Annonce
TV & Foto

Prisvenlige fladskærme: Stort format til lavere pris

Nu er de store 55”-tv’er til at komme i nærheden af. Priserne er raslet pænt ned under 10.000 kroner. Alligevel kan du få et fuldblods smart-tv med de nye billedforbedrende teknologier, viser denne test af tre håndplukkede modeller.

Foto: PR

Drømmen om et tv med stort skærmformat kan efterhånden realiseres af de fleste danskere. Priserne på 55″-tv’er er raslet ned de seneste år, og du kan i dag finde et stort udvalg af modeller til under 10.000 kroner. I denne test har vi håndplukket tre modeller i prislaget omkring 8000 kroner, og det er fuldblodsløsninger, hvor du ikke mangler funktioner, og hvor billedkvaliteten er ganske imponerende.

Læs også: 7 stærke råd før du køber nyt tv

Du kan for eksempel sætte flueben ved 4K, masser af smart-tv-tjenester og endda den forholdsvis nye HDR-teknologi, der forbedrer billedet ved at øge kontrasten mellem mørke og lys.

Se også:  Billigere Walkman fra Sony

HDR vil du få glæde af. Om du også får glæde af 4K UHD, er mere tvivlsomt. Men det skal du have i dag. For mange streamingtjenester kan levere den ultrahøje opløsning, og de første Blu-ray-titler med UHD er kommet på markedet. Langt de fleste tv-udsendelser er dog stadig i full HD eller endnu lavere opløsning, og her er tv’ets processor afgørende. For så skal signalet nemlig opskaleres fra den lavere opløsning til 4K-skærmens 3840 x 2160 pixel.

Det er de tre testdeltagere ret gode til. I forhold til langt dyrere modeller vil du kunne ane en let pixelering i nogle udsendelser. Men det er, hvad man må forvente. 55”-tv’er i denne prisklasse er blevet ganske overbevisende, men du kan opnå ypperlig billedkvalitet, hvis du betaler det dobbelte for din næste fladskærm.

Klart bedre smart-tv

Et punkt, der springer særligt i øjnene i denne test, er, hvor stort et arbejde producenterne har lagt i at forbedre smart-tv-delen. Det er en tendens, vi har set et stykke tid, og den fortsætter – og har bredt sig til de lidt billigere tv-modeller, som dem vi tester her.

Se også:  Samsung klar med nyt smart-ur

Mulighed for streaming og andre spændende funktioner præsenteres du nu for som option, så snart du tænder tv’et. Det var sjældent på de billigere tv’er for blot få år siden.

Skal man så helt se bort fra de dyrere tv’er – eller sagt på en anden måde: Hvilke ulemper er der ved at gå ned i prislejet under 10.000 kroner?

Hovedprocessoren vil altid være kvikkere i de dyre tv’er. Det betyder, at du får hurtigere opstart og afvikling af apps. Men det har også betydning for billedkvaliteten – det er nemlig ofte samme chip, der håndterer billedet. Du må også ”nøjes” med LED-paneler og ikke OLED, som er det, der flashes i reklamer lige nu.

HDR – det nye hotte

Først skulle vi have 3D, så kom 4K, og nu handler det om HDR. Forkortelsen står for High Dynamic Range, og kort fortalt er HDR en teknologi, som øger kontrasten og farvernes intensitet i tv-billedet, så det opleves mere realistisk og ”dybt”. Det er den gode nyhed.

Den dårlige nyhed er, at en standardkamp i stil med VHS versus Betamax lurer, og den står i første omgang mellem HDR10 (understøttet af UHD Alliance) og Dolby Vision, men andre formater står på spring.

Se også: Fuldendt 360 graders univers fra Samsung

Hverken DR eller TV 2 har ifølge brancheforeningen BFE valgt side, men meget taler for, at begge vælger at implementere et tredje format, HLG. Kampen mellem formaterne bliver dog uden de store ofre, da det må forventes, at fremtidens tv’er vil være kompatible med de dominerende formater. Så meget bekymret skal man altså ikke være.

Det forbedrede HDR-signal kan komme fra en UHD Blu-ray-disk, fra en streamingtjeneste eller fra en tv-station. Mange moderne tv’er understøtter HDR10, mens det lidt bedre Dolby Vision har færre tilhængere. Netflix streamer HDR-film og understøtter både HDR10 og Dolby Vision.

Høj kvalitet over hele linjen

Tv’er i denne prisklasse, omkring 6-8.000 kroner, har en billedkvalitet, som de fleste vil være mere end tilfredse med. Den er markant højere, end man så det for bare et par år siden, og du får de billedteknologier, der er vigtigst for at få det bedste ud af de nye Netflix-serier og Hollywood-film.

Selvom Panasonic TX-55EX600E hverken byder på ekstravagant design eller det største udvalg af funktioner, så er det alligevel her du får den bedste oplevelse. Billedet har en glød og dybde, der ganske enkelt gør det til en fryd at se på. Panasonics tv løber derfor med sejren.

Hos Sony KD-55XEB505 står faverne dog også flot og billedet er detaljeret. Det er dog ikke helt nemt at navigere i de mange funktioner, men der er Chromecast indbygget, så du kan streame fra mobilen.

Samsung UE55MU7005TXXC er slankt og lækkert tv med masser af apps og smarte funktioner. Billedet er udmærket, når du får indstillet det ordentligt, men kan ikke matche de to andre tv’er.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Test: OLED i referenceklasse
Panasonic FZ800 byder på noget af det sejeste, vi har set af billedkvalitet, helt uden kunstige tilsætningsstoffer. Der er linet op til en oplevelse ud over det sædvanlige!
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her