Forsker: Toppolitikere kan mindske skam over stress

Før Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage efter stress, bør han vænne hjernen til arbejdet, mener forsker.

Artiklens øverste billede
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har været sygemeldt med stress i over en måned. Det er positivt, når toppolitikere er åbne om stress, mener stressforsker. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det kan have en forebyggende effekt, når toppolitikere står frem og fortæller, at de er blevet ramt af stress.

Det fortæller Pernille Steen Pedersen, der er adjunkt på Department of Business Humanities and Law på CBS og forsker i stress. 

- Politikere kan fungere som en slags ambassadører, fordi vi normalt tænker på dem som hårdhudede. Derfor kan det aflaste andre for den skam, der kan være forbundet med at få stress, siger hun.

Jakob Ellemann-Jensen har været sygemeldt fra sit arbejde som forsvarsminister siden den 6. februar. I et opslag på Facebook skriver han torsdag, at det er stress.

Han skriver desuden, at han forventer at vende tilbage til Christiansborg og Forsvarsministeriet, men at han venter, til han er ”helt klar”.

- For jeg ved godt, at man ikke kan være hverken minister eller partiformand på halv kraft, skriver Venstre-formanden.

Pernille Steen Pedersen har tidligere arbejdet i Beskæftigelsesministeriet og er enig i, at man ikke kan være minister på halvt blus. 

Derfor kan det blive svært for Jakob Ellemann-Jensen at vende gradvist tilbage til sit arbejde, som hun ellers vil anbefale.

- Det er en særlig situation. Enten kan man arbejde på fuldt blus, ellers er man ikke minister, siger hun.

I stedet vil hun anbefale, at Jakob Ellemann-Jensen stille og roligt laver sin egen tilvænningsperiode, når han er klar. 

- Jeg vil anbefale at lave en gradvis tilbagevenden ved for eksempel at gå fra at læse skønlitteratur til at læse Børsen eller læse op på nogle af de sager, der er, siger Pernille Steen Pedersen.

Hun foreslår også, at Jakob Ellemann-Jensen kan få besøg af departementschefen i Forsvarsministeriet en gang om ugen til en snak om, hvad ministeriet arbejder med.

- På den måde vænner kroppen og hjernen sig langsomt til rollen som minister. Men uden kravet om, at man skal tage hurtige beslutninger med store konsekvenser, siger hun.

Pernille Steen Pedersen understreger, at folk har brug for forskellige ting, når man skal vende tilbage til sit arbejde efter at have været syg med stress.

Nogle har brug for at se fremad, mens andre har behov for, at omverdenen tager hensyn. Fælles for alle er ifølge Pernille Steen Pedersen, at man vender forandret tilbage.

- Det kan virke overrumplende, og det kan betyde noget for den måde, man møder sine opgaver på. Også fordi organisationen er et andet sted, end da man forlod den, siger hun.

/ritzau/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.