Lad lyden løfte tv-oplevelsen

Moderne tv kan gå på internet og hjemmenetværk, men ikke levere ordentlig lyd.

Artiklens øverste billede
Sony BDV-N590 - et komplet surroundsystem med center-, front- og baghøjttalere.

Det store, flade tv med højtopløste billeder kan sende sommerens medrivende sportsbegivenheder helt ind i din stue – i hvert fald visuelt. Til gengæld kniber det ofte noget med lyden, der er spinkel og ikke lever op til det grandiose billede.

Det er ikke, fordi lyden fra tv-apparaterne er dårlige som sådan. De benyttede højttalerenheder er ofte af udmærket kvalitet, og elektronikken er toptunet til forholdene. Men hvor det ultratynde tv-kabinet kan nydes for sine æstetiske kvaliteter, så er det ikke den perfekte base for kraftfuld lydgengivelse. Dertil er der simpelthen for lidt volumen omkring højttalerenhederne.

Der skal ekstern lyd til

Så skal lyden matche billedet, må du tilslutte en ekstern lydløsning til tv’et. Og her er der en række muligheder at vælge imellem, som kan sikre den totale oplevelse.

Det er løsninger, som leverer suset fra de mange tusinde tilskuere, når bolden i EM-finalen brager mod overliggeren, eller som gør åbningen af OL i London til en totaloplevelse, der får nakkehårene til at rejse sig.

Den mest oplagte løsning er et surroundanlæg, hvor du opnår lidt af den samme effekt, som du kender fra biografen, hvor lyden opleves hele vejen rundt om din position – deraf navnet surround, som betyder omkring eller omringende på engelsk.

Små højttalere til hjemmet

I biografen er der fysisk placeret højttalere hele vejen rundt i salen. Et traditionelt surroundlydsystem til hjemmebrug består på samme måde af flere højttalere, som placeres foran, ved siden af og bag ved lyttepositionen.

Disse systemer leverer ofte en sublim lydoplevelse, og heldigvis for stuens indretning kan de højttalere, der placeres bagest, være meget små, fordi de ikke spiller så meget bas og så kraftigt som de øvrige højttalere.

Refleksioner fra væggen

Et sådant surroundsystem foretrækkes af kendere, fordi det giver den bedste og mest suggestive oplevelse. Men samtidig skal man være indstillet på at have tv-stuen tilplastret med højttalere, og det falder langtfra i alle familiers smag.

Men der er andre løsninger, som kan give næsten samme oplevelse af surroundlyd, uden at du behøver have de mange højttalere. En såkaldt lydbar – eller soundbar – er en smal højttaler, du hyppigst placerer under tv’et, og som kaster lyden ud i stuen på en måde, så du oplever, at den omslutter dig ligesom et ægte surroundlydsystem.

Det sker ganske enkelt ved, at lydbaren kaster lydbilledet fra sportsudsendelsen ud til siderne og udnytter vægrefleksioner til at skabe en rumlig illusion. Gengivelsen styres omhyggeligt af lydbarens elektronik. Derfor er virkningen ofte overraskende god. Du føler, at du sidder i begivenhedernes centrum, og at det flotte billedsceneri understøttes perfekt af lyden.

Udnyt det gamle stereoanlæg

Et alternativ til både ægte surround og surround via lydbar er det gode, gamle stereoanlæg, som endnu findes i mange hjem.

Har du alligevel et sæt stereohøjttalere stående ved siden af tv’et, kan du med fordel tilslutte tv’et til anlægget. I langt de fleste tilfælde vil du opnå et større lydbillede med flere detaljer og et vist perspektiv, hvor du kan udpege de forskellige ting i lydbilledet.

Det er bedre end at benytte tv’ets egne højttalere, men du får selvfølgelig ikke surround-effekten og oplevelsen af at sidde midt i begivenhederne på samme måde som med et ægte surroundanlæg eller en lydbar.

Gem bassen væk

Basgengivelsen er en meget vigtig del af det at skabe et stort og realistisk lydbillede. Det handler ikke om, at gulvet skal ryste, når der ses film eller sport, men bassen giver tyngde og forstærker mere end noget andet lydoplevelsen.

En basenhed kræver et stort kabinet – for stort til et moderne fladskærms-tv. Heldigvis er baslyden ikke retningsbestemt ligesom mellemtonen (stemmer) eller den høje diskant, og bassen kan derfor gemmes væk i et selvstændigt kabinet, en subwoofer. Det er en bashøjttaler, du kan have stående hvor som helst: synligt på gulvet eller gemt under en sofa.

Mange surround- og lydbaranlæg leveres med en selvstændig subwoofer, men ellers kan du købe dem separat. Det kan stærkt anbefales at foretage den investering, når tv-lydgengivelsen skal løftes.

Surround fra stereo

Når man siger surroundlyd, er der tale om så mange forskellige formater, at selv eksperter kan have svært ved at holde styr på dem. Ens for dem alle er dog, at de kan give illusionen af at være i centrum af begivenhederne – det gælder både ved film og sport.

Det er langtfra alle tv-stationer, der sender surroundlyd ud sammen med tv-signalet, men primært HD-stationerne. Her får du en lyd, der er produceret live af teknikere på stedet, så du sikres en oplevelse, som er meget tæt på virkeligheden.

Der findes også HD-lydformater, som har endnu højere opløsning end tv-surround, og som bruges i biografer. Disse formater får du stort set kun adgang til via Blu-ray-film, indtil videre i hvert fald.

Simuleret surroundlyd

Mange tv-stationer sender i stereo, også fra sportsbegivenheder. Det er godt nyt, idet langt de fleste surroundanlæg kan simulere surroundlyd ud fra et ganske almindeligt stereosignal.

Ved hjælp af avancerede lydkredsløb finder anlægget ud af at skille lydsignalets elementer fra hinanden og fordele dem ud til de forskellige højttalere, så det opleves som ægte surround.

De mange forskellige lydformater behøver du dog ikke tage stilling til. For har du et surroundanlæg uanset størrelse og antal højttalere, finder anlægget selv ud af, hvilket lydformat (stereo, analogt, digital surround eller andet) det får tilført og konverterer det.

Hvad er HD-lyd?

Du kender forkortelsen HD – som står for High Definition – fra tv-verdenen, hvor den betegner et særlig højtopløst og derfor særlig skarpt og detaljeret billede. Men du kan også støde på HD-begrebet i forbindelse med lyd.

Inden for surroundlyd refererer HD ofte til de formater, som virksomheden Dolby har udviklet til deres surroundformater. Og ligesom med HD-billeder er HD-lyd en særlig højtopløst variant med ekstra mange bits i den datastrøm med lyden, som føres frem til musikanlæggets forstærker.

Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio er såkaldt tabsfrie lydformater, hvor signalet er fuldstændig, som da det blev indspillet. Standarden anvendes for eksempel til film på Blu-ray. Tv-udsendelser benytter andre, mindre velopløste formater, som normalt ikke betegnes som HD.

Sony BDV-N590

Komplet surroundsystem med center-, front- og baghøjttalere. Systemet er også udstyret med en subwoofer, så de øvrige enheder har man kunnet designe kompakt og indbydende.

Hovedenheden, der styrer det hele, har Blu-ray-afspiller med 3D og indbygget WiFi, så du kan streame internetvideo til tv’et trådløst.

Type: Surroundsystem

Samsung HTES8200

Et flot designersæt med Blu-ray-afspiller, to yderst smalle højttalere, der matcher fladskærms-tv’et, og en subwoofer, der håndterer de dybe bastoner.
Der er tilslutning til iPod, og Blu-ray-afspilleren kan også afspille 3D-film og konvertere 2D-film til 3D. Har indbygget trådløst netværk og hele 400 watt til rådighed.

Type: Lydanlæg

Yamaha YAS-101

Lydbar fra en af verdens førende producenter. Der kan tilkøbes subwoofer til den dybe bas, og lydbaren klarer alle de gængse lydformater.

Kan tilsluttes både via digitalt kabel og traditionel, analog phonoindgang. Den blanke, sorte enhed er blot 11,5 cm tyk.

Type: Lydbar

Harman BDS370

Det komplette lydsystem med to højttalere, en subwoofer, du kan gemme, hvor du vil, i lytterummet, en Blu-ray-afspiller og en FM-radio.

Med Dolby Virtual Speaker-teknologien får du trods det lave antal højttalere oplevelsen af ægte surroundlyd. En usb-port på forsiden gør det muligt at importere lyd fra for eksempel din computer.

Type: Lydanlæg

Samsung HWE551

Smal lydbar, der matcher Samungs 46"-tv og kan give illusionen om ægte surround.

Den kan både placeres på fod og hænges på væggen. Du kan også dele den i to og sætte en højttaler på en hylde på hver sin side af tv’et. Anlægget kører trådløst og skal derfor kun have tilsluttet strøm for at fungere.

Type: Lydbar

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.