Annonce
Familie & Sundhed

De gamle dyder skal tilbage i parforholdet

Tidens individuelle tilgang til livet er gift for parforholdet, mener forfatterne til to nye bøger om det svære parforhold.

Parterapeut Ingrid Ann Wilson ønsker at tage kampen op mod de rekordhøje skilsmissetal. Foto: Anette Damgaard

”Når jeg ser alle de mennesker i fitnesscenterets spinningslokale søndag morgen klokken halv otte, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, om de overhovedet har et liv, eller en partner!”

Parterapeut Ingrid Ann Watson er hård i sin dom over de sagesløse motionister, som starter fridagen med at drypsvede i fitnesscenteret, når de lige så godt kunne motionere derhjemme i dobbeltsengen sammen med deres partner.

”Søndag er måske den eneste morgen, man har i hele ugen, hvor man ikke skal tidligt ud ad døren, og så vælger man at stå op og sætte sig på sin cykel frem for at lægge sig hos sin partner og nusse og måske have sex, som der ikke har været tid til hele ugen. Ligge og snakke, morgenlæse i en bog og drikke en kop kaffe sammen.  De halvanden til to timer i fitnesscenteret kunne man jo bruge i sengen sammen med kæresten. Det synes jeg ville være en bedre parforholdsinvestering,” siger hun.

De 9 kærlighedsregler
  1. Giv dig selv kærlighed
  2. Vælg at elske - hver dag
  3. Tal, så I forstår hinanden
  4. Se sagen fra den andens side
  5. Kys og kæl jer ud af krisen
  6. Tro på dit parforhold
  7. Græsset er grønnest der, hvor du vander det
  8. Vær kærligt ærlig og beløn ærlighed
  9. Lær at leve med uløste problemer

Ingrid Ann Watson er sammen med klinisk sexolog Jesper Bay Hansen aktuel med en ny bog ”De 9 kærlighedsregler”, hvor parret gør op med den ensidige, individuelle tilgang til parforholdet, som mange har i dag.

”Rigtig mange er blevet provokeret af, at vi kalder det regler, for ingen vil ikke have nogen regler i dag. Men vi taler om forpligtigelsen til parforholdet. Det er der også mange, der stejler over, hvilket i sig selv er interessant, fordi man skulle tro, at det var forpligtelsen, man siger ja til, når man indgår i ægteskab,” siger hun.

Det er det rekordhøje skilsmissetal, der sidste år nåede op på 19.435 par, der har fået de to parterapeuter til tasterne. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år, og det er 23 pct. flere end det gennemsnitlige antal skilsmisser de seneste ti år.

”Alle de skilsmisser tyder på, at folk ikke har nogen rammer. Hver især gør vi, som vi har lyst til. Min mormor og min oldemor havde nogle rammer omkring ægteskabet. Det er de rammer, vi gerne vil forære folk igen. En slags Emma Gads takt og tone for parforholdet. De er ment som forslag, men vi kan love, at hvis du bliver inden for rammerne, så er der en stor chance for, at dit parforhold bliver bedre og kan holde lige så længe, som du ønsker. De er besværlige, og de kræver, at man går lidt ud af sig selv. At vi husker at berige hinanden i stedet for at bekrige hinanden,” siger hun.

Også psykolog Mattias Stølen Due er bekymret over skilsmissetallenes himmelflugt. I en ny bog ”Pas på parforholdet - mens I stadig elsker hinanden” trækker han også på gamle dyder som at ære sin partner og huske at føle taknemmelighed.

"Kulturen i dag har gjort, at børn i mindre grad end tidligere opdrages til at kunne leve op til de gamle dyder som at ære andre, lytte og acceptere andres mening. De lærer ikke at tilsidesætte sig selv og deres egne behov. For bare få generationer siden var man fokuseret på, at børn skulle sidde ordentligt i skolen ikke forstyrre andre og respektere læreren. Og det er klart, at hvis man fra barnsben har lært, at det er vigtigt at respektere andre, opføre sig ordentligt, stille sig i kø og vente på bussen, ikke tale i munden på andre, så vil det være lettere at indgå i et parforhold," siger han.

”Vi skal naturligvis ikke tilbage i tiden på alle fronter, men der er noget i de gamle dyder, som er befordrende for parforholdet. I dag, hvor alt helst skal anses for at være lige godt, så er der en tendens til at opfatte moral som det onde. Der er ikke nogen, der skal bilde mig ind, at der er noget, der er bedre end andet – jeg må have lov til at tænke, som jeg vil. Men uden at knytte an til moral, så har jeg lyst til at påpege det faktum, at der er noget, der virker bedre end andet. Og for mig at se, så har det en positiv effekt på parforholdet, når vi knytter an til nogle af de gamle dyder. Det skaber et stærkere bånd, at vi er optaget af hinanden, at vi er medskabere på den andens glæder, at vi accepterer, at den anden har en anden mening,” siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Blog: 9 ting, du skal spise for at få smerter ud af dine led
Karen Lyager
Helt bestemte madvarer kan hjælpe de 1,5 millioner danskere, der plages af gigt eller skader i leddene - og du kan købe dem i i et helt almindeligt supermarked.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Fritidshusets historie: Det handler om det gode liv
Fritidsboligens danmarkshistorie er centrum for en ny udstilling – fra kuranstalter og badesteder i Søhøjlandet til kolonihavebevægelsen i de større byer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her