Flotte billeder fra Samsung-mobil

Men navigationen i SGH-U900 Soul er noget af en skuffelse, og browseren er langsom.

Artiklens øverste billede
Samsung SGH-U900 Soul koster cirka 3.000 kr. Foto: Samsung

Samsung U900 er topmodel i Ultra-serien og rent udstyrsmæssigt er der alt, hvad man med nogenlunde rimelighed kan forlange af en moderne mobiltelefon, herunder fem megapixel kamera og Turbo3G-forbindelse.

Rent designmæssigt er det umiskendelig Samsung. Finishen er bestemt godkendt, men det lakerede metal forekommer ikke videre ridsefast og allerede efter et par dages normal brug var bagsiden tydeligt mærket.

Det store truthorn i forbindelse med Soul er den indbyggede farve-touch pad, der erstatter normal joystick-navigation. Ideen bag, er, at det giver øget fleksibilitet, for funktionerne er dynamiske og ændrer sig afhængig af hvor man befinder sig i systemet.

Responsen er fin og godt hjulpet af et andet af tidens buzz-words – haptic feed back, der betyder at U900 kvitterer med en lille vibration, hver gang den registrerer input. Men når den første betagelse har lagt sig, bliver det klart at Samsung forsømmer at udnytte touchpad’ens dynamiske muligheder, og funktionerne er gabende forudsigelige.

Dertil kommer at hele brugerfladen generelt er en kende sløv i det og samtidig kræver mange flere tryk og bekræftelsestryk og ok-tryk end hvad er rimeligt. Et andet og reelt langt værre problem i almindelig brug er den semi-blanke coating på skærmen. Den gør nemlig, at man skal laaaangt ind i skyggen for at se, hvad der foregår – et problem som Nokia og Sony Ericsson løste for 8-10 mobilgenerationer siden.

Godt kamera

Vælger man alligevel at blive ude i solen, kan man til gengæld glæde sig over kameraet. I direkte sammenligning med et almindelig (5 megapixel) kompaktkamera mangler den sidste detaljering i kritiske områder – men overordnet set leverer U900 superflotte, farvemættede og skarpe billeder.

Når mørket falder på, træder begrænsningerne tydeligere frem og rækkevidden på det indbyggede fotolys, der som altid har et trist blåligt twist, er reelt en meters penge. Endelig er feed-backen fra ”det halve tryk” på udløserknappen i praksis ikke eksisterende.

Fin lyd og god forbindelse

Som snakke og sms-apparat betragtet klarer U900 sig fint. Lydkvaliteten i begge ender er god, og mikrofonen er godt skærmet mod vindstøj. Dertil kommer, at Samsung stadig har den smarte funktion, at den automatisk og lynhurtigt søger i ens telefonbog så snart man begynder at taste nummeret ind.

Men at touchpadden er aktiv, selv når man holder telefonen til øret, er en decideret fejl – for man kommer til at ”trykke” med kinden i tide og utide. Og den superhurtige dataforbindelse havde vi ikke meget glæde af. For en ting er, at man (teoretisk) kan surfe af sted på internettet med syv megabit/sek, men den indbyggede browser virker som et fortidslevn, og uanset om man vælger ”smart visning” eller ”skrivebord”, tager det en krig for telefonen af tegne siderne – og uoverskueligheden er fremherskende.

Og med bare 37 kilobyte/sek tager det cirka tre gange så lang tid at overføre sine billeder via Bluetooth, end hvis de havde ligget på en Nokia-mobil. Endelig er det ikke muligt at bruge telefonen som almindelig lagerplads via USB, medmindre man investerer i ekstra hukommelse.

Samlet set er U900 et halvlunkent bekendtskab. Touchpad-joystikket skuffer med hensyn til praktisk anvendelighed, og brugefladen er bestemt ikke noget særligt. Alle de grundlæggende funktioner er på plads, men hvis U900 reelt er et udtryk for Samsungs inderste sjæl, som de selv siger, så ser fremtiden frygtelig forudsigelig ud.

Læs også: Ny schweizerkniv fra HP

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen