Godt nyt for kolesterolpatienter

<p>Patentudløb på det udbredte lægemiddel Zarator kan betyde omlægning af kolesterolbehandlingen.</p>

Artiklens øverste billede

Når verdens mest solgte lægemiddel Zarator mister sit patent og fra på onsdag erstattes af langt billigere kopipræparater til ned til en tiendedel af den hidtidige pris, så er det ifølge eksperter godt nyt for mange danske diabetikere og hjertepatienter.

For patienter, som lider af hjertekarsygdom eller diabetes, er regulering af kolesteroltallet meget vigtigt. Flere undersøgelser har vist, at kun omkring halvdelen af danske hjertepatienter får sænket deres kolesteroltal tilstrækkeligt til at undgå blodpropper og dermed dødsfald.

Flere vil nå målet

- Patentudløbet på Zarator vil uden tvivl betyde, at langt flere kommer i behandling med billigere kopiprodukter. Når prisen reduceres drastisk, er der jo ingen grund til ikke at vælge et effektivt og veldokumenteret præparat. Derfor kan man forvente, at flere vil nå behandlingsmålet med deres kolesterolsænkende behandling, siger ledende overlæge på Odense Universitetshospital Mogens Lytken Larsen.

Han er medforfatter til Dansk Cardiologisk Selskabs behandlingsvejledning for forebyggelsen af hjerte-kar-sygdomme og vurderer, at fire ud af fem patienter fremover bør sættes i behandling med de mere potente statiner.

Ifølge overlægen har loyalitet overfor sundhedsvæsenets budgetter afholdt mange læger for at sætte patienter i den rette behandling. Derfor kan patentudløbet få stor betydning for behandlingen.

Forskellen fra de billigste kolesterolpiller til omkring en krone per døgndosis har til sammenligning været 8-15 kroner for et patenteret produkt som Zarator. Derfor fik kun otte procent af patienterne i 2010 Zarator.

Ifølge de nuværende retningslinjer fra Dansk Cardiologisk Selskab bør alle reguleres medicinsk, hvis de har et kolesteroltal på over 4,5.

150.000 danskere lider af åreforsnævring i hjertet og 230.000 af type 2-diabetes og bør alle behandles efter disse retningslinjer.

Ritzau

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.