Annonce
TV & Foto

Test: 4K-skærme

4K-skærme er faldet meget i pris, og vi har set på syv af de bedste højtopløste pc-skærme på markedet lige nu

AOC AG271UG. Foto: aoc.com

Da 4K kom, blev teknologien modtaget med fanfarer, men der er gået nogle år, før den blev til at betale. Nu er priserne imidlertid faldet, og grafikkortene er blevet stærke nok til at køre ved 4K-opløsning. Derfor er tiden kommet til at investere.

Naturligvis skal man se sig for. De kommende skærme vil kunne køre ved 144 Hz, og det giver en langt mere flydende oplevelse. De bliver også vanvittig kostbare. Hvis du skal spare, skal du satse på de eksisterende 60 Hz-skærme.

Til denne test har vi valgt et bredt udvalg af modeller, der kan give et billede af, hvad markedet kan tilbyde i øjeblikket.

Hyppige spørgsmål

Hvilken skærmtype skal jeg vælge? Spørgsmålet er altid det samme, når man skal købe skærm: IPS, TN eller VA? Og her gælder den sædvanlige regel: IPS er bedst til generel billed-kvalitet, VA er fremragende til video, og TN er billig og egnet til gaming. 4K-refreshrates har imidlertid et aktuelt maksimum på 60 Hz, og TN er derfor mindre egnet til spilfolket.

Stor eller lille skærm?
Man skal have en 40”-skærm med 4K-opløs-ning for at få den samme pixeltæthed som hos en 27”-1440p-skærm. Hvis man læser og skriver meget på pc’en, skal man bruge en skærm, der er så stor som muligt. Hvis man derimod kun skal bruge skærmen til video, billeder og gaming, vil en mindre skærm give et utrolig skarpt billede.

Hvorfor kun 60 Hz?
I øjeblikket består 4K-skærmenes største begrænsning ikke af selve skærmen, men af forbindelsen. Ældre DisplayPort- og HDMI-standarder understøtter ikke de 1,2 billioner pixels pr. sekund, der kræves for at køre så enorm en opløsning ved 144 Hz. Det kan den nyeste DisplayPort understøtte, mens den seneste HDMI understøtter op til 10K ved 120 Hz.

Ordbog

Farvetemperatur: Et mål for farve i form af en meget varm genstands temperatur. Jo køligere genstand, desto rødere lys. Jo varmere den er, desto mere blåt er lyset. Solens dagslys er 6.500 K, og det er derfor standarden for skærme.

Hz: Refreshraten, målt i hertz (Hz), er det antal gange, en skærm skifter billede på et sekund. 100 Hz og derover føles bedst til gaming, men 60 Hz er det maksimale til eksisterende 4K-skærme.

DisplayPort og HDMI: De to aktuelle standarder for pc’er og multimedievideo-forbindelse. De understøtter begge audio og video, og de findes i en række versioner.

Windows-skalering: Windows har en indstilling, der kan “zoome ind”, så de fleste programmer er læselige på skærme med høj opløsning. Ting ser større ud, så man kan se billeder, videoer og spil ved fuld opløsning.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her