Dansk forskning: Tag tilskud af D-vitamin i mørket og sikr dine knogler, immunforsvar og psyke

For første gang er der gjort status over danskernes niveau af D-vitamin. Det viser sig, at det kan betale sig at tage ekstra tilskud af vitaminet.

Artiklens øverste billede
Det er ikke en helt tosset ide at tage et ekstra tilskud D-vitamin som en lille pille. Et nyt studie viser nemlig, at danskerne dele af året er i underskud af det vigtige vitamin. Foto: Wrem Steen.

Når vinteren træder ind, og man bliver omhyllet af mørke i størstedelen af dagens timer, er der ikke mange solstråler, som når frem. Derfor tager du måske et tilskud af D-vitamin om morgenen for at sikre dig din dosis af solskinsvitaminet.

Det kan betale sig, lyder det på baggrund af et nyt studie fra Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse, der er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nutrients.

Studiet har kortlagt danskernes niveau af det vigtige vitamin D og undersøgt, hvordan koncentrationen i kroppen varierer, når sæsonerne skifter. Om man er i underskud kan nemlig have stor betydning for helbredet.

Hvis man ikke får nok vitamin-D kan man risikere at få en række mangelsygdomme. Den mest kendte er risikoen for deformering af knoglerne kaldet knogleskørhed. Derudover kan det betyde svækkelse af musklerne og flere autoimmune sygdomme som f.eks. diabetes og kronisk leddegigt. Nyere forskning tyder også på, at mangel på vitamin-D kan spille en rolle i forhold til en række neurologisk sygdomme som depression, skizofreni, sklerose og Alzheimers.

Det er netop derfor, at forskerne har kastet sig over at kortlægge danskernes niveau af D-vitamin. Det skal danne grundlag for at kunne undersøge de relaterede sygdomme nærmere, dokumentere sammenhængen med vitaminet og gøre status på danskernes niveau.

Studiet viste, at de fleste af os ligger under det anbefalede niveau af vitamin-D niveau i flere perioder af året. Det gælder foråret som følge af de dystre, solforladte vintermåneder.

Mennesket optager nemlig D-vitamin, når huden udsættes for sollys. Derudover kan man optage vitaminet gennem fødevarer som mælk og fed fisk.

De, der tager vitamin-D tilskud har generelt et højere vitamin-D niveau, end dem, der ikke gør, viste studiet. De vitaminglade er derfor bedre sikret mod mangelsygdommene. Tilskuddet kan købes i pilleform.

Studiet viste, at kvinder generelt har et højere vitamin-D niveau end mænd. Det kan blandt andet hænge sammen med, at flere kvinder end mænd tager vitamin-D tilskud, lyder konklusionen i studiet.

Undersøgelsen i perioden fra 2012 til 2014 og omfatter i alt 3.408 personer mellem to og 69 år fra henholdsvis Hovedstadsområdet (63 pct.), Odense (19pct.) og Kolding (18pct.).

Der blev taget blodprøver både i foråret og efteråret for at undersøge sæsonens betydning.

»Når vi valgte at tage blodprøverne på de tidspunkter, vi gjorde, skyldes det, at vitamin-D har en relativ lang halveringstid. Derfor ses vitamin-D mangel stærkest om foråret, og den ophobning af vitamin-D, der sker i kroppen på grund af solen om sommeren, ses stærkest om efteråret,« siger Arieh Cohen, sektionsleder fra Statens Serums Instituts afdeling for Medfødte Sygdomme, i en pressemeddelelse.

Det giver derfor god mening at tage et dagligt skud D-vitamin i de dunkle dage for at beskytte sig selv bedst muligt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derudover, at børn under to år, gravide, børn og voksne med mørk hud eller som bærer en tildækkende påklædning om sommeren samt personer, som ikke kommer udendørs til daglig skal tage tilskud.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.