Familie & Sundhed

Kan man blive lykkelig af genbrug?

Ja, det kan man faktisk ifølge Institut for Lykkeforskning.

Benjamin og Ludvig ser ud til at være lykkelige for deres nye tøj, der er blevet repareret og reddet fra forbrændingen. Foto: Lars Krabbe

På Frederiksberg sidder søstrene Sine og Anne Sørensen og reparerer brugt børnetøj. De syr lapper på og stryger billeder og applikationer over de værste pletter, så tøjet kan sælges og atter engang bruges af nye børn.

De to kvinder er uddannet cand. merc. og cand. mag. og har tidligere siddet i vellønnede job. Men selv om genbrugstøjet er så billigt, at de endnu ikke kan tjene til det daglige brød, så er de gladere og mere tilfredse med deres liv end de nogensinde har været. For de har fundet et job med mening.

Sine og Anne Sørensen bekræfter dermed konklusionerne i en rapport fra Institut for Lykkeforskning, baseret på en europæisk undersøgelse med deltagelse af 50.000 europæere. Rapporten, der blev offentliggjort i januar i år, konkluderer, at folk, som finder det vigtigt at tage vare på naturen, er lykkeligere end andre.

Rapporten "Sustainable Happiness - Why waste prevention may lead to an increase in quality of life" peger på fire mulige årsager til, at at personer, som lever mere bæredygtigt ved at reducere deres affaldsforbrug, oplever højere livskvalitet.

For det første kan bæredygtig adfærd føre til større tilfredshed med livet. Men det omvendte kan også være tilfældet; at lykkelige mennesker er mere tilbøjelige til at tænke på, hvor meget de smider ud. En tredje mulighed er, at en større lokal bevidsthed om at reducere mængden af affald giver smukkere og mere attraktiv natur og større sammenhold og dermed større trivsel. Endelig er der den mulighed, at der er større chance for, at mennesker, som drager omsorg for sine omgivelser, også selv er lykkelig og lever bæredygtigt.

"Den ene årsag er ikke mere sandsynlig end de øvrige," siger direktør ved Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking.

"International forskning har længe peget på, at for eksempel sunde mennekser er mere lykkelige end usunde mennesker, og folk med arbejde er lykkeligere end arbejdsløse, men det er overraskende, at forskning nu viser, at personer, der opfører sig mere miljørigtigt - foreksempel ved at sortere deres affald eller genbruge - oplever højere lykkeniveau."

De sælger det tøj, man ikke vil bruge i u-landene.

For Sine og Anne Sørensen har følelsen af at gå fra afmagt til handling haft stor betydning.

"Mens vi hører og læser om, hvordan klimaet ændrer sig og vandstanden stiger, så kan politikerne ikke blive enige om at gøre noget ved det. Derfor er det nødvendigt, at vi selv gør noget," siger Sine Sørensen. Hendes søster Anne supplerer:

"Jeg troede engang, at lykken var at blive så rig, at jeg aldrig nogensinde skulle tænke på penge. Men i dag tænker jeg mere på at kunne give børnene et godt liv og sikre, at der overhovedet er noget at overlade til dem, når de bliver voksne."

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her