Kendte danskere siger nej tak til kød
Chris MacDonald er det. Ole Henriksen, Kristian von Hornsleth og Bjørn Lomborg er det. Ja selv stjernekokken Rasmus Kofoed er blevet det. Flexitar.
Måske går du og overvejer at indføre kødfrie dage i familien. Fordi det er sundt, godt for miljøet og pengepungen. Så er du med på en ny trend, som breder sig overalt i verden. Du er på vej til at blive flexitar.
En flexitar er en person, der ikke spiser kød hver dag. Nogen vil måske sige, at flexitarer er vegetarer, der ikke er fanatiske.
Selve begrebet er, som så mange andre livsstilsbegreber, amerikansk, og herhjemme er der endnu ikke en fast definition på, hvornår man kan kalde sig selv flexitar. Men ifølge forfatteren til en ny bog om emnet, Bibi Stella Kirkegaard, så kræves der, at man har flere kødfrie dage end dage med kød.
I Danmark er vi faktisk ret konservative, når det gælder madvaner. Og rigtig mange af os har en indgroet mistillid til folk, som ikke spiser kød, lige som alle andre.
Det er Bibi Stella Kirkegaard blevet konfronteret med mange gange i de snart 15 år, hun har været vegetar. Til daglig arbejder hun ude på de danske arbejdpladser med at optimere folks energiniveau ved at skifte dårlige vaner ud med gode, energigivende vaner.
”Måske er det fordi, Danmark i så mange år har været et landbrugsland, hvor flæskesteg og bøf med løg nærmest er blevet en del af vores kultur. En kultur, jeg som landbobarn selv er vokset op i,” siger hun. Hendes forældre håber stadig - efter 15 år - at der er tale om en overgang.
Ikke desto mindre ser det ud til, at der er en holdningsændring på vej. Efter en periode, hvor stenalderkost med masser af kød og proteinrige diæter har været dominerende, kommer en anden trend, som har rod i sundhed og bæredygtighed.
Bibi Stella Kirkegaard har i en ny bog, Go Green, interviewet ni kendte danskere, der alle har skåret ned på deres kød forbrug eller helt er gået fra at spise kød. Og i forbindelse med lanceringen af bogen har forlaget, fået lavet en forbrugerundersøgelse, som viser, at 26 pct. af danskerne faktisk overvejer at skære ned på deres kødforbrug. Hos de 18-25-årige er det hele 36 pct. som har tænkt på det.
”Det lover jo godt for en grønnere fremtid,” siger Bibi Stella Kirkegaard og påpeger, at danskerne også har noget at indhente. Kun 3,9 pct. af danskerne er vegetarer, mens det gælder 13 pct. af amerikanerne og 10 pct. af svenskerne.
Trenden fik luft i 2009, hvor popmusikeren Paul McCartney sammen med sin berømte designer datter Stella introducerede Meatfree Mondays. Siden er det blevet en verdensomspændende bevægelse, som også har egen afdeling i Danmark. Paul McCartney er selv vegetar, og er kendt for at sætte sundhed højt, og en kødfri dag var efter hans overbevisning et godt sted at starte. Overskueligt, samtidig med, at det måske fik folk til at indse, at mad uden kød faktisk kan være både lækker og mættende.
Snart fik Paul McCartney følgeskab af så prominente personer som tidligere vicepræsident Al Gore og burgerelskeren, den tidligere præsident Bill Clinton, der i 2010 af helbredsmæssige årsager lagde al kød på hylden.
"Jeg lever af bønner, bælgfrugter, grøntsager og frugt. Hver morgen drikker jeg mandelmælk med proteintilskud og frugt mikset i. Det har ændret hele mit stofskifte, og jeg har tabt 11 kilo," sagde en glad Bill Clinton til pressen.
”Mens mange markante personligheder i USA skilter med deres mad-livsstil, ses det sjældent i Danmark. Derfor ser jeg det som et privilegium, at så mange har valgt at deltage i bogen,” siger Bibi Stella Kirkegaard. De ni deltagende vegetar- og flexitar-kendisser er Chris MacDonald, Rasmus Kofoed, Sys Bjerre, Ole Henriksen, Mickey Gjerris, Kristian Hornsleth, Mads Bo, Selina Juul og Bjørn Lomborg. De har forskellige begrundelser for at have valgt kød fra, men fælles for dem er, at de alle føler sig bedre til pas end før.
Bibi Stella Kirkegaard håber på, at eksemplerne og de kendtes forklaringer på, hvorfor de har valgt, som de har, vil få mange andre til at overveje at blive flexitar, eller i hvert fald forsøge sig med én til to kødfrie dage om ugen.
”Jeg har to veninder, som i alle årene har set på, at jeg spiser vegetarisk og hørt på min glæde ved at få mere energi og andre gode forklaringer, uden at det har fået dem til at overveje noget som helst. Men nu, da de har læst Go Green og har fået masser af inspiration af de energiske og livsglade mennesker, er de begge mere parate, og har faktisk indført kødfrie dage i deres familier” siger hun.
”Mad opleves ofte som noget meget personligt, som ingen skal blande sig i. Måske fordi mad ikke bare er mad – mad er også tryghed og socialt kit. Ofte tænker vi slet ikke over vore madvaner og hvorfor, vi spiser, som vi gør. Vi spiser kød, fordi vi er blevet opdraget til det, og så glemmer vi helt at stille spørgsmålstegn ved, om det egentlig passer sammen med de ideer, vi har om sundhed og miljø. Jeg forventer ikke, at alle pludselig bliver vegetarer, men jeg vil gerne være med til at inspirere og informere folk - uden løftede pegefingre - så de kan tage et bevidst valg på et kvalificeret grundlag.”
I efteråret 2014 kunne én af verdens aller kendteste kokke, Alain Ducasse, der har fået flest Michelin-stjerner i hele verden, oplyse, at han har fjernet næsten alt kød fra menukortet i sin parisiske restaurant, og danske Rasmus Kofod, der også befinder sig i kokkenes verdenselite, har indført grøn dag for restaurantens medarbejdere.
”Da jeg indførte en vegetardag her på Geranium, var der lidt af et ramaskrig, fordi tjenerne ikke mente, at de kunne fokusere og arbejde i mange timer uden kød. Til gengæld kan de godt spise masser af sukker og kager og samtidig mene, at de kan fokusere, og det er altså hyklerisk. Jeg har været meget efter dem, for man skal også være med i det, vi står for her,” fastslår Rasmus Kofoed i bogen.
At Rasmus Kofoed kan lave kødanretninger, så englene synger, har han bevis på. Han er den eneste dansker, som har vundet både guld, sølv og bronze ved den præstigefulde konkurrence Bocuse D'or, hvor der er kød i hovedretten og fisk i forretten. Men faktisk er han vokset op i et vegetarisk hjem og har været vegetar, siden han var dreng. Kun afbrudt af en periode i puberteten, hvor det gik lidt shawarma i den.
I dag er han flexitar. Spiser noget fisk og skaldyr. Og de to gange om måneden, hvor han spiser ude, lader han kokken bestemme menuen.
”På Geranium er menuen på 24 serveringer, hvoraf kun én af dem er med kød. Hos os kan man ikke selv vælge som gæst, og det står også i velkomstbrevet, så ingen bliver overraskede. Sådan giver vi den bedste oplevelse, og mange synes faktisk, at det er befriende, at de ikke skal træffe valg,” siger han.
Som kok finder han det langt mere spændende at eksperimentere med grøntsager end med kød.
”Jeg synes mangfoldigheden i grøntsager er vanvittig interessant. Alle kan smage forskel på en gulerod, en rødbede, en knoldselleri og en Carl Johan svamp. Grøntsager er mere deres egne. Smagspaletten er bare så markant anderledes og forskellig i forhold til kød, hvor smagene flyder mere sammen.”
De ni interviewede i Go Green giver i bogen tre af deres favorit-opskrifter på grøn mand. Her får du én af Rasmus Kofoeds.
Selleristrimler, kapers, æbler & brunet smør smukt anrettet i en skål.
Det er lækkerier – også for øjet.
Ingredienser (4 pers.)
1 stort skrællet knoldselleri
50 g kapers
1 pillet skalotteløg
100 g brunet smør
50 g grøntsagsbouillon
1 spsk bredbladet persille
1 æble
purløgsblomster
salt
Sellerien skæres i fine strimler. Løget finthakkes og ristes gyldent i brunet smør, selleri, æble og
bouillon tilsættes. Retten varmes igennem tilsættes salt, kapers, hakket persille og purløgsblomster.