Annonce
Mobil

Sandkorn og sommervarme ødelægger mobilen

Ligesom mennesker bliver mærket af varmt vejr, gør mobilerne det også. I forhold til levetiden har processorer, skærm og batteri det bedst ved lav temperatur.

Ligesom med os mennesker er det bedste råd mod en varm telefon: Læg den i skyggen. Foto: Lev Dolgachov

Det er ikke kun os mennesker, der kan døje med sommervarmen.

Også mobiltelefoner kan blive mærket af solens lune stråler, forklarer Jonathan Højberg, principal scientist i Haldor Topsøe og bestyrelsesmedlem i Dansk Batteriselskab.

- I korte perioder vil de fleste telefoner kunne håndtere at blive varme og kan gå i et safe-mode, hvis temperaturen bliver for høj, men levetiden af både processorer, skærm og batteri er bedst ved lav temperatur, siger Jonathan Højberg.

Selfies på stranden
  • Selv om telefoner er hårdføre, er sandkorn og støv en dræber for telefonen. Det kan sætte sig i ladestikket, i højttalerne og mikrofonen.
  • Sandet kan - hvis man er meget forsigtig - blæses ud med små pust med en trykluftspray med komprimeret luft. Trykluftspray kan blandt andet købes i byggemarkeder.
  • Kig efter mobilens IP-klassificering. Det angiver nemlig, hvad og hvor meget vand, støv og lignende den er produceret til at modstå.
  • Pust endelig ikke sandkornene ud med en hårtørrer - den danner varme - og pil heller ikke sandkornene ud med en nål - det kan ødelægge de små membraner i telefonen.
  • Læg ikke telefonen i en plastikpose på stranden. Telefonen udvikler varme, og dermed er der stor risiko for dannelse af kondensvand, som kan skabe fugt- og vandskade.
Kilde: John G. Pedersen, meremobil.dk.

Varmeoverførslen afhænger af temperaturforskellen mellem telefonen og den omgivende luft.

Og når solen brager ned, som den har gjort for fuld skrue den seneste tid, skal der ikke meget til, før mobilen kan føles brændende i hånden, fortsætter Jonathan Højberg:

- Når man bruger sin telefon, udvikler den varme. Varmen udvikles i batteriet, i skærmen og i telefonens processorer, og hvis ikke telefonen kan komme af med den energi, bliver den varm, uddyber Jonathan Højberg og fortsætter:

- Når det er varmt, er denne forskel mindre, så transporten af energi væk fra telefonen bliver langsommere. Dertil kommer, at mange telefoner har en sort skærm, som absorberer sollys, og det bidrager yderligere til opvarmning af telefonen.

Ligesom med os mennesker er det bedste råd mod en varm telefon: Læg den i skyggen.

- Derudover kan man aktivere telefonens energisparefunktion, lukke apps, man ikke har brug for, og eventuelt holde en pause med at bruge telefonen, til den er kølet af.

Har man cover på mobilen, kan det virke som en slags varmebeholder, og derfor kan man tage coveret af, tilføjer John G. Pedersen, der er redaktør på meremobil.dk.

- Coveret gør, at mobilen har sværere ved at komme af med varmen. Det tager den ikke skade af, medmindre den overopheder, og på iPhones eksempelvis vil der komme en advarsel op, hvor telefonen lukker ned, inden det sker, siger han og fortsætter:

- Det betyder ikke, at telefonen ikke kan fungere, men at man ikke kan forvente, at den fungerer optimalt eller kan yde det, som den kan inden for det anbefalede temperaturniveau.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Mobilsiden.dkRSS
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her