Her er mobilens Instamatic
En gratis app til iPhone eller android-mobilen virker som en tryllestav på dine kamerabilleder.

Instagram kan få en tabt leverpostejsmad til at ligne et gourmetmåltid og en trist gråvejrsdag på Bilkas parkeringsplads til at ligne et cool roadtrip på Highway One.
Instagram er en gratis kamera-app, der fås til iPhone og Android. App'en lægger et filter af coolness ned over de største øjeblikke og de mest banale trivialiteter, og fænomenet spreder sig som en steppebrand over hele online-kloden. I 2010 havde Instagram 1 mio. brugere. I dag er der 30 mio. på Instagrams sociale netværk, hvor man ligesom på Twitter kan ”følge” andre brugere og se deres billeder, og man kan auto-overføre til Facebook.
Instagram har med sin brugervenlighed og visuelle stil givet fotografiet en opblomstring, som ikke er set, siden Kodak i 1963 lancerede kameraet Instamatic og gjorde det muligt for hr. og fru Middelklasse at tage og fremkalde feriebilleder af solbrændte børn med is i hele fjæset, og far kunne tage et foto af den nye bil i indkørslen. Nemt og billigt.
De gamle forgår
Du husker formentlig også det legendariske og kluntede Polaroid-kamera, der øjeblikkeligt spyttede billederne ud på et kvadratisk stykke fotopapir, som man skulle ryste, indtil det var tørt. I 2008 stoppede festen for Polaroid, og i januar 2012 indgav Kodak konkursbegæring efter 123 år i branchen.
Sørgeligt ironisk, fordi det netop er det visuelle udtryk fra de gode gamle Kodak og Polaroid-dage, som Instagram er blevet populære på at efterligne: de lidt rødtonede skygger, høje kontraster, falsk lys, kvadratiske billeder med hvid kant og så videre. I Instagram kan man endda vælge, hvilke ”filmtyper” og ”linser” man vil fotografere med, selv om det hele foregår på mobilen.
Med Kodaks bortgang døde endnu en analog kæmpe - offer for den digitale tidsalder. Og som, for at hælde fremkaldervæske i såret, blev Instagram - der kun består af 13 medarbejdere - købt af Facebook for næsten 6 mia. kroner blot fire måneder efter Kodaks konkurs tidligere på året.
Flotte, æstetiske effekter
Jeg er stor fan af Instagram og har stor respekt for, at de har ramt tidsånden så rent. Min eneste lille anke er dog, at Instagram med sin retro-æstetik er med til at forstærke den i forvejen temmelig udbredte selviscenesættelse og forfængelighed, der hersker på nettets sociale medier. Ingen kunne drømme om at opdatere deres Facebook-status med »Laver ingenting og har ikke rigtig noget at fortælle«, ligesom man aldrig ville uploade et foto af ingenting. Heldigvis.
Men Instagrams flotte effekter forvandler selv det mest ligegyldige hverdagsmotiv af nips i vindueskarmen til kunstfotografi, og det betyder, at der i stigende grad tages og deles billeder, hvis eneste eksistensberettigelse er æstetikken - oven i købet en automatiseret æstetik, hvor brugeren blot har peget og trykket på en knap, så billedet ser ud, som om det er taget i 1970'erne. Oversatte man billedet til ord, ville der stå: »Jeg har intet at fortælle, men er effekten ikke flot?«
Trods mit reaktionære brok indrømmer jeg blankt, at jeg selv er faldet i Instagram-gryden. Og man kan sagtens argumentere for, at et smukt foto ikke er mindre værd, bare fordi det var nemt at tage. Og det er trods alt ikke Instagrams ansvar men brugernes at fortælle noget meningsfyldt med de tusindevis af fotos, der uploades hvert sekund.
Og hvorfor lægge et fladt og blegt foto på Facebook, når Instagram kan give det samme motiv et skud coolness og få konen til at se 10 år yngre ud og solen til at skinne på en gråvejrsdag?
Mere på www.instagram.com
Ugens tip
Facebook, der ejer Instagram, lancerede i sidste uge deres egen kamera-app, Facebook Camera.
Du kan finde den i Apples App Store.
LÆS OGSÅ: