*

TV & Foto

Årets bedste kameraer: Bedre billeder med bedre kamera

Med mobiltelefonen i lommen har vi altid et kamera med os, men nogle gange er det ikke godt nok.

Mange nyere kameraer er trådløse, og det er derfor nemt at uploade billeder til eksempelvis de sociale medier. Fotos: Producenter

Med de sociale medier bare et fingertryk væk deles de fleste billeder fra mobilen på få sekunder. Men mange er ikke klar over, at telefonen også kan uploade billeder fra et rigtigt kamera. Nyere kameraer er nemlig trådløse. Dermed tager det kun nogle ekstra sekunder til at dele billeder af langt højere kvalitet.

Partner

lyd og billede.png

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet om forbrugerelektronik Lyd & Billede.
Læs flere nyheder og test om gadgets og elektronik til hjemmet på lydogbillede.dk

For kvalitet er en af grundene til, at man køber et kamera. Selv små lommekameraer kan give bedre kvalitet end mobilen. De mere avancerede er også bedre egnet til et større udvalg af motiver og tackler svagt lys meget bedre end mobilkameraet.

De større systemkameraer er det bedste valg for dem, der har brug for et kamera til dyrefotografering, landskaber eller portrætter, og er langt mere fleksible, fordi man kan skifte objektivet ud med et, der er bedre egnet til formålet.

At vælge kamera handler om at vælge det bedste værktøj til opgaven. Her skal vi se på de mest almindelige typer.

Kompakt kvalitet

Hvis vi ser bort fra de allerbilligste kompaktkameraer, er det lige så let at få flotte billeder med et godt lommekamera som med mobilen. I mange tilfælde bliver billederne endda flottere, fordi bedre optik og sensor giver højere billedkvalitet.

Ulempen er dårlig lysstyrke, der kan give meget billedstøj, samt dårlig batteritid og små knapper. Men fordelen af zoom, hurtig skudtakt og bedre billedkvalitet gør et kompaktkamera til 1.500-3.000 kr. til et meget bedre kamera end mobilen.

Professionelle kompaktkameraer

De såkaldte professionelle kompaktkameraer har flere funktioner – f.eks. lagring af råfiler til efterbehandling – men først og fremmest er billedkvaliteten meget bedre end med et gængs kompaktkamera. Langt bedre og mere lysstærk optik, større billedsensor, som fanger mere lys, samt bedre autofokus sikrer skarpere og meget flottere billedkvalitet end nogen smartphone, vi kender.

I denne klasse – fra 3.000-4.000 kr. og opefter – kan du få et kamera, der er lige så let at bruge som de enkleste kameraer, men giver billedkvalitet på niveau med et spejlreflekskamera.

Systemkameraer for alle

Overkommelige spejlreflekskameraer er ofte de letteste at få gode billeder med. De har få knapper og funktioner, man skal sætte sig ind i, og man kan skifte objektivet ud. F.eks. når man har brug for tele for at komme tættere på motivet.

Spejlreflekserne får stærk konkurrence fra de kompakte systemkameraer – også kaldet hybridkameraer – som er endnu mindre og lettere, men giver samme høje billedkvalitet. Et godt systemkamera med en god zoom koster fra 4.000-5.000 kr. og op til femcifrede beløb.

For viderekomne

Hvilket leder os til systemkameraer for viderekomne. Her finder vi både spejlreflekser og kompakt systemkameraer, der er spækket med den nyeste teknologi, de bedste billedsensorer og de hurtigste processorer, og gerne kommer med avanceret optik.

Med priser, der starter omkring 8.000 kr., er de ikke for alle, men for dem, der kan deres fag eller gerne vil lære mere og blive bedre fotografer. I denne klasse finder vi også de såkaldte full-frame kameraer med større billedsensor, der fanger mere lys, men de koster også derefter.

At købe objektiver

Hvis man vælger et systemkamera, åbner der sig en hel verden af tilbehør. Så kan man f.eks. købe en lysstærk vidvinkel (20-28 mm), som er bedre egnet til landskabsbilleder end den zoom, der fulgte med kameraet. Eller et lysstærkt portrætobjektiv (80-100 mm), som giver meget finere billeder.

Mange vælger en telezoom (75-300 mm zoom) som deres første ekstra objektiv, fordi de vil tage billeder af børnenes aktiviteter, af fugle og andre dyr eller sport og action.

Her gælder – som andre steder – den regel, at man får, hvad man betaler for, men et lysstærkt objektiv såsom et 28, 35 eller 85 mm f/1.8-2.0 er ikke nogen bekostelig affære. Og et godt supplement til den zoom, der fulgte med kameraet, fordi man får et objektiv, der er bedre egnet til at fotografere i svagt lys.

Alle opgivne priser er baseret på den gennemsnitlige markedspris pr. oktober 2015.

Tre hurtige tips:

Pas på ISO-spøgelset

Når lyset falder, skal kameraet bruge mere lys og langsommere lukketider for at fange motivet. Så skruer de fleste kameraer op for ISO-følsomheden, hvilket øger risikoen for billedstøj. Værst er det på de billigste kompaktkameraer, der kan give meget billedgrums allerede ved ISO 400.

Til sammenligning kan man øge følsomheden til ISO 3200 på de fleste systemkameraer uden nævneværdig billedstøj. Systemkameraet er altså overlegen i svagt lys.

Brug blitzen oftere

Mange bruger kun blitz indendørs i svagt lys. Hvilket ofte resulterer i hårde skygger og overeksponerede billeder (hvis det er muligt, så vip den op, så lyset reflekteres i loftet). De tænker ikke på, at blitzen kan være lige så nyttig udendørs, hvor den kan udviske hårde skygger, belyse ansigter i modlys og få flere farver frem.

En separat blitz, der kan styres trådløst fra kameraet, kan give meget finere billeder end en blitz, der rettes vinkelret på motivet.

Lær de vigtigste indstillinger

Et systemkamera er mere avanceret, end de fleste tror – eller har brug for. Det betyder dog ikke, at man kan sætte kameraet på automatik og bare skyde løs.

Lær, hvad der sker, når du ændrer blænden fra f/2.8 til f/16, og sæt dig ind i, hvordan blitz, autofokus og lysmåling fungerer, og hvilke ændringer du selv kan foretage for at få bedre billeder. Ellers risikerer du at ende med uskarpe, fejleksponerede eller kedelige billeder.

Læs Lyd & Billedes fulde artikel her

Årets bedste kompaktkamera: Canon PowerShot G7 X

Professionel kvalitet i lommen

Canons mindste professionelle kamera er så godt, at de færreste har brug for mere.

Kompaktkamera
Canon PowerShot G7 X

Canon

PowerShot G7 X er et virkelig vellykket kamera. Det er ikke det hurtigste i denne klasse, men det kan være i en lomme og giver billedkvalitet svarende til referencen i klassen: Sony Cyber-shot RX100 III. Der har en fordel i indbygget elektronisk søger, hvilket G7 X mangler.

Men Canon-kameraet har en praktisk touch-skærm og er mere brugervenligt. De to kameraer deler den samme 1 tommes 20 MP billedsensor, men G7 X har længere 4,2x zoom på 24-100 mm.

Billedkvalitet

Der er ikke nogen synlig forskel på billedkvaliteten fra Canon- og Sony-kameraet. Her får man rigtig god farvegengivelse og billeddynamik, med fremragende kontrast og god skarphed. Bortset fra i hjørnerne på 24 mm vidvinkel og maksimal blændeåbning. Da er man nødt til at blænde ned til f/5.6 for at få den jævnest mulige skarphed.

Ellers er skarpheden meget jævn – og høj – og falder ikke, før der dukker billedstøj op ved ISO 1600. Billedstøjen bliver ikke generende før ISO 3200, men det er de færreste, der har brug for så høj følsomhed, når man har så lysstærk optik.

I brug

Canon-kameraet er hurtigt i godt lys, med god skudtakt og en praktisk touch-skærm. Her kan man navigere i menuen og ændre indstillinger, og tage et billede med fokus og lysmåling præcis hvor man vil, med et let tryk på skærmen.

Kameraets funktionshjul og eksponeringskompensation er nemmere at bruge, og selv om det er lille, ligger det bedre i hånden. Funktionsringen omkring objektivet kan også programmeres.

Canon G7 X er det bedste lommekamera til dem, der kræver den højest mulige billedkvalitet og kan undvære en søger. Det er lille, let, hurtigt og nemt i brug, og man vil ikke blive skuffet over billedkvaliteten.

Pris: 21.995 kr.

Læs Lyd & Billedes fulde test her

Årets bedste professionelle kompaktkamera: Leica Q

Dyrt drømmekamera

Leica Q koster mere end de fleste kameraer, men det glemmer man, når man begynder at fotografere med det og ser billederne.

Kompaktkamera
Leica Q

Leica

Alle, der drømmer om et Leica, har sandsynligvis en grund til at smadre sparegrisen her. For trods sine mangler er Leica Q et af de mest tilfredsstillende kameraer at fotografere med, vi har set i lang tid.

Det er et relativt kompakt kamera med fastmonteret optik og en full-frame (24 x 36 mm) billedsensor på 24 MP, og blottet for alt overflødigt. Indrømmet, det har touch-skærm samt wi-fi til trådløs billedoverførsel og fjernstyring, men ingen lange menuer med indstillinger som på japanske og sydkoreanske kameraer. Leica Q er designet til fotografer, ikke funktionsjunkier, og det kan mærkes.

Krystalklar billedkvalitet

Det har også HD-video i meget acceptabel kvalitet med 1080p Full HD og 60 fps, men ingen mikrofonindgang eller manuel overstyring under optagelse.

Leica Q er først og fremmest et stillbilledkamera for viderekomne og professionelle. Og det leverer i den grad varen. For nogle vil 28 mm brændvidde være en begrænsning, ligesom fraværet af udskiftelig optik være det. Men for dem, der let kan leve med 28 mm, er billedkvaliteten knivskarp med mættede farver og fremragende billeddynamik.

Billeddynamikken svarer til 13 eksponeringstrin ifølge Leica, og sammenlignet med kameraer som Nikon D750 og Sony RX1 er det bestemt troværdigt. Sort-hvide jpeg-filer får nydelige gråtoner, og farvegengivelsen har bløde hudtoner samt fremragende kontrast og sortniveau. Meget typisk Leica med en næsten Velvia-agtig farvepræsentation.

Kostbar drøm

En karakter på seks til et Leica-kamera er sjældent, da den høje pris ofte står i vejen for topkarakterer. Men denne gang er sekstallet fuldt fortjent.

Ved at strippe kameraet ned til det allermest nødvendige med manuel kontrol og højest mulige billedkvalitet har Leica lavet et kamera, der er bedre egnet til at fange motivet end mange andre, vi har testet. Det står ikke i vejen for fotografen og er et rendyrket minimalistisk værktøj, hvor billedkvalitet og brugervenlighed er befriende tilfredsstillende.

Pris: 31.500 kr.

Læs Lyd & Billedes fulde test her

Årets bedste kompakte systemkamera: Panasonic Lumix G7

4K og stillbilleder til entusiasterne

Panasonics lille G7 er noget nær den perfekte kombination af stillbilled- og videokamera.

Systemkamera
Panasonic Lumix G7

Panasonic

Hvis man vil have et kompetent stillbilledkamera med 4K video-optagelse, er Panasonic Lumix G7 et oplagt valg. Det er mange gode grunde til.

Kameraer med 4K-video bliver der stadig flere af, og ud over muligheden for at filme i 8 MP og vise det på 4K-tv’et derhjemme kan man som nævnt plukke stillbilleder fra videoen i samme opløsning. Og det er ikke det eneste, man kan bruge 4K til i G7-kameraet.

Den store, skarpe OLED-søger har bedre farvegengivelse end mange andre elektroniske søgere, vi har set. Touch-skærmen kompletterer de mange knapper – hvoraf flere er programmerbare – og kameraet ligger godt i hånden. Trods et lille håndgreb.

Billedkvalitet

Det et godt at have en elektronisk søger, der tydeligt viser, om eksponeringen afviger. Korrektionen kan foretages straks med det foretrukne indstillingshjul på højre side.

Billedstøj kommer snigende ved ISO 1600, men er ikke særlig synlig før ISO 6400. Her falder farvemætningen også markant. Men det er bestemt godkendt for et systemkamera i denne klasse.

Skarpheden er altid afhængig af objektivet. Men selv med 16 mod 20 og 24 MP i konkurrenternes kameraer klarer G7 sig overraskende godt. Detaljeskarpheden er lidt bedre på Sony a6000 og Samsung NX500, men Panasonic-kameraet har fordelen af et overlegent udvalg af langt skarpere objektiver, end Sony og Samsung har.

Multimediekamera

Det er fristende at sammenligne med Panasonics topmodel GH4. For G7 leverer tæt på samme billed- og videokvalitet, uden at økonomiseringen af specifikationerne er gået ud over kameraets anvendelsesområde.

Med kontrol over blænde og lukkertid samt mikrofonindgang og 4K-video kan man lave film i ekstremt god kvalitet. For det er som video- og stillbilledkamera – i nævnte rækkefølge – Lumix G7 skal vurderes i forhold til konkurrenterne. I det lys er det uovertruffet til prisen.

Pris: 7.000 kr.

Læs Lyd & Billedes fulde test her

Årets bedste avancerede kompakte systemkamera: Olympus OM-D E-M5 II

Magisk turbosensor

Her er kameraet, der mere end fordobler opløsningen, når du har brug for det.

Systemkamera
Olympus OM-D E-M5 II

Olympus

Kameraer som Sony a7R, Canon EOS 5DS og Nikon D810 er tre eksempler på systemkameraer med ultrahøj opløsning – henholdsvis 36, 50 og 36 MP – som havner i kategorien for professionelle kameraer med ekstrem opløsning.

Med en gennemsnitspris på 20.000 kr. er de dyre og uden for rækkevidde for de fleste. Det er det nye Olympus OM-D E-M5 II ikke. Kameraet er prissat lige under 9.000 kr., og er det billigste kamera med 36 MP eller mere.

40 MP når du har brug for det

Samtidig med at Olympus har forbedret ergonomien og specifikationerne, har de valgt en unik teknik for at kunne tage billeder på 40 MP.

Indvendig sidder der nemlig en ny femaksers billedstabilisering, som ud over at gøre det muligt at få skarpe billeder med op til fem trin længere lukkertid også bruges til at lagre billeder med 40 MP.

Når man vælger 40 MP i opsætningsmenuen, flytter billedsensoren sig otte gange i halve pixeltrin, mens processoren samler information til 40 MP opløsning, når man fotograferer. Processen tager et sekund, så det betyder, at kameraet skal være på stativ – og motivet stå stille.

Billedkvalitet og ydelse

Men spørgsmålet er selvfølgelig, hvor godt kameraet er på 40 MP. Og svaret er: Forbandet godt. Billedkvaliteten på 16 MP er ikke synligt ændret i forhold til forgængeren, men 40 MP-funktionen giver synligt bedre detaljeskarphed. Faktisk er Olympus’ unikke teknik så god, at det er svært at se forskel på billeder fra E-M5 II og dyrere kameraer som Sony a7R og Nikon D810.

Farvegengivelsen er noget nær perfekt, og der er ingen grund til at bekymre sig om billedstøj før ved ISO 6400 lysfølsomhed. Jeg tog flere eksponeringer med kameraets støjdæmpning slået fra og kunne lave fine udskrifter i A3+ uden at frygte billedstøj ved høj ISO. Men meget mere end ISO 6400 vil jeg ikke anbefale, før man slår støjdæmpningen til.

Gennemført allround-kamera

Det lille Olympus-kamera er et næsten komplet systemkamera. Det er lynhurtigt, solidt og let at bruge i betragtning af, at det er så avanceret. Billedkvaliteten er helt i top for et kompakt systemkamera, og muligheden for at skyde med 40 MP, når det er nødvendigt, gør E-M5 II til det billigste kamera i ekstremklassen, hvad opløsning angår.

Pris: 9.000 kr.

Læs Lyd & Billedes fulde test her

Årets bedste professionelle kompakte systemkamera: Samsung NX1

Skarpskåret udfordrer

Samsungs første professionelle kamera udfordrer Canon og Nikon, og lykkes med det meste.

Systemkamera
Samsung NX1

Samsung

Det er en glæde at kunne afsløre, at Samsung har ramt en guldåre med NX1. Som er et relativt kompakt systemkamera med spejlrefleksdesign, rettet mod action-fotografering og fotografer, der har brug for et robust og vejrtætnet værktøj. Canon EOS 7D Mark II er den nærmeste konkurrent, men NX1 har flere MP, omfattende trådløs tilslutning og højere skudtakt.

I brug

Mens tidligere Samsung-kameraer har givet en følelse af billig plastic, virker NX1 bundsolidt. Kamerahuset er bygget op omkring et chassis af en magnesiumlegering for at holde vægten nede og stivheden oppe. Der er omfattende vejrtætning rundt om knapper, hjul og åbninger, og et næsten perfekt udformet gummieret greb i højre side.

4K-video

NX1 er endnu et systemkamera, der kan optage video i ægte 4K-kvalitet. Det betyder fire gange så høj opløsning som almindelig HD-video og meget skarpere video-stills. Entusiaster og professionelle vil nikke bifaldende til specifikationer som H.265-codec, der giver mindre tab i komprimeringen af videofiler, 4:2:2 8 bit video ud af kameraet via HDMI-udgangen og understøttelse af både UHD- og DCI-format til 4K.

Billedkvalitet og ydelse

Samsung NX1 er virkelig hurtigt og stiller afgjort op i den professionelle klasse, hvad action-fotografering angår. Her tænker jeg ikke kun på den vanvittige skudtakt, men også på responstid, autofokus, og hvor hurtigt man kan ændre indstillinger i kampens hede. Det eneste skår i glæden er begrænsningen på billedbufferens kapacitet.

Mange frygter billedstøj fra billedsensorer med mange MP. Flere pixels er ikke altid en fordel, fordi trængslen reducerer diameteren pr. pixel og gør dem mindre følsomme over for lys. Dermed har billedsensoren brug for mere strøm ved høj ISO, og så kan der opstå støj.

Der er ikke mange 4K-kameraer at sammenligne med. Sony a7S kan ikke lagre 4K-video internt, men kræver en ekstern optager og er desuden et dyrere full-frame kamera med 12 MP. Men det har branchens bedste støj-egenskaber, der let slår NX1 og andre.

Seriøs udfordrer

Der er ingen tvivl om, at NX1 er et vendepunkt for Samsung. Endelig har de et kamera, der er bedre end konkurrenternes på mange områder og dårligt på meget få. Nu kan vi tale om Samsung i samme åndedrag som Canon, Nikon og Sony, uden at der er grund til at trække på smilebåndet. Der er til gengæld al mulig grund for forbrugerne til at glæde sig over udviklingen og for konkurrenterne til at frygte den.

Pris: 12.000 kr.

Læs Lyd & Billedes fulde test her

Årets bedste professionelle spejlreflekskamera: Canon EOS 5DS/5DSR

Canons sejeste kamera

Med 50 MP er Canons sejeste kamera det skarpeste værktøj, vi har testet.

Spejlreflekskamera
Canon EOS 5DS/5DSR

Canon

Fotografer, der skal fotografere vilde dyr i deres naturlige omgivelser, er ikke særlig optaget af MP. Det samme gælder pressefotografer, der lever af sportsbilleder, men Canons nye 50 MP EOS 5DS og 5DS R er heller ikke lavet til dem.

Det er et kamera for dem, der faktisk har brug høj opløsning, fordi de skal levere billeder – produktfotos, landskaber, reklame, mode, bryllup, medicin, forskning osv. – hvor detaljeskarphed er vigtigt.

De har allerede flere kameraer med full-frame sensor at vælge imellem. Sonys a7R II med 42 MP, Nikon D810 med 36 MP og mellemformatkameraet Pentax 645Z med 51 MP. Vi skal heller ikke glemme Leica S med 37,5 MP, men det stiller op i en helt anden prisklasse.

Udligner lavpasfilteret

Canon-kameraet findes i to versioner. Her tester vi EOS 5DS R, hvor R’et fortæller os, at det handler om Resolution – opløsning. De to kameraer er identiske, men R-versionen har en udlignende filterfunktion som modvægt til lavpasfilteret, der giver kameraet lidt bedre detaljeskarphed. Her skal vi tilføje, at vi ikke har testet EOS 5DS, så vores vurdering gælder alene R-versionen.

Den ekstreme opløsning betyder, at det er en fordel at bruge stativ. Ikke fordi eksponeringerne tager lidt længere tid som med Pentax’ pixel-shift teknologi eller Olympus OM-D E-M5 II, som kan give op til 40 MP opløsning fra en lille Micro Four Thirds billedsensor.

Billedkvalitet

EOS 5DS R er ikke primært et videokamera, men et råt stillbilledkamera til ekstreme opgaver.

Det er heller ikke et kamera til at fotografere i tusmørke. Canon har begrænset den maksimale ISO-følsomhed til 6400 (kan dog udvides til 12.800). Hvilket er godt, for den ekstreme mængde pixels betyder en mindre overflade til at opfange lys på hver fotosensor. Det betyder normalt også meget mere billedstøj ved høj ISO, og det vil vi jo ikke have.

Det kan altså koges ned til opløsning, detaljeskarphed og skarphed på krævende motiver. Her kan vi ikke sige, at 5DS R skuffer. Med Canons fantastiske 50 mm f/1.2 og 85 mm f/1.2 II til rådighed er alt, hvad der kræves, en rolig hånd eller et godt stativ. Så leverer kameraet den mest ekstreme detaljeopløsning, vi har set på et full-frame 35-kamera.

Man er absolut afhængig af tilstrækkelig skarp optik med lav diffraktion og god transmission for at udnytte kameraets 50 MP. Men så er belønningen også en skarphed, som man skal op i mellemformat for at matche.

Ekstremt

Det fuldvoksne EOS 5DS R har ført Canon op i teten blandt de mest ekstreme full-frame kameraer. Landskabsfotografer er ikke de eneste, der kan have stor gavn af dette kamera. Alle, der skal levere billeder, hvor høj opløsning og ekstrem klarhed er blandt kriterierne, vil få i både pose og sæk her. De vil også have et stort udvalg af fremragende kvalitetsoptik at vælge imellem og en tilbehørspark, der nærmest er endeløs.

For dem, der har brug for og kan udnytte de 50 MP, er Canon EOS 5DS R næsten det perfekte kamera.

Pris: 32.990 kr.

Læs Lyd & Billedes fulde test her

Årets fotoprodukt: Sony a7R II

Det allerbedste kamera

Sonys bedste kamera er bedre end det meste, vi har testet.

Systemkamera
Sony a7R II

Sony

Sonys nye a7R II er årets mest overbevisende kamera. Her klapper alt, og det byder på flere fremskridt end mange af konkurrenternes kameraer tilsammen.

Bedre brugervenlighed

Kamerahuset i letvægts magnesiumlegering er selvfølgelig vejrtætnet og virker meget robust. Som sædvanlig – havde vi nær sagt – for et professionelt full-frame kamera.

Den elektroniske søger er enorm, har klassens største forstørrelse og overgås kun af optiske søgere i stærkt sollys. For i godt lys lykkes det den ikke at vise motivet med samme klarhed, som en optisk søger giver. Svagt lys er derimod en anden sag med fordelen af Sonys skarpe OLED-søger, som har fået linse-elementer fra Zeiss for bedre visningskvalitet uden refleksioner.

Integreret billedstabilisering og 4K

Det hybride fokussystem fungerer også, hvis man bruger Sonys A-objektiver sammen med en af Sonys objektivadaptere (f.eks. LA-E3), og der findes ligeledes adaptere, som kan bruges med Canon-optik. Så har man fuld autofokus, og kameraets integrerede billedstabilisering med op til 4,5 eksponeringstrin stabilisering virker også med tredjeparts objektiver.

Og med 4K-video. Som ikke længere er forbeholdt Sony a7S, der kræver en ekstern optager at lagre 4K-video på. Her kan du gemme 4K-video direkte på hukommelseskortet, og kameraet understøtter ukomprimeret 4K-video fra HDMI-udgangen.

Den bedste billedkvalitet vi har set

Opløsningen og detaljeskarpheden er på niveau med de allerbedste full-frame kameraer, og fraværet af aktivt lavpasfilter foran den bagbelyste billedsensor giver en detaljeskarphed, som kun Canon EOS 5DS R kan matche.

Kameraets farvedybde og dynamiske omfang står ikke tilbage for de bedste i klassen og tangerer Nikon D810, men det slår sidstnævnte på støj-egenskaber.

Desuden leverer a7R II fantastiske 4K-filer – måske de bedste, vi har set – og det eneste, vi savner, er udvidet farverum, større bitdybde og højere frame rate. Men noget skal vel gemmes til næste generation.

Konklusion

Det er fristende at runde af med “ingen over, ingen ved siden af”. Men vi vil nøjes med at fastslå, at vi indtil videre ikke har testet et mere komplet kamera. Sony a7R II er nærmest banebrydende med sin kombination af professionelle egenskaber pakket pænt ind i et kompakt kamerahus, der er fremragende gennemført.

Det er ikke et kamera, der passer til alle, og man skal vide, hvad man laver, for at udnytte den høje ydelse fra a7R II, men så er belønningen til gengæld også stor.

Pris: 28.000 kr.

Læs Lyd & Billedes fulde test her

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her