Motion nedsætter risiko for blodprop
Hjerteforeningen slår fast, at motion ikke fører til en blodprop, hvis man er sund og rask.
Selvom formanden for Kommunernes Landsforening og borgmester i Horsens, Jan Trøjborg, døde af et hjertetilfælde under et motionsløb søndag, kun 56 år gammel, skal man ikke kæde det at dyrke motion sammen med risikoen for at få en blodprop i hjertet.
Det slår fysioterapeut ved Hjerteforeningen Martin Walsøe, der til dagligt vejleder hjertepatienter i motion via Hjerteforeningens rådgivningscentre, fast.
"Det er overhovedet ikke farligt at dyrke motion i forhold til at få en blodprop. Tværtimod. Det at motionere nedsætter faktisk risikoen for en blodprop. Fysisk inaktivitet udgør derimod en stor risikofaktor," forklarer han til Ritzau.
Lavere kolesteroltal og blodtryk
"Motion nedsætter flere risikofaktorer, der kan være årsager til en blodprop. Man får et bedre kolesteroltal og et bedre blodtryk. Det er farligere at lade være," siger han og uddyber:
"Man kan lige så godt få en blodprop hjemme i sofaen. Langt flere får en blodprop i hvile."
Dog anbefaler Martin Walsøe alle, der skal dyrke motion på højt plan, til at være i god form.
"Hvis en, der er overvægtig og inaktiv, pludselig rejser sig og vil løbe en maraton, så overbelaster han sin krop og har en risiko for en blodprop. Men en, der lever sundt og ikke har forhøjet blodtryk, kan roligt presse sin krop uden at være urolig," siger han.
De arvelige faktorer
Arvelige faktorer som for højt kolesteroltal eller, hvis ens nærmeste har haft en blodprop, spiller en stor rolle i forhold til at blive ramt af en blodprop.
Det forklarer hjertesygeplejerske Anne Skjødt, der er leder af Hjerteforeningens rådgivningscenter i København.
Derudover er rygning, forhøjet blodtryk, sukkersyge, fysisk inaktivitet og ens kost vigtige faktorer.
LÆS OGSÅ: 900.000 får for lidt kolesterolmedicin