Test: Sony Xperia X - Subtil fremgang

Med Xperia X introducerer Sony en ny stribe af flagskibstelefoner. Her fokuseres nu på design, enkelhed og brugeroplevelse.

Artiklens øverste billede
Sony Xperia X er en ny flagskibsmodel, hvor design enkelhed og brugeroplevelse er kommet i fokus.

Sony blev den sidste blandt de etablerede mobilproducenter, med en nyt flagskib for 2016. Men der ligger en god grund bag forsinkelsen. Sony starter nemlig forfra i år, med en hel ny serie af mobiltelefoner til at regere i toppen af selskabets telefonline-up.

Xperia X serien afløser nu Xperia Z serien og satser i denne omgang på smartphones der alle varierer over samme tema: den bedst mulige mobiloplevelse.

Udgangspunktet i X-serien er et fem tommer stort display. Ifølge Sonys egne bruger-undersøgelser er fem tommer guldlok-størrelsen, ikke for stort og ej heller for småt. Lige tilpas.

Dagens testemne, Xperia X, er også en gylden middelvej, den placerer sig ydelsesmæssigt mellem den prisvenlige Xperia XA og den muskelsvulmende Xperia X Performance. Men er den så fortsat en topmobil? Mobilsiden.dk undersøger sagen.

SE OGSÅ: Sony Xperia X - Første test [WEB-TV]

Sonys Z-serie levede længe på et karakteristisk design med en udsøgt, minimalistisk opskrift: glas foran og bagpå og en metalramme omkring kanterne. Resultatet var altid nydeligt at se på, men glasbagsiden kunne have svagheder.

Det fungerer, og Xperia X lader allerede nu til at være mere holdbar end sin forgængere.

Z-serien definerede sig selv med en anden feature: vandtæthed. Med Xperia X er vandtætheden nu borte, eller rettere, du skal op i den dyre og mere avancerede X Performance model for fortsat at få trygheden som et vandtæt ydre giver.

LÆS OGSÅ: Sony lancerer Xperia XA Ultra med vildt selfiekamera

Selvom der er flyttet lidt på materialer og konstruktionen, er Xperia X stadig meget Sony’sk i sit udtryk. Den er fortsat kantet at se på, men nye pastelfarver i sortimentet og lidt mere afrundede kanter gør Sony’en mindre maskulin og mere elegant end før.

En størrelse til alle

Størrelsesmæssigt er Xperia X resultatet af Sonys egne brugertest. Konklusionen derfra er at et 5 tommer stort display er det bedste kompromis mellem størrelse og skærmareal. Jeg er tilbøjelig til at give Sony ret her.

Alligevel foretrækker jeg Z-seriens tidligere approach, hvor toptelefoner kom i henholdsvis størrelserne Small, Medium og Large. Alle hænder og behov er ikke ens, og et line-up som Apples, der servicerer alle behov fra det helt kompakte til stormobiler, er nu at foretrække.

Xperia X er samtidig ikke helt så komfortabel i brug som markedets øvrige fem tommers smartphones. Det kantede design gør det ikke altid lige let, at skyde tommelfingeren over displayet, og volumenknapperne er placeret noget nær det værst tænkelige sted på telefonen: nederst til højre.

LÆS OGSÅ: Her er priserne på Sonys Xperia X-serie

Det opvejes heldigvis af, at fingeraftrykslæseren er praktisk placeret i selve power-knappen. Dermed tager det kun et klik at både oplåse og tænde telefonen – uden at tommelfingeren behøver at vandre ud over displayet.

En anden fin detalje er højtalernes placering på fronten. Der er to af dem, og de er nærmest umulige at dække til med fingre eller håndflader. En fin detalje, der forbedrer spil og videooplevelsen. Uheldigvis spiller de desværre hverken synderlig højt eller synderligt godt

Sony bedste display nogensinde

Med Xperia X synes Sony at have besindet sig. I stedet for at satse på vilde Quad HD eller 4K opløsninger, er der derimod fokuseret på hvad der giver en god skærmoplevelse: flotte farver, god lysstyrke og en høj kontrast.

Det er alt sammen til stede i Xperia X’ fem tommer store display, og Full HD opløsningen er fortsat rigelig veldefineret til at få alt tekst og foto til at se sprødt ud.

SE OGSÅ: Sony Xperia X Performance: Første kig [WEB-TV]

Farverne er flatterende som standard, men kan tunes mode enten mod det mere livlige eller neutrale alt efter dine præferencer.

Displayet på Xperia X er flot og farverigt, med frontvendt lyd.

Sub-top performance

Hos Sony har Z-serien altid været synonym med den hurtigste og stærkeste mekanik markedet overhovede kunne byde på. Sådan forholder det sig ikke helt med Xperia X-serien.

I denne omgang drives Xperia X frem af en hexa-core processor fra Qualcomms nye subtop-serie: Snapdragon 650. Med i pakken får du også 3GB RAM og 32GB lager, hvilket er et godt udgangspunkt for en topmobil anno 2016.

Det betyder dog, at fokuserer du på benchmarks og test vil Sony Xperia X placere sig en tand under de hurtigste 2016-telefoner. Vil du kunne prale af have det hurtigste og bedste er Sony Xperia X Performance nok rettere mobilen for dig.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia X, XA og X Performance hvad er forskellen ?

I hverdagen er billedet dog en anden, for selvom Xperia X ikke vinder nogle konkurrencer giver den en meget hæderlig ydelse, der fuldt ud kan måle sig med efterårets toptelefoner.
Sony Xperia X opleves som både lynhurtig og smidig, og i modsætning til sidste års toptelefoner så overopheder den ikke.

Kraftværket i Xperia X har dog et par mangler, den understøtter ikke længere 4K-optagelser og teknologisk er den ikke nær så avanceret som Snapdragon 820-serien.

Mindre, men mere robust batteri

Den lidt lavere ydelse er måske en god ting, for Sony vælger endnu en gang at mindske batteriet i forhold til forgængerne. Kapaciteten lyder på 2.620 mAh, hvilket er 10-20 pct. mindre end hvad en Z-mobil råder over.

Sony er heldigvis gode til at klemme levetid ud af batteriet, og driftstiden er bedre end hvad man kan frygte af det gennemsnittelige batteri. Du kan derfor regne med Xperia X i en til halvanden dag, hvilket er fint til de fleste, men jeg savner nu lidt dengang hvor Sony leverede to hele dages brug som de gjorde i Z2 og Z3 generationerne.

Batteriet er født med hvad Sony kalder ’Battery IQ’, et intelligent ladeteknologi der halverer sliddet på batteriets kemi. Det er en feature der kan give pote på den lange bane, da det derfor stadig vil være i god form, selv med 2 eller 3 år på bagen.

Det gør dog, at batteriet ikke oplader nær så kvikt som konkurrenterne, en halv times opladning giver kun 30 pct. strøm, mens du skal vente i to timer ved stikkontakten før der er ladet helt op.

På netværksfronten er Xperia X derimod yderst overbevisende. Den slutter sig trofast til de hurtigste 4G bølger hvor den labber data i sig – selv i Mobilsiden.dk kælder hvor dækningen ellers er marginal.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia Z5: Den bedste Z’er [TEST]

Veldrejet software

Med Xperia X ønsker Sony at indlede et nyt kapitel, og det ses især i Sonys nye approach til Android-softwaren.

Telefonen er født med Android 6.0 Marshmallow, men kommer med flere nye greb der giver Sonyen en tiltrængt forfriskning af interfacet.

Ikonerne er større, rundere og enklere hvilket giver et godt overblik. Samtidig kan du med et enkelt swype nedad fremkalde en søgefunktion og en oversigt over mest benyttede apps, så dine favoritapps kan findes på et øjeblik.

Selve notifikations- og indstillingsmenuer læner sig tæt op ad rendyrket Androids egen minimalistiske tilgang, så også der finder du hurtigt det, du søger.

Sony har, modsat tidligere, generelt holdt igen med at inkludere for mange apps som du sjældent bruger. Selv Sony-keyboardet er nu udskiftet til fordel for et af markedets bedste løsninger: Swiftkey.

Helt gennemgribende er oprydningen dog ikke, apps som AVG Protection, PlayStation, Facebook, og Spotify er eksempelvis med som standard og kan ikke afinstalleres. Bruger du dem ,vil det ikke genere, men den slags bør i min bog kunne afinstalleres, hvis man ikke har behov for dem.

Ikke helt styr på kameraet

Sony er et af verdenens største og mest erfarne kameraproducenter, og på papiret er kameraet i Xperia X yderst lovende.

Her får du en stor kamerasensor med hele 23 MP at give af, en lysstærk f/2.0 optik samt et næsten ligeså ambitiøst frontkamera på 13 MP. Ikke nok med det, så lover Sony at fokuseringen er uden sidestykke med autofokus der kan ramme plet på bare 0,06 sekunder og som aktivt kan følge motiver i bevægelse.

Men desværre så indfrier Sony, som med deres tidligere Z-mobiler, ikke helt de forventninger som det lovende teknikblad lover.

LÆS OGSÅ: Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil [TEST]

Sensoren fejler ikke noget, men optikken leverer ikke den fornødne skarphed og efterbehandlingen virker ofte mangelfuld. Det er nok også af samme grund, at Sony som standard neddrosler fotoopløsningen til 8 MP.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Hvad værre er, så lader processoren ikke rigtig til at kunne følge med i visse scenarier, panorama-fotos er lavopløste og propfyldte med fejl, HDR-mode virker kun i lav opløsning og du får hverken RAW eller 4K-videooptagelse.

Det betyder dog ikke, at du nødvendigvis vil få dårlige fotos med Xperia X. Så længe du lader fuldautomatikken tage over i Sonys ’Superior-Auto’ mode, leverer X’eren rutinemæssigt gode resultater med flotte farver og mulighed for at zoome meget ind.

Hører du til dem der elsker at fintune og presse kameraet til det yderste bør du søge andetsteds. Her gør konkurrenter som Samsung S7, HTC 10 og Apples iPhone 6S Plus det bedre, til trods for, på papiret, svagere kameraer.

Et andet savn hos Sony er optisk stabilisering, en anordning der giver bedre resultater under svære lysforhold og når der optages video.

Her reddes Sonyen delvist af selskabets yderst effektive digitale stabilisering, der giver flotte videooptagelser – men altså kun i Full HD.

På selfiefronten er Sonys veludrustet med sit højopløste og meget vidvinklede kamera. Du får det hele med, og frontkameraet opfører sig kompetent under de fleste lysforhold.

To skridt frem og et tilbage

Selvom det ikke er til at se ved først øjekast, så er det nu tydeligt, at Sony har forsøgt at skabe noget nyt med Xperia X serien.

Mange gode idéer har fundet vej til Sonys nyeste flagskib. Den relativt kompakte størrelse, det mere elegante design og en oprydning i softwaren bidrager alt sammen til at gøre Xperia X til en komfortabel størrelse i brug – med de dumme volumenknapper som eneste ærgerlige ergonomisk undtagelse.

LÆS OGSÅ: Guide: Forårets bedste high-end smartphones

I sin iver efter at videreudvikle Z-serien, ryger der dog noget i svinget: mobilen er ikke vandtæt mere, og batteriet holder ikke så længe som det gjorde engang. Ærgerligt.

At Sony ikke har ekviperet Xperia X med den nyeste og dyreste processor på markedet gør dog ikke det store, Xperia X opleves fortsat som en ægte topmobil. Hvad der dog skuffer, er at Sony, med al sit know-how inden for kamerateknologi, ikke kan levere et kamera der er med helt fremme.

Prismæssigt placerer Xperia X sig lige under den absolutte top, hvilket gør den en smule dyr i forhold til konkurrenterne. Vi slutter derfor på 4½ stjerner ud af 6 mulige.

Få den bedste pris på Sony Xperia X på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Lækkert display
  • Stærk antenne
  • God ydelse

Ulemper:

  • Skuffende kamera
  • Gennemsnitlig driftstid

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.