Annonce
Mobil

Kan give stød og bryde i brand: Pas på farlige mobilopladere

I en test af 25 mobilopladere har man fundet alvorlige fejl på de 10.

Det er ofte mobilopladere uden mærke eller typebetegnelse, der har alvorlige fejl. Arkivfoto: Jonas Olufson/Polfoto

Der har vist sig at være alvorlige fejl på mange af de mobilopladere, der de seneste måneder har været mellem hænderne på Sikkerhedsstyrelsens eksperter.

I testen af i alt 25 mobilopladere måtte man tilbagkalde 10, fordi de ikke levede op til lovgivningen. Fejlene betyder, at opladerne kunne bryde i brand eller give brugeren stød, oplyser Sikkerhedsstyrelsen onsdag i en pressemeddelelse.

Og man kan ikke nødvendigvis vide sig sikker, bare fordi man ikke har handlet på Wish eller Ebay. Sikkerhedsstyrelsen oplyser til Jyllands-Posten, at alle de testede opladere er købt i danske butikker eller danske netbutikker.

Det var især to typer fejl, der gik igen. En af fejlene var, at afstandene inde i opladeren var for små. Det kan føre til alvorlige stød, hvis man rør ved stikket. En anden typisk fejl er, at opladeren ikke er lavet i selvslukkende materiale.

»Det betyder, at hvis uheldet er ude, og der går ild i opladeren, så bliver den ved med at brænde. For at leve op til lovkravene skal den slukke af sig selv,« siger Lone Brose, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Som almindelig forbruger er det ikke let at se på en oplader, om indeholder disse fejl. Især fordi produkterne ofte ligner de mærkevarer, der lever op til lovgivningen.

Hos Sikkerhedsstyrelsen oplever man, at det ofte er mobilopladere, der hverken har mærke eller en typebetegnelse, der har alvorlige fejl. Derfor anbefaler styrelsen, at man tjekker det, der står skrevet med småt på opladeren.

Falske reklamer skal advare mod farlig elektronik på nettet

»Hvis den hverken har et bestemt mærke eller et modelnummer, mener vi, at der er en større risiko for, at den kan være farlig,« siger Lone Brose.

Hun understreger, at man ikke skal tøve med at kontakte styrelsen, hvis man oplever, at en oplader eller et andet produkt er farligt - uanset om det er købt i danske eller udenlandske butikker. Alle henvendelser vil blive taget seriøst, lover styrelsen.

»Vi tjekker ikke alle mobilopladere på markedet, og derfor finder vi heller ikke alle de farlige opladere med én indsats. Desværre viste vores indsats, at der er mange problemer på det her område. Og derfor fortsætter vi med at kontrollere. Men det er vigtigt at understrege, at det er virksomhedernes ansvar, at der ikke sælges farlige opladere,« tilføjer Lone Brose i pressemeddelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Mobilsiden.dkRSS
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her