificeret bud på, hvad der er sket for dig.

Overvægt er et stort og stigende folkesundhedsproblem i Danmark - og øger risikoen for at folk får hjertekarsygdomme, diabetes og andre livsstilssygdomme.

En analyse fra DTU Fødevareinstituttet af danskernes vægtudvikling fra 2005-2008 til 2011-2013 afslørede forleden, at kvinders gennemsnitlige vægt er øget med 1,4 kg.

Andelen af overvægtige eller svært overvægtige danske kvinder er steget fra 39 pct. til 44 pct., og den gruppe af kvinder, der klassificeres som svært overvægtige, er steget fra 13 pct. til 15 pct.

”Hvis overvægtsudviklingen blandt danske kvinder fortsætter, vil det også snart være mere almindeligt som kvinde i Danmark at være overvægtig end at være normalvægtig,” siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet med henvisning til, at danske mænd hidtil har været de mest overvægtige.

Mere bil - mindre cykel

Han er selv overrasket over den forskellige overvægtsudvikling, der ses blandt kvinder og mænd og har søgt efter forklaringer på den utvetydige tendens. Formentlig skyldes en del af udviklingen kombinationen af mindre aktiv transport, mere fed mad og mere tid foran computeren, hvor Facebook er blevet en af danskernes foretrukne tidsfordriv, mener Jeppe Matthiessen.

Først et nærmere kig på motionen - eller rettere den manglende motion: Undersøgelser viser, at danske kvinder i løbet af de seneste år er blevet mindre aktive, bl.a. fordi de ikke i så høj grad som tidligere cykler eller går på arbejde.

I 2007-2008 tog en dansk kvinde dagligt 10.521 skridt (cykling er medregnet, og pedaltrampene er omregnet til skridt). Fire år senere var det faldet til 9.443 skridt. Til sammenligning var skridttallene for mænd 9.302 i 2007-2008 og fire år senere stort det samme, nemlig 9.680.

Ændringer i danskernes transportvaner kan have bidraget til det faldende aktivitetsniveau, idet danskerne i dag i højere grad end tidligere transporterer sig passivt. Biltrafikken er steget, og cyklismen er faldet i løbet af de seneste årtier, viser tal fra Danmarks Statistik og Transportministeriet.

Mere tv og Facebook

Men den tid, som vi bruger på tv og computere, kan også spille ind: Vores tv-forbrug er steget med 30-40 minutter pr. dag, og den tid, vi bruger på internettet, er steget med næsten 30 minutter pr. dag.

Populariteten af Facebook, danskernes foretrukne onlinebaserede sociale netværk, er et godt eksempel på, hvor vi bruger vores tid. I 2008 var 560.000 danskere brugere af Facebook, og blot tre år senere var det tal steget til over 2,7 mio. I dag er det langt højere.

"Faldet i aktivitet i den pågældende periode er markant blandt kvinder, og det kan være en medvirkende grund til, at kvinderne er blevet mere overvægtige," siger Jeppe Matthiessen.

Han peger også på kosten som en vigtig faktor. En energitæt kost regnes for særligt vægtforøgende, hvis man samtidig har et lavt aktivitetsniveau.

Energitætheden fra mad bør ifølge internationale anbefalinger ikke overstige 525 kilojoule pr. 100 gram. Nye beregninger viser imidlertid, at mad i en gennemsnitlig dansk kost indeholder 744 kilojoule pr. 100 gram. Den høje energitæthed skyldes bl.a., at fedtindholdet i danskernes kost er steget.

"Vi spiser for meget fedtrig mad som f.eks. kød og ost. Fastfoodmåltider som pizza, burger og pølser samt ”tomme kalorier” fra slik, chokolade, kager, is, chips m.m. bidrager også til kostens høje energitæthed," siger Jeppe Matthiessen.

Årsagerne til overvægt er komplekse og kan ikke alene forklares ved ændringer i danskernes kost- og aktivitetsvaner. Faktorer som utilstrækkelig søvn og mere stress kan også have bidraget til, at andelen af overvægtige danske kvinder er steget i de senere år.

Læs også Jyllands-Postens store guide med 21 eksperters bedste råd til at slanke sig. Det kræver abonnement at læse med. Meld dig til Premium i dag, hvis du ikke allerede er abonnent. Første måned er gratis, og der er ingen binding.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.