Test: Vælg den rigtige DVD-afspiller

Faldende priser og større udvalg har gjort det mere attraktiv at købe en DVD-afspiller med højopløste billeder. Men skal man vælge HD DVD eller Blu-ray?

Artiklens øverste billede
Sony BDP-S300 vinder testen.

Vi tester:

HD DVD: Toshiba HD-EP30 kr. 2.795,00

HD DVD: Toshiba HD-EP35 kr. 4.695,00

Blu-ray: Panasonic DMP-BD10A kr. 5.500,00

Blu-ray: Sony BDP-S300 kr. 4.999,00

Blu-ray: Sony Playstation3 kr. 3.400,00

10 år efter lanceringen må man kalde DVD formatet en dundrende succes. Alle har mindst en stående, og filmindustrien har oplevet en stor fremgang med DVD-salg i kiosker og til udlejning i selv den mindste kiosk. Derfor er det måske ikke så let at forstå hvad man skal med et nyt DVD-format. Langt mindre to nye formater. Men det er ikke mindre tilfældet.

Langvarig uenighed mellem de to lejre som har støttet hvert sit format har givet os to nye DVD-formater. Denne geniale løsning har så indtil videre ført til, at forbrugerne er fortsat med at købe almindelige DVD-afspillere, og hidtil har denne skepsis givet lave salgstal for de to nye formater. Afspillerne har været kostbare, filmudvalget lille, og det faktum at en forvirret forbruger må vælge et af to nye formater, har garanteret ført til at mange har kviet sig ved at købe et nyt DVD-format. For tænk om det ene forsvinder fra markedet, akkurat som Beta-videoerne.

Teknisk set er der små forskelle på de to formater, og vore tests har vist at HD DVD- og Blu-ray-formaterne er meget tæt på hinanden i billedkvalitet. Så ryger det argument, og spørgsmålet bliver mere, hvilken af de højopløste DVD-formater man skal satse på. Skiverne ser ens ud, videoprocesseringen er næsten identisk, og begge formater støtter de samme standarder og HDMI-protokoller som giver billede på fladskærmene.

Betydelig bedre billedkvalitet

Den største forskel mellem almindelig DVD og de nye højopløste DVD formater, er billedkvaliteten. Den er synlig bedre, end hvad de fleste er vant til. HD DVD og Blu-ray understøtter full HD med 1920 x 1080 opløsning, progressivt, og gerne med 24 billeder pr. sekund, så slipper man for ujævne bevægelser på fladskærmen.

Til sammenligning giver en DVD afspiller uden opskallering 756 linier, mod HD formaternes 1080 linier. Med en fladskærm som også støtter 1080 p, kan man få knivskarpe billeder.

Valgets kvaler

Lydkvaliteten skal ikke glemmes, for de nye formater understøtter også højopløst surround lyd. Dolby True HD og DTS HD bliver de mest udbredte lydformater på HD DVD og Blu-ray, og de giver langt bedre lydkvalitet end de gamle Dolby Digital og DTS formaterne på almindelig DVD. Da lighederne er så mange og forskellene så små, er det ikke let at vælge. Toshiba er foreløbig den eneste producent med et udvalg af HD DVD afspillere, mens Sony, Panasonic, Pioneer, Samsung, Philips og LG sørger for et meget større udvalg af Blu-ray afspillere. Sidstnævnte format har større lagringskapacitet end en HD DVD, eksempelvis kan man få hele tv-serier eller alle Star Wars film på en Blu-ray, mens man har brug for to til tre HD DVD´er for at lagre så meget indhold.

Dagens HD DVD´er stopper ved 30 GB, mens Blu-ray indtil videre kan fås med op til 200 GB som øverste grænse. Til sammenligning har en DVD 4,7 GB eller 8,4 GB kapacitet. Til syvende og sidst er det brugervenligheden, lydkvaliteten og selvfølgelig billedkvaliteten der er de vigtigste kriterier. Og der er forskellene mindre end man skulle tro.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen