Forbrugere får trumfer med mobilen

Smartphonen viser vej til supermarkeders tilbud, billige rejser og gode vine. Tag med på jagt.

Artiklens øverste billede

Hvor tanker du billigst bilen op, hvilket supermarked har det bedste tilbud på oksefilet og hvor finder du lige en passende vin?

Dagens smartphones har på mange måder gjort det lettere at være forbruger - hvis man ellers kan finde vej for bare apps.

For det myldrer frem med apps, der ikke bare kan finde tilbudsrejser, hotelværelser og billige boliger, men også være en guide til medicinkøb, valg at det rette værktøj eller vejleder, hvis der skal ydes førstehjælp.

Lettere at være forbruger

"Det er blevet uendeligt meget lettere at være kritisk forbruger," lyder det fra Preben Mejer, der har været medstifter af det teknologiske videncenter Innovation Lab.

Sammen med tre app-eksperter har Morgenavisen Jyllands-Posten udvalgt 10 applikationer, som kan klæde dig på til at gøre gode køb.eTilbudsavis (gratis)

Tilbudsjægere behøver ikke at gennemtrawle tilbudsaviserne fra supermarkederne, når de er på jagt efter en kasse cola på tilbud. Den populære app eTilbudsavis samler de nedsatte varer, som forbrugerne let kan pejle sig frem til. Når tilbuddet er fundet, kan en kopi af annoncen fra tilbudsavisen ses, ligesom afstanden til nærmeste butik fremgår, og der er mulighed for at få vist vej. De fundne tilbud kan overføres til en samlet indkøbsliste. App’en vandt i fjor E-handelsprisen inden for mobil e-handel.

MenuCard (gratis – rabatter kræver dog medlemskab)

Ønsker du at spare penge på maden, kan app’en fra MenuCard være en god hjælp. Den kan vise vej til over 180 restauranter i de fire største byer, hvor du med et VIP-medlemskab til 499 kr. kan få 30-50 pct. i rabat. Alt efter om maverne er til burgere, højere fransk kogekunst eller andre genrer, kan app’en pejle dig frem. Restauranterne figurerer med en beskrivelse af rammer, mad og den mulige besparelse, og der kan vises vej. I rabatgenren kan den populære Groupon-app også hjælpe dig med at finde lokale tilbud og holde styr på dine rabatkuponner.

FDM benzinpriser (gratis)

Med de høje benzinpriser er det ikke ligegyldigt, hvor og hvornår man tanker. Ifølge FDM kan der spares 800-1.500 kr. årligt ved konsekvent at tanke, når brændstoffet er billigst. Bilister kan både alliere sig med FDM benzinpriser og Tjekbenzins apps for at finde de billigste priser. Ud fra andre bilisters indrapporteringer kan de oplyse literprisen hos de nærmeste af landets omkring 2.000 tankstationer. FDM’s version går for at være mest opdateret, men begge steder kan de indberettede priser være mange timer gamle og give bilisterne en lang næse.

Pricerunner (gratis)

Inden du lader dig overbevise af butikssælgeren, kunne det være værd at tjekke, om fladskærmen kan købes billigere et andet sted. Det kan denne app. Med kameraet kan stregkoden skannes og give oplysninger om, hvor varen er billigst, anmeldelser, og hvor i nærheden den kan købes. Flere kritiserer skanneren for at være upræcis, men du kan også taste dig frem til produkter. Det er især elektronik, der kan sammenlignes, mens andre kategorier kun har få priser. App’en Quick Scan kan også finde de bedste priser hos bl.a. Amazon og eBay.

Skyscanner (gratis)

For prisbevidste rejsende er Skyscanner en god makker. Den sammenligner flyture med alverdens flyselskaber og udpeger de billigste billetter. Ved søgninger på afgangs- og ankomststed samt rejsedatoerne fremgår ikke blot priserne for den ønskede tur, men også priserne for andre, og billigere, rejsedatoer. Oplysningerne kan let deles med en rejsefælle. I samme kategori er det prisvindende danske rejsesite Momondo, der har gode søgefunktioner og muligheder for at ændre parametre. Travelmarket kan også finde charter- og temarejser samt hoteller.

Hotels.com (gratis)

Hotels.com, Booking.com Hotel, Expedia Hotels og Tripadvisor har alle udviklet apps, som kan hjælpe os med at finde det billigste hotel. De kan findes her og nu i nærområdet eller til den planlagte ferie. Der kan bl.a. sorteres efter priser, hotellets standard og andre brugeres bedømmelser. Hotels.com tilbyder særlige tilbud til mobilkunderne. Tripadvisor supplerer hoteldelen med oplysninger om alverdens restauranter og seværdigheder. Med app’en Airbnb kan der verden over findes privat indlogering i forskellige prisklasser.

Hvad har åbent (gratis)

Weekendens gode middag er truet, fordi posen med grillkul viser sig at være tom, eller vi har glemt at købe fløde til jordbærrene. Hvad har åbent? App’en giver åbningstiden for over 3.000 butikker i Danmark. Især for supermarkeder, men også elektronikbutikker, byggemarkeder og tøjbutikker. Den lister de nærmeste butikker, som der kan vises vej til. Samme mulighed tilbyder Yelp, der har en bredere vifte af bl.a. butikker, restauranter og tankstationer. Anmeldelser og tilbud skal hjælpe forbrugeren, men app’ens danske database er endnu ikke stor.

Vivino Wine Scanner (gratis)

Når du har smagt en god vin på en restaurant eller i venners lag, kan navnet godt glide ud af hukommelsen i takt med, at den bliver drukket. Med app’en kan du tage et billede af flasken, gemme det og forsøge at finde vinen igen, når du er på indkøb. Billedet bliver holdt op mod en database med ca. 500.000 vine. Og når den bliver fundet heri, får du en række oplysninger som andres bedømmelse, placering på ranglister samt diverse beskrivelser af druetyper, oprindelsesområde og serveringstips. Hvor og til hvilken priser, vinen kan købes, fremgår også.

Medicintjek (gratis)

Kan du få dine gigtpiller billigere hos en anden producent, må du køre efter at have indtaget din medicin, og hvor store doser skal du tage? Disse og en stribe andre svar kan Lægemiddelstyrelsens app give. Du kan skanne stregkoden på medicinæsken eller søge på produkter og få mange oplysninger baseret på en række medicinske databaser. App’en kan bl.a. oplyse produktets virksomme stoffer, pris og risici, hvis medicinen bliver taget sammen med andre præparater. Også app’en pro.medicin.dk 2012 har information om medicin i Danmark.

Boligsiden (gratis)

På jagt efter en ny bolig? Med applikationerne Boligsiden og Boliga kan du nemt holde dig opdateret og få et overblik over udviklingen på markedet. Her kan søges ud fra en række kriterier, og de fundne emner kan rangordnes. Der er mulighed for at få oplysninger om hver enkelt hus eller lejlighed. Bl.a. kan der ses liggetider, prisnedsættelser og tidligere salgspriser. Der kan laves overvågning, og søgeresultaterne kan gemmes. Med kortfunktionen er app’en kan også bruge for nysgerrige sjæle, der passerer et til-salg-skilt på søndagsturen.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste apps lige nu

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.