Annonce
TV & Foto

Lækker lyskanon

Sony starter tv-året med et bragende godt tv til de kræsne.

Foto: Sony

Sony KD-65XE9305

65" 4K LED LCD, 3840 x 2160

4 x HDMI, 3 x USB

Android TV

HDR

Dolby Vision (på vej)

Pris: 29.999 kroner

Web: sony.dk

Plus: 65XE9305 giver glimrende billedkvalitet med superb kontrast, korrekte farvenuancer og ikke mindst blændende lysstyrke.

Minus: Android smart-platformen er ikke den mest brugervenlige, vi har set.

På overfladen ligner Sony-skærmen et relativt almindeligt LCD-tv med Ultra HD-opløsning. Forskellen ligger i kræfterne under kølerhjelmen: 65XE9305 er udstyret med Sonys patenterede X1 Extreme videoprocessor, som oprindelig blev udviklet til flagskibet ZD9. Det bruger også producentens egen LED-belysning, Slim Backlight Drive+, for bedst muligt lys og sortniveau og ditto kontrast.

XE9305-serien fås i 55 og 65 tommer, og det er den sidste udgave, vi tester her. For dem, der leder efter en rigtig storskærm, er der også storebror 75XE9405 med direkte LED-bagbelysning.

Design

Mange tv-producenter anvender afrundede former og skinnende overflader for at imponere køberne. Sony har i stedet valgt et mere afdæmpet “no nonsense”-udseende. XE93 har et stramt, retlinet og funktionelt design. Set forfra er det kun en tynd sort ramme, der omgiver den slanke skærm, og den forgyldte fod er smal nok til at stå på ethvert tv-møbel.

Sony har også sørget for at gøre bagsiden så overskuelig som muligt: Alle tilslutninger er skjult bag en række dæksler, der går i ét med mønsteret på bagsiden. Ledningerne trækkes elegant ud gennem foden, hvilket giver et tjekket og professionelt præg.

Selve tv’et virker meget solidt og velbygget, og 65-tommeren er så tung, at du bør få en ven til at hjælpe med at løfte den på plads.

Test: Luksuriøs fladskærms-minimalisme fra B&O

Det eneste, vi vil fremhæve som en svaghed, er at skærmoverfladen virker noget blankere end på de allerbedste. Skærmen reflekterer mere lys end Samsung Q7F, som vi har stående ved siden af, og som har et særligt filter, der i højere grad reducerer refleksioner. XE93 er dog langtfra slemt på dette område.

Brugervenlighed og funktioner

Sony-skærmen har en overflod af tilslutningsmuligheder under panseret på bagsiden. Deriblandt fire HDMI-indgange.

Fjernbetjeningen er ikke den mest innovative, vi har set. Den er meget traditionel med et stort antal knapper, som man ikke får meget brug for. På den positive side er der genvejsknapper til Netflix og deslige, men Sonys remote virker lidt billig i forhold til Samsungs slanke lækkerbisken af en fjernbetjening.

Foto: Sony

Et stigende antal tv-producenter benytter sig af Googles Android-platform som operativsystem, deriblandt Sony. 65XE9305 kommer foreløbig lastet med Android 6.0, og vi synes, det virker mærkbart hurtigere end mange af sidste års modeller. Tv’et starter fra standby på en brøkdel af et sekund og lader dig zappe frem og tilbage mellem apps og almindelige tv-kanaler lige hurtigt.

Startskærmen (hovedmenuen) er den samme for alle tv’er, der bruger Android. Det er så op til producenterne at kombinere den med deres egne unikke funktioner, menuer og indstillinger. Her synes vi, at Sony kunne have gjort det bedre.

De mange funktioner er sorteret i forskellige typer menuer og undermenuer uden den store sammenhæng. Det gør igen, at det er let at “skrue sig væk”, så man er nødt til at begynde forfra.

Udvalget af apps er heller ikke helt på niveau med de nye satsninger fra Samsung og LG, men dækker dog de mest almindelige såsom YouTube, Netflix og DR TV.

Billedkvalitet

De, der er villige til at lægge 30.000 kroner for et tv, gør det nok først og fremmest for billedkvalitetens skyld. Heldigvis er det et område, hvor XE93 virkelig skinner: Efter at have målt, kalibreret og testet Sony-skærmen med mange forskellige typer indhold fremstår den som et rigtig godt allround-tv.

Sony er kendt for deres avancerede billedprocessering, og meget af deres kollektive ekspertise og erfaring er lagt ned i den avancerede videochip X1 Extreme. Den håndterer al videoprocessering, inklusive støjreduktion og opskalering af almindeligt tv-materiale til 4K.

X1 Extreme har også mulighed for at lave en lille “HDR-opskalering”, der giver en HDR-lignende effekt også på almindeligt indhold. Det er Sonys es i ærmet og en af grundene til, at 65XE9305 ser så lækkert ud med en bred vifte af indhold.

Flot kvalitet fra de billige tv’er

Et LCD-panel med lysdioder ude i kanterne (såkaldt Edge LED) har sine begrænsninger og giver som regel noget lavere kontrast end OLED og LCD med direkte LED-bagbelysning. Sony har imidlertid udviklet en særlig lysteknik, Slim Backlight Drive+, som giver rigtig god kontrast i praksis.

Foto: Sony

Sonys tv har et meget overbevisende sortniveau og formår virkelig at grave detaljerne frem i mørke scener. I de bælgmørke hulescener i Ridley Scotts Prometheus gengiver 65XE9305 mørkegrå detaljer, der har en tendens til at forsvinde i sort på mindre kapable LCD-skærme. Det når ikke helt op på den silkesorte farve eller dybdefølelsen på OLED-tv’er som LG 65E6, men af LCD at være er det imponerende.

Sony-skærmen er heller ikke nævneværdigt plaget af ujævnheder eller lysblødning i mørke områder. Vi kan ganske vist spore noget lys i striberne på “letterbox”-spillefilm og nogle skygger omkring lyse objekter på mørk baggrund, men det er inden for et acceptabelt niveau.

Lydkvalitet

Sony 65XD9305 er et slankt og minimalistisk tv uden en overdådig højttalerløsning, soundbar eller lignende. Lydgengivelsen må alligevel siges at være mere end godkendt med stærk og klar stemmegengivelse, lav forvrængning og relativt god fylde i både musik og lydeffekter. Vi noterede os desuden en god stereo-effekt på enkelte musikindslag.

Skift tv-pakke og spar tusindvis af kroner: Se listen over de billigste og dyreste abonnementer

Mange vil alligevel nok kombinere tv’et med en ordentlig soundbar, en subwoofer og/eller et eksternt lydanlæg, men det er rart, at den interne lyd fungerer fint.

Konklusion

Vi var vældig fornøjede med sidste års XD93-model fra Sony, og det nye XE93 ser ud til at fortsætte, hvor forgængeren slap, med mærkbart forbedret ydelse på en række områder.

Android-styresystemet har stadig visse mangler i forhold til konkurrenternes smart-platforme, især Samsungs og LG’s, og fjernbetjeningen virker lidt antikveret. Årets nykommer har imidlertid fået endnu kraftigere og mere avanceret billedprocessering, som viser både SDR- og HDR-indhold fra dets bedste side. Desuden giver den kraftige lysstyrke seriøst knald på i de heftigste HDR-klip!

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her