Sonys superkamera

Her er kameraet, som bør få konkurrenterne til at ryste i bukserne. Sony Alpha 900 til 24.900 kr. har alt, hvad der skal til for at udfordre de store giganter.

Artiklens øverste billede
Sony Alpha 900 har alt, hvad der skal til for at udfordre de store giganter. Foto: Lyd og Bilder

Fra at starte med bare ét spejlreflekskamera har Sony pludselig en hel serie med fem modeller. Fra billige modeller til denne model til kr. 24.900: Sony Alpha 900 med 25 megapixels billedsensor i full-frame. Noget som næsten er en sensation i sig selv - en lille én i hvert fald. For bare måneder siden kostede et kamera med 20 megapixels over kr. 60.000.

Mange med os hævdede, at megapixels ikke betyder noget for billedkvaliteten, og at flere pixels stiller endnu større krav til optisk kvalitet og billedprocessering. For ikke at glemme at flere billedsensorer pakket tættere samme også fører til bevisligt mere skæmmende billedstøj. Men har man større billedflade end den gængse billedsensor på 7 x 5 mm, er der også plads til flere sensorer på fladen.

Full-frame kameraer som Nikon D700, Canon EOS 5D mk II og Sony Alpha 900 har billedsensorer med effektiv sensorflade på 24 x 36 mm – det samme som 35 mm film – og da er det ikke lige så kritisk, når man øger antallet af sensorer på billedsensoren, som det er på et kompaktkamera med små billedsensorer. Den største ulempe ved full-frame billedsensorer på et spejlreflekskamera er, foruden et større spejlhus og ditto større kamera, de ekstreme krav, som så stilles til optisk kvalitet. Sammenlignet med Sony Alpha 700, med 12 MP billedsensor på 23,5 x 15,6 mm, er Alpha 900's sensor på 24 x 36 næsten dobbelt så stor.

Billedkvalitet

Man vil få billedstøj på kameraets opgivne 6400 ISO lysfølsomhed. Billedstøj, af den meget synlige slags. Selv om kameraets billedsensor er stor, er det langt fra sikkert, at ikke 24,6 megapixels spiller en rolle hvad billedstøj angår. Noget som også viser sig på 3200 ISO. Et hak ned til 1600 ISO og man får langt renere billedfiler, som har så finkornet støj, at de fint kan udskrives i store papirkopier.

En nærmere inspektion af rå- og JPEG-filer fra A900 viste, at der faktisk var et svagt, men meget finkornet støjbillede i billedfilerne allerede fra 200-400 ISO, som tiltog ved højere lysfølsomhed. Farvebalancen begyndte at drille allerede ved 1600 ISO, men mærkelig nok var det næsten umuligt at se noget af det på udskrifter.

I praksis betyder det, at selv overdrevent kræsne fotografer kan få meget fine tekniske resultater med A900 fra 100 til 3200 ISO. Langt vigtigere er kameraets farvegengivelse og farvetonalitet, som viste sig at være nær perfekt på 200 og 400 ISO og med bare marginalt bedre farvetonalitet ved 100 ISO.

Konklusion

Sony Alpha 900 bliver næppe at se på ringsiden ved VM- eller OL-arrangementer, men professionelle og amatører, som vil unytte alle fordelene med full-frame billedsensor, får et kraftigt værktøj i A900. Opløsningen er naturligvis formidabel, men kameraet er også hurtigt i brug, meget solidt bygget og giver fotografen fuld kontrol over alle parametre. Med dette kamera har Sony ikke bare et egnet kamera til kampen mod de to store – Nikon og Canon – de har også et super full-frame kamera for alle, som tager arbejdet med fotografering seriøst.

Læs også: Test: Skapere værktøj fra Canon

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen