Annonce
TV & Foto

Efter et år er dit smart-tv ikke længere så sikkert

De værste sikkerhedshuller er lukket ved at fjerne kamera og mikrofon, men det er stadig muligt at påvirke dit tv udefra.

Det er blevet helt normalt at sætte et stykke tape over kameraet på computeren, så man ikke risikerer, at fremmede kigger med. Foto: Arkivfoto

Det er blevet helt normalt at sætte et stykke tape over kameraet på computeren, så man ikke risikerer, at fremmede kigger med.

Men har du et smart-tv, kan der også stå en lem åben for hackere.

Consumer Reports, som er en uafhængig, amerikansk pendant til forbrugerrådet, har undersøgt, hvordan folk udefra kan udnytte et smart tv.

Fakta: Skru op for sikkerheden
  • Sikkerhedsproblemerne opstår ikke på grund af sårbarheder i selve tv'et, men på grund af sårbarheder i den underliggende teknologi.
  • Ligesom med din smartphone er det vigtigt, at platformen bag dit smart tv er opdateret. Android TV og Apple TV er nogle af de flinke i klassen til at opdatere. Til gengæld er de også glade for at opsamle data.
  • For helt at undgå hackere på sit smart tv må man kappe forbindelsen til internettet - men dermed kapper man også det, der gør ens tv "smart". I stedet kan man så bruge separate tjenester som en Chromecast for at streame indhold på sit tv.

Ifølge deres undersøgelse kan udefrakommende - uden at være eksperter i hacking - blandt andet skifte kanal, afspille stødende indhold eller skrue op for lyden.

Tjeklisten: Har du styr på din digitale sikkerhed?

- Det er ligesom indbrud i et hus. Hoveddøren til de her smart-tv er låst, men der er mange bagveje ind i dem via internettet, fortæller Rasmus Larsen, som er redaktør på fladskærms-mediet Flatpanels.

Tidligere har der været tilfælde, hvor hackere har tiltvunget sig adgang til kamera eller mikrofon på et smart-tv og har kunnet følge med i, hvad der skete i stuen.

Helt så grelt står det ikke til, viser denne undersøgelse, og ifølge Rasmus Larsen hænger det sammen med, at man fra producenternes side ganske enkelt har fjernet kamera og mikrofon i skærmen på nye smart-tv netop af frygt for hacking.

Han fortæller, at sikkerhedsproblemet rammer bredt på tværs af tv-skærme. Det er nemlig ikke på grund af sårbarheder i selve tv'et, det er sårbarheder i den teknologi, der ligger nedenunder.

- Tv i dag fungerer ligesom vores smartphones, ved at de kører på en platform. Alle Samsung-tv kører på Samsungs egen tv-platform, som hedder Tizen. Tv fra Sony, Philips og nogle få Bang & Olufsen-tv kører et system, der hedder Android TV udviklet af Google, fortæller Rasmus Larsen.

Problemet opstår, fordi softwaren til tv'et ikke bliver opdateret, og dermed bliver potentielle sikkerhedshuller ikke lukket.

- Man skal sørge for at holde tv'et opdateret. Men problemet er, at meget få producenter opdaterer deres tv mere end et år ud i fremtiden. Allerede et år efter man har købt tv'et, kommer der formentlig ikke opdateringer længere. Det er både funktionelle opdateringer og sikkerhedsopdateringer, siger han og fortsætter:

- Så der står en virkelig stor andel af smart tv ude i stuerne, som ikke opdateres mere. Selv om der opdages et sikkerhedshul, bliver det formentlig ikke lukket. Det er et rigtig stort problem og stærkt kritisabelt.

Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning

Det er samme problem, som på smartphones der ikke bliver opdateret, forklarer han. For at beskytte sig selv kan man derfor gå efter løsninger, der bliver opdateret.

- Dem, der adskiller sig fra mængden, er dem, der kører Googles system Android TV - altså Sony, Philips og nogle få Bang & Olufsen-skærme. For de bliver opdateret også i forhold til sikkerheden. Det er Google, der står for det, siger Rasmus Larsen.

Så vil man øge chancen for, at ens smart tv kører på en opdateret teknologi med de nyeste softwareopdateringer, og at potentielle sikkerhedshuller bliver lukket, kan man gå efter dem, siger han. Men om man dermed skal føle, at man altid er alene i stuen, er et andet spørgsmål.

- Omvendt er Google - sammen med Facebook - nok et af de selskaber, der har størst interesse i at indsamle data, fordi de får deres indtjening via reklamer, siger Rasmus Larsen.

Det er altså et spørgsmål om, hvad man prioriterer, og hvor meget sølvpapirshatten trykker.

Ifølge Rasmus Larsen er der dog ikke en stor overhængende fare for, at der lige nu er folk, der prøver at hacke sig adgang til dit tv. Men det er en risiko, man som forbruger skal være bevidst om.

- Det, der skal til, er et målrettet angreb. Der skal være nogen, som gerne vil ind på dit tv, siger han.

Kilder: Rasmus Larsen, consumerreports.org

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her