Danske forskere afliver myte om grønlænder-druk

Så ved man det: Grønlændere en gen-mæssigt lige så godt beskyttet mod alkoholmisbrug som danskere.

Artiklens øverste billede
Der er ingen forskel på de gener, der beskytter danskere og grønlændere mod druk, viser ny dansk forskning.

Myten om, at grønlændere i lighed med østasiatiske folkeslag rummer en særlig sårbarhed over for alkohol, holder ikke i virkeligheden.

Tværtimod er danskere og grønlænderes modstandskraft over for alkohol helt identisk, viser et videnskabeligt forskningsprojekt, som danske forskere har offentliggjort i tidsskriftet Drug Alcohol Dependency.

Det betyder, at årsagen til alkoholmisbrug på Grønland ikke længere skal søges i en særlig sammensætning af grønlænderes gener, men snarere i samfundsforhold, opvækst og levevilkår, fastslår forskerne fra Statens Institut for Folkesundhed.

De har som de første kortlagt grønlændernes genetiske alkoholprofil og konkluderer, at grønlændere tåler alkohol i nøjagtigt samme omfang som danskere og andre vesteuropæiske folkeslag - og at de altså ikke har et gen, der gør, at de nedbryder alkohol dårligt.

"Man har tidligere spøgt lidt med, at grønlændere har det lidt svært med alkohol, fordi de har lidt anderledes gener end danskere. Men hvis man tror, at der er forskel på den måde, danskere og grønlændere drikker, skyldes det i hvert fald ikke generne," siger forskningsleder Janne Schurmann Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Tværtimod drikker grønlændere af nøjagtig samme årsager som vi andre: Af sociale og samfundsmæssige årsager," fastslår forskningslederen.

Hun fortæller, at forskerholdet gik til opgaven med den teori, at grønlændere har samme gen som østasiatiske folkeslag - en slags "drukbremse", der beskytter dem mod at udvikle alkoholmisbrug og betyder, at de tåler alkohol meget dårligt.

42 procent af østasiaterne har denne genmæssige ”sikkerhedssele” i forhold til alkohol; de kan stadig ”køre galt” og blive alkoholikere, men de er meget bedre beskyttet i forhold til danskere, vesteuropæere og grønlænderne, der ikke har den samme beskyttelse af gener.

"Østasiaters gen beskytter dem i højere grad mod at blive afhængige af alkohol, fordi de ikke kan tåle så meget og får antabuslignende reaktioner på druk. Vi har tænkt, om det måske forholder sig på samme måde blandt grønlændere, fordi de nedstammer fra folkeslag, der oprindeligt indvandrede fra Sibirien. I mellemtiden er grønlænderne naturligvis blevet opblandet med nordiske gener, men måske kunne nogen af dem godt have en helt anderledes gensammensætning," forklarer hun.

"Men det har de altså ikke. Grønlænderes genetiske alkoholprofil ligner slet ikke østasiaters. Den er derimod fuldstændig lig den danske og vesteuropæiske profil, der bedre tåler eller bedre nedbryder alkohol," konkluderer Janne Schurmann Tolstrup.

Evnen til at tåle eller måske rettere sagt nedbryde alkohol er delvist genetisk bestemt. Den genetiske profil hænger også sammen med risikoen for at udvikle et storforbrug af alkohol eller en anden form for alkoholmisbrug.

Generelt drikkes der mere alkohol per indbygger i Danmark end i Grønland. I 2012 blev der indtaget 9,8 liter alkohol per indbygger over 14 år i Grønland - 1,3 liter mindre end forbruger per borger i Danmark.

Forskerne har undersøgt tre gener, der koder for at nedbryde alkohol. I figuren ses hvor stor en andel af den danske, grønlandske og østasiatiske befolkning, der bærer tre forskellige genetiske varianter, der er ikke-beskyttende mod alkoholstorforbrug og alkoholisme. Som man kan se, har langt de fleste danskere - og altså også grønlændere - en genetisk profil, som ikke beskytter mod at udvikle et stort alkoholforbrug og afhængighed. Østasiatere (tabellen til højre) har derimod en genetisk profil, der populært sagt virker som en slags antabus. Grafik: Stens Institut for Folkesundhed

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.