Bogen, der på få minutter fører børn til drømmeland

Ved hjælp af videnskabelige metoder har en svensk psykolog konstrueret en godnat-bog, der angiveligt får selv de mest overstimulerede børn til at sove inden sidste side er nået.

Artiklens øverste billede
En ny måde at få børn til at sove på, hedder det på forsiden af bogen, der på dansk hedder "Kaninen, der gerne ville falde i søvn".

En svensk børnebogsforfatter er højt elsket i rigtig mange hjem verden over. I øjeblikket topper han med en lille tynd børnebog på 26 sider Amazons hitliste over de mest solgte bøger. "The Rabbit Who Wants to Fall Asleep" er skrevet af den svenske adfærdspsykolog og sprogforsker Carl-Johan Forssen Ehrlin, og er den første selvudgivelse i Amazons historie, som har nået toppen af bestsellerlisten.

Bogen, der udkom på svensk i 2011, skulle have en enorm effekt på børn, der får den læst som godnathistorie, for de falder rent faktisk i søvn. Hvilket der ellers ikke altid er garanti for, når man læser godnathistorier. Men ifølge alle de overvældende tilbagemeldinger, som forældrene kommer med på forfatterens hjemmeside, ser lige netop denne bog ud til at have magiske evner.

"Jeg fik bogen i dag og vores søn, som er tre år gammel og har haft problemer med at falde i søvn hele sit liv, faldt i søvn før jeg var færdig med at læse side tre!" skriver en mor begejstret.

"Jeg er målløs og sidder bare og venter på, at nogen skal knibe mig i armen", skriver en anden.

"Soveritualet gik fra 2-3 timer til 12 minutter. Vi kom til midt på side to!" lyder det fra en tredje.

Men Carl-Johan Forssen Ehrlin afviser, at der er magi på spil. Kun videnskabelige metoder, som han også har brugt i sine voksen terapeutiske bøger. Psykologisk og positiv forstærknings teknikker hjælper børnene til slappe af, fokusere og til sidst glide ind i søvnen.

Forældrene bliver bedt om at gabe ofte, fremhæve bestemte ord og tale med langsom og rolig stemme, når de læser ord i kursiv. Og selv om bogen har billeder, bliver børnene bedt om bare at lytte frem for at kigge med.

Det tog forfatteren tre et halvt år fra han fik ideen til han havde fået skrevet den perfekte historie, hvor alle teknikkerne kunne bruges i den rigtige rækkefølge.

Et eksempel fra bogen, som får børn til at falde på stribe.

"Og der er ikke nogen hemmelighed," siger han. "Hvis du analyserer sproget og sætningsstrukturen, vil du se et mønster dukke op. Det hele handler om at give barnet de rette muligheder for at kunne fokusere på afslapning og så falde i søvn."

Siden bogen i 2012 blev udgivet som lydbog og e-bog er den blevet oversat til syv forskellige sprog; svensk, engelsk, tysk, italiensk, fransk, portugisisk og spansk. Snart udkommer den desuden på kinesisk, japansk, arabisk og persisk. Og hvis vi her i Danmark føler os forbigået, ja så er det bare at skrive til forfatteren og gøre ham opmærksom på det, oplyser han på sin hjemmeside. Indtil da må danske forældre prøve sig frem med den svenske eller engelske udgave, som frit kan downloades her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen