Efter et år er dit smart-tv ikke længere så sikkert

De værste sikkerhedshuller er lukket ved at fjerne kamera og mikrofon, men det er stadig muligt at påvirke dit tv udefra.

Artiklens øverste billede
Det er blevet helt normalt at sætte et stykke tape over kameraet på computeren, så man ikke risikerer, at fremmede kigger med. Foto: Arkivfoto

Det er blevet helt normalt at sætte et stykke tape over kameraet på computeren, så man ikke risikerer, at fremmede kigger med.

Men har du et smart-tv, kan der også stå en lem åben for hackere.

Consumer Reports, som er en uafhængig, amerikansk pendant til forbrugerrådet, har undersøgt, hvordan folk udefra kan udnytte et smart tv.

Ifølge deres undersøgelse kan udefrakommende - uden at være eksperter i hacking - blandt andet skifte kanal, afspille stødende indhold eller skrue op for lyden.

- Det er ligesom indbrud i et hus. Hoveddøren til de her smart-tv er låst, men der er mange bagveje ind i dem via internettet, fortæller Rasmus Larsen, som er redaktør på fladskærms-mediet Flatpanels.

Tidligere har der været tilfælde, hvor hackere har tiltvunget sig adgang til kamera eller mikrofon på et smart-tv og har kunnet følge med i, hvad der skete i stuen.

Helt så grelt står det ikke til, viser denne undersøgelse, og ifølge Rasmus Larsen hænger det sammen med, at man fra producenternes side ganske enkelt har fjernet kamera og mikrofon i skærmen på nye smart-tv netop af frygt for hacking.

Han fortæller, at sikkerhedsproblemet rammer bredt på tværs af tv-skærme. Det er nemlig ikke på grund af sårbarheder i selve tv'et, det er sårbarheder i den teknologi, der ligger nedenunder.

- Tv i dag fungerer ligesom vores smartphones, ved at de kører på en platform. Alle Samsung-tv kører på Samsungs egen tv-platform, som hedder Tizen. Tv fra Sony, Philips og nogle få Bang & Olufsen-tv kører et system, der hedder Android TV udviklet af Google, fortæller Rasmus Larsen.

Problemet opstår, fordi softwaren til tv'et ikke bliver opdateret, og dermed bliver potentielle sikkerhedshuller ikke lukket.

- Man skal sørge for at holde tv'et opdateret. Men problemet er, at meget få producenter opdaterer deres tv mere end et år ud i fremtiden. Allerede et år efter man har købt tv'et, kommer der formentlig ikke opdateringer længere. Det er både funktionelle opdateringer og sikkerhedsopdateringer, siger han og fortsætter:

- Så der står en virkelig stor andel af smart tv ude i stuerne, som ikke opdateres mere. Selv om der opdages et sikkerhedshul, bliver det formentlig ikke lukket. Det er et rigtig stort problem og stærkt kritisabelt.

Det er samme problem, som på smartphones der ikke bliver opdateret, forklarer han. For at beskytte sig selv kan man derfor gå efter løsninger, der bliver opdateret.

- Dem, der adskiller sig fra mængden, er dem, der kører Googles system Android TV - altså Sony, Philips og nogle få Bang & Olufsen-skærme. For de bliver opdateret også i forhold til sikkerheden. Det er Google, der står for det, siger Rasmus Larsen.

Så vil man øge chancen for, at ens smart tv kører på en opdateret teknologi med de nyeste softwareopdateringer, og at potentielle sikkerhedshuller bliver lukket, kan man gå efter dem, siger han. Men om man dermed skal føle, at man altid er alene i stuen, er et andet spørgsmål.

- Omvendt er Google - sammen med Facebook - nok et af de selskaber, der har størst interesse i at indsamle data, fordi de får deres indtjening via reklamer, siger Rasmus Larsen.

Det er altså et spørgsmål om, hvad man prioriterer, og hvor meget sølvpapirshatten trykker.

Ifølge Rasmus Larsen er der dog ikke en stor overhængende fare for, at der lige nu er folk, der prøver at hacke sig adgang til dit tv. Men det er en risiko, man som forbruger skal være bevidst om.

- Det, der skal til, er et målrettet angreb. Der skal være nogen, som gerne vil ind på dit tv, siger han.

Kilder: Rasmus Larsen, consumerreports.org

/ritzau fokus/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.