TV & Foto

Større og smartere tv - Årets bedste fladskærme

Årets tv byder på større, smartere og mere interaktiv underholdning end nogen sinde før.

Med den opdaterede 9000-serie bevarer Philips sin position som en af kongerne på tv-bjerget. Foto: Lyd & Billede/Gear

Tv-året 2012 har absolut været domineret af begrebet Smart TV. Fladskærme med internetopkobling og kraftige computerprocessorer er i færd med at forandre vores hverdag som tv-seere, hvor fjernsynet går fra at være en passiv “kigkasse” til en kilde til interaktiv underholdning. Vi behøver ikke længere at forholde os til sendetider, men kan i højere grad vælge at se, hvad vi vil, hvornår vi vil, gennem interaktive videotjenester, applikationer og spil. Smart-evolutionen er endnu i sin spæde start, men vil helt sikker opleve kraftig fremgang i de kommende år, efterhånden som flere apps kommer til.

Ekstra fjernbetjeninger

Ny funktionalitet bringer også nye betjeningsbehov med sig, og derfor kommer mange tv’er nu med ekstra fjernbetjeninger, trykfølsomme paneler og sensorer, som registrerer stemmer og håndbevægelser – og nogle kommer også med interaktive betjeningsapplikationer til tablets og smartphones, som skal forenkle den smarte tv-oplevelse, men ikke alle er lykkedes lige godt.

Årets tv-modeller byder heldigvis også på meget nyt for os, som er allermest optaget af billedkvalitet. Mens vi venter på, at ny teknologi som OLED skal blive tilgængelig på forbrugermarkedet, har producenterne finpudset de traditionelle LED LCD- og plasmateknologier yderligere til et punkt, hvor der er blevet mindre forskel på de to teknologier kvalitetsmæssigt set.

Vælg rigtig størrelse

Valget af tv starter som regel med en størrelse og en pris, og i år er det blevet billigere end nogen sinde før at sikre sig et stort og godt tv. Hvis man sætter de æstetiske hensyn til side et øjeblik, er det for billedkvalitetens skyld vigtigt at vælge et tv, som er stort nok – ikke bare i forhold til siddeafstanden, men også med hensyn til hvad skærmen skal bruges til. Til film, sport og tv-serier i HD kan du med fordel vælge en stor skærm på 50 tommer eller mere og opnå lidt af biograffølelsen. Dem, der bare skal se TV 2 Nyhederne eller Deadline, vil næppe have lige så stor glæde af en storskærm.

Når man først har bestemt størrelsen, kan man afgøre, hvilken kvalitet man vil have. 46 tommer er en populær størrelse til varieret tv-brug og findes i snart sagt alle prisklasser, fra 3.000 til 30.000 kr.. Hvad er forskellen? Først og fremmest er der forskelle i billedkvalitet, især kontrast, farvegengivelse og sortniveau. For at opnå et billede med dynamik og liv er det vigtigt med et højt kontrastforhold fra mørkt til lyst. Et godt sortniveau er vigtigt for dybdeoplevelsen i mørke filmscener. Her findes der ingen genveje, og de billigste tv’er er som regel præget af svigtende billedkvalitet på et eller flere af disse punkter.

Budget LCD: Sony KDL-46 HX75

Foto: Lyd & Billede/Gear

Hvis du er blandt dem, som sætter billedkvaliteten i højsædet, er Sony-skærmen det soleklare valg i budgetklassen.

Sony-skærmen byder på en fænomenal skarphed og knaldstærk kontrast uden at overdrive, og der kræves ikke store ændringer i billedmenuen for at få et meget naturligt billede.  Sortniveauet er kulsort, men mest imponerende er det, hvordan Sony klarer at hente flere detaljer ud i mørke scener end flere af konkurrenterne. Her er der desuden mindre problemer med ujævnt baglys end hos Samsung og Philips. Sony-skærmen er også meget god på bevægelser og bevarer skarpheden, selv når det går ganske heftigt for sig, enten det er sport eller hæsblæsende actionfilm, man vælger at udfordre den med.

Sony 46HX753 har ikke nødvendigvis det mest spændende udseende, og udstyrsmæssigt mangler den lidt i forhold til de koreanske udfordrere fra LG og Samsung. Men når det kommer til billedkvalitet, ligger Sony et hestehoved foran de andre, og dermed går 46HX753 af med en kneben, men alligevel velfortjent budget-sejr i år!

Topklasse LCD: Philips 60 PFL9607

Foto: Lyd & Billede/Gear

Med den opdaterede 9000-serie bevarer Philips sin position som en af kongerne på tv-bjerget.

9000-serien er Philips’ dyreste modelserie inden for tv, som traditionelt har hævdet sig helt i toppen, når det gælder billedkvalitet, lydkvalitet og finesser. De kommer stoppet med teknologi, såsom ægte LED-baglys, avanceret kontrastglas og Philips-kuriositeter som Ambilight omgivelseslys og Natural Motion billedbehandling.

Mens mange producenter er gået over til kant-LED, er Philips fortsat med at videreudvikle den mere avancerede bag-LED-teknik for at opnå bedst mulig billedkvalitet. Årets modeller har et billedpanel med hundredvis af lysdiode-grupper bag LCD-laget. Det giver mulighed for individuelt inddelt lysstyrke, som giver en formidabel forøgelse i kontrasten.

Fordelen er åbenbar: Philips-skærmen kan give blændende hvid, hvor det behøves, og samtidig være kulsort et andet sted på skærmen. Oversat til praksis betyder det, at billedet bliver fuld af dynamik og liv. 60PFL9607 er desuden udstyret med aktive 3D-briller (to følger med i kassen), og gengivelsen af 3D-film er imponerende skarp og livlig takket være LED-skærmens nærmest ubegrænsede lysstyrke. En velfortjent vinder af vores topklasse-pris.

High-end LCD: Samsung UE75 ES9005

Foto: Lyd & Billede/Gear

Hvis du er typen, som altid må have større tv end naboen, er Samsungs topmodel noget af det sejeste, du kan købe.

Den 75 tommer store 3D smart-skærm er Samsungs allerstørste, mest veludstyrede og uden tvivl også dyreste tv.  Udseendemæssigt giver 9-serien et klart mere eksklusivt indtryk end sine søskende i 8-serien takket være den kobberfarvede ramme og soklen, som giver et varmere og mere organisk udseende end kromvarianten. Det mest imponerende er alligevel, hvor tynd rammen er. Med kun nogle få millimeters ramme er det næsten, som om billedet svæver i luften. Lad gå, en 75-tommer bliver aldrig usynlig, men den slanke ramme gør i hvert fald sit for at gøre den mere diskret.

Det her er det største og dyreste tv-bæst, vi nogensinde har testet, og derfor ikke noget for alle og enhver. Men når tv’et står hjemme på gulvet, har man forhåbentlig glemt både sårene på ryggen og den tomme bankkonto: Det tager nemlig bare fem sekunder at blive vant til det store og livagtige billede, som Samsung-skærmen giver. Billedkvaliteten er noget af det bedste, vi har set fra et konventionelt LED LCD-tv, og giver en indlevelse i både 2D og 3D, som er få forundt.

Plasma: Panasonic TX-P65 ST350

Foto: Lyd & Billede/Gear

Ønsker du dig en ægte plasma-storskærm med heftig billedkvalitet, men uden lige så heftig pris? Så bør du tjekke Panasonics nye slagtilbud!

P65ST50 byder på et knivskarpt billede, der bugner af liv og er i stand til at gengive detaljer, som du næppe vidste var der. Her ser vi selv de mindste detaljer i filmen klart og tydeligt – information, som har let ved at blive visket ud på skærme af lavere størrelse og kvalitet.

Med sit enorme billede og imponerende detalje- og sortniveau er denne Panasonic-skærm et soleklart valg for filmelskerne. Men det bedste af alt er prisen, som gør det muligt for endnu flere at opleve billedkvalitet tæt på referenceklasse i sin egen stue. Panasonic TX-P65ST50 er kort og godt det bedste tv-køb for billedentusiasten lige nu!

Læs hele testen hos Lyd & Billede/Gear her.

Tv’et i forvandling

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her