Myndigheder afviser frygt for omdiskuteret sukkertype

Forskerne er uenige om, hvorvidt det kommer til at skade folkesundheden, hvis almindeligt hvidt sukker bliver erstattet af højfruktose majssirup, der om et par år frit kan bruges i EU. Fødevareministeren og Fødevarestyrelsen vurderer, at der ikke er grund til bekymring.

Artiklens øverste billede
High fructose corn syrup bruges især i læskedrikke i Amerika. Danske forskere forventer, at vi også herhjemme vil se, at produktet vil blive brugt i sodavand.

'High fructose corn syrup'. HFCS. Højfruktose majssirup.

Bid mærke i disse navne, for de dækker alle over en omdiskuteret sukkertype, der er klar til at gøre et seriøst indtog på det danske marked fra 2017. Der ophæver EU Kommissionen nemlig kvoten på produktet, så fødevareindustrien kan bruge det på lige fod med almindeligt hvidt sukker.

Siruppen er blevet diskuteret meget blandt forskere og i medier, fordi det har fået noget af skylden for amerikanernes problem med fedme. Problemet ligger ifølge flere forskere i det høje indhold af fruktose, også kendt som frugtsukker, skriver Videnskab.dk.

Ifølge den danske lektor Per Bendix Jeppesen indeholder højfruktose majssirup 55 procent fruktose og 45 procent glukose, og det kan være medvirkende til udviklingen af fedtlever, der senere kan føre til type 2-diabetes, hvis man indtager store mængder af det hver dag.

»Det, forskere diskuterer, er, om almindeligt bordsukker og højfruktose majssirup ikke er lige usundt. Men der er dog en forskel. Højfruktose majssirup indeholder 14 procent mere fruktose end almindeligt sukker, og det har nogle kedelige effekter på kroppen,« siger Per Bendix Jeppesen, der er lektor ved Institut for Klinisk Medicin – Medicinsk Endokrinologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

For nylig skrev Videnskab.dk om et nyt studie, som viser, at HFCS øger dødeligheden og nedsætter fertiliteten hos hunmus. Alligevel ser andre forskere, Fødevareministeren og Fødevarestyrelsen ikke grund til bekymring på baggrund af den litteratur, der foreligger på området.

»Det er en følelsesladet diskussion, som ikke har udspring i litteraturen. Lige nu har vi ikke noget grundlag for at konkludere, at højfruktose majssirup er mere skadeligt end almindeligt sukker – det er konsensus. Hvis man lader være med at kigge på enkelte studier, er der ikke nogen forskel på de to sukkertyper,« siger lektor Ole Hartvig Mortensen fra Afdeling for Celle- og Metalbolismeforskning på Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Feder light-sodavand mindre end sodavand med sukker?

Ole Hartvig Mortensen bliver bakket op af seniorrådgiver Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstittutet, der blandt andet har rådgivet Fødevarestyrelsen angående højfruktose majssirup. Fødevarestyrelsen har til dr.dk udtalt, at de ikke ser et problem ved at anvende højfruktose majssirup.

»Nogle studier er lavet med doser af fruktose, der er urealistiske i forhold til, hvad man vil finde i kosten. Desuden kan studier med dyr, hvor man har givet ren fruktose ikke sættes lig med højfruktose majssirup. Det er altså ikke meget anderledes end almindeligt sukker,« siger hun.

Fødevareministeren Dan Jørgensen var klar i mælet, da han svarede på et spørgsmål fra folketingsmedlem Liselott Blixt (DF) den 25. november 2014: Han mener ikke, at der er noget at være bange for.

»Man har ikke kunnet vise, at HFCS giver en anden appetitregulering end sukrose, og nyere studier har ikke kunnet bekræfte, at indtag af HFCS resulterer i større forekomst af overvægt sammenlignet med almindeligt hvidt sukker (sukrose),« skriver Dan Jørgensen i sit svar til Liselott Blixt 25. november 2014. 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.