Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Mobil

I dag træder de nye roaming-regler i kraft: Det betyder de for dig

Selvom roaming-afgiften er afskaffet for forbrugerne, er der stadig grænser for, hvor meget data, du kan bruge.

Reglerne træder i kraft fra torsdag den 15. juni. Arkivfoto.

Indtil nu har det været en potentielt dyr fornøjelse at slå mobildata til på mobiltelefonen, når man surfer på nettet i udlandet.

Men torsdag træder nye regler fra Europa-Parlamentet i kraft og afskaffer den såkaldte roaming-afgift, der dækker over brug af sms, opkald, mms og data i udlandet.

Hvis EU-roaming er en del af din abonnementspakke, vil du fremover kunne bruge din mobil i alle 28 EU-lande samt i Norge, Liechtenstein og Island - som udgangspunkt uden ekstra omkostninger.

Opråb: Skift dit mobilselskab ud

Men der er et men. Parlamentet har nemlig indført en såkaldt fair use-grænse på dataforbruget, som betyder, at du ikke nødvendigvis kan bruge al den data, du betaler for i dit mobilabonnement, i udlandet. Grænsen er baseret på et lidt kompliceret regnestykke, hvor mængden af data, du må bruge i udlandet, afhænger af prisen, du betaler for din mobilpakke. Du skal altså tænke dig om, før du sætter dig til at streame Netflix på hotelværelset.

Reglen betyder, at du må bruge mobildata i EU på op til det, der svarer til det dobbelte af prisen på dit mobilabonnement. EU har lagt fast, at selskaberne skal betale hinanden op til 57 kr. for hver gigabyte, kunderne bruger.

»EU har sat prisen til 57,5 kr. per GB. Det betyder altså, at hvis du for eksempel tager på ferie i Spanien og har et mobilabonnement til 119 kr., så har du krav på at kunne bruge 4,14 GB data uden at det skal koste dig ekstra i den måned. Så har du et mobilabonnement til 119 kr. med 30 GB data, må du altså alligevel kun bruge godt 4 GB data i udlandet,« lyder et eksempel på regnestykket fra Telepristjek.dk.

Hvis du overstiger grænsen, kan der blive lukket for dataforbindelsen, indtil du er tilbage i Danmark. Taksten på 57 kr. sænkes gradvist frem mod 2022, hvor den efter planen skal lande på 18,22 kr., og for dig som forbruger betyder det, at du får lov at bruge mere data i udlandet, i takt med at prisen på gigabyte falder i forhold til fair use-grænsen.

Nogle selskaber har reageret på ændringerne af roaming-reglerne ved at øge priserne på mobilpakkerne. Yousee, Call me, Plenti, CBB Mobil, Telia og Telenor har alle sat abonnementspriserne op med 10 til 20 kr., hvilket har affødt stor kritik fra Forbrugerrådet Tænk, der opfordrer til, at man ser sig om efter et abonnement med bedre vilkår, hvis man rejser meget.

Forbrugerrådet: Sådan får du det billigste mobilabonnement til din rejse

Det er Energistyrelsen, der fører tilsyn med, at teleselskaberne overholder de nye roaming-regler.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mobilsiden.dkRSS
Annonce
Biler
Kias nye model mangler højdepunkter
Kia Stonic er lavere end de fleste af konkurrenterne, og det gør, at man savner lidt af crossover-fornemmelsen. Prisen er også i den høje ende, mens komforten halter. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her