Hudkontakt gør spædbørn klogere

Tæt hudkontakt med dit spædbarn i de første uger gavner børnenes fysik og sociale færdigheder.

Artiklens øverste billede
Også børnenes sociale intelligent påvirkes positivt at hudkontant med forældrene. Modelfoto: Colourbox

Nyfødte, der i ugerne efter fødslen bliver båret hud-mod-hud af sin mor eller far nogle timer hver dag, udvikler sig hurtigere end andre børn. Blandt andet har børnene tidligt en mere stabil vejrtrækning og hjerterytme, de sover bedre, græder mindre og har en højere smertetærskel, viser flere forskellige studier.

Senest har en canadisk undersøgelse vist, at intensiv hudkontakt forlænger ammeperioden, og at en større procentdel af de mødre, der praktiserede hud-til-hud-kontakt, lykkedes med at få amningen op at køre.

Den sociale intelligens

Men hvad der især forbløffede forskerne bag den canadiske undersøgelse, var, at det ikke kun er børnenes fysik, men også deres sociale intelligens, der bliver påvirket i positiv retning, når deres mødre bevidst bruger hud-til-hud-kontakten, også kaldet ‘kænguru-metoden’, skriver 24timer. Metoden er egentlig udviklet til for tidligt fødte og går ud på, at barnet bæres i en slynge tæt ind til morens eller farens nøgne bryst kun iført ble. Forældrene kan så tage tøj på udenpå – lidt ligesom en kænguru, der har sin unge i pungen.

I det konkrete forsøg var alle børnene dog født til terminen, og mødrene blev bedt om i den første uge at have hudkontakt med deres babyer fem timer om dagen. I de følgende tre uger kunne de nøjes med tre timer dagligt.

I kontrolgruppen blev forældrene bedt om bare at opføre sig, som de ellers ville gøre over for børnene. Forskerne undersøgte så børnene, da de var én, to og tre måneder gamle. Allerede i én-måneds alderen var der forskelle mellem hud-til-hud-gruppen og kontrolgruppen. Babyerne i hud-til-hud-gruppen var således i stand til at registrere ændringer i deres mors ansigtsudtryk, som babyerne i kontrolgruppen slet ikke ænsede.

Børn forsøgte at opmuntre

I to-måneders alderen mestrede børnene i begge grupper den færdighed, men så i tre-måneders alderen var der igen en stor forskel at spore. Børnene i hud-til-hud-gruppen var ikke alene i stand til at registrere og reagere på ændringer i deres mors ansigtsudtryk; de forsøgte også at muntre deres mor op, hvis hun – på forskernes instruks – fastholdt et neutralt ansigtsudtryk i stedet for at smile og lege.

Børnene i kontrolgruppen blev derimod utrygge, græd og vendte hovedet bort, mens børnene i hud-til-hud-gruppen viste følelsesmæssigt overskud og forsøgte at få deres mor med på legen igen ved at smile og invitere til leg med øjenkontakt og et åbent ansigtsudtryk. Det er en social færdighed, man ellers først ser hos børn, når de er syv til ni måneder gamle.

»Babyerne demonstrerer en tro på, at de kan få deres mødre til at reagere, og de indtager en aktiv rolle i at få legen med moren op at stå igen. Normalt ser man slet ikke den slags social opførsel hos babyer, der er så små. Så ud over at hjælpe fysikken på gled, så lader hud-til-hud-kontakt altså også til at have en særdeles positiv effekt på de sociale og kognitive evner i de første måneder af livet,« forklarer professor i psykologi Ann Bigelow fra St. Francis Xavier University i Canada i en film, som er blevet lavet på baggrund af hendes forskerteams bemærkelsesværdige undersøgelser.

Læs også: Voldsom barnegråd kan afsløre ADHD

Kilde: 24timer

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.