Annonce
Mobil

Derfor kan vi ikke lade være med at tjekke mobilen

Vores hjerner belønner os for at følge med i verden omkring os, og det er en af årsagerne til, at vi ofte ender i "tjekkekarusellen".

En årsag til, at vi bruger så meget tid på mobilen, er, at vi i højere grad end tidligere kommunikerer via beskeder i stedet for at ringe eller tale sammen ansigt til ansigt, fortæller adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen. Foto: AP

Morgen, middag og aften. I bussen, på toilettet og foran fjernsynet.

Mange danskere tjekker mobilen ustandseligt, og en undersøgelse fra Deloitte viser, at hver femte kigger på telefonen mindst 50 gange om dagen.

Og det konstante behov for at tjekke, tjekke, tjekke skyldes i høj grad, at vores hjerne er indrettet til at belønne os for at følge med i, hvad der sker omkring os, hvilket har været en vigtig overlevelsesmekanisme, siden vi gik på savannen.

Fakta: Brug mindre tid på mobilen
  • Læg mærke til dine vaner. Hvornår griber du ud efter mobilen og hvorfor?
  • Ring til dine venner i stedet for at skrive til dem.
  • Pas på tjekkekarusellen. Lad være med at tjekke alle dine apps, bare fordi du tjekker én.
  • Læg mobilen væk, og lav noget andet.
Kilde: Anders Colding-Jørgensen.

Det fortæller Morten Munthe Fenger, der er psykolog og forfatter til bogen ”Når mobilen tager magten” .

- Det trigger vores dopaminsystem at få at vide, når der sker noget. Det giver os en følelse af, at vi holder os orienteret, siger han.

Danskerne bruger mere tid på nyheder på mobilen

Derudover er vi sociale væsener, som gerne vil føle os forbundet med flokken, og derfor frygter vi at gå glip af noget.

Problemet er bare, at vores hjerne ikke er indrettet til at kapere alle de impulser, nyheder og pushbeskeder, som hele tiden tikker ind.

- Derfor ser vi en enorm stigning i antallet af stressramte, siger Morten Munthe Fenger.

En anden årsag til, at vi bruger så meget tid på mobilen, er, at vi i højere grad end tidligere kommunikerer via beskeder i stedet for at ringe eller tale sammen ansigt til ansigt, fortæller adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

- Når vi lægger al snik-snakken over på beskeder, så ender vi med at have dialoger, der trækker i langdrag, siger han.

Og når vi skriver en sms eller en chatbesked til en ven, opstår der samtidig det, som Anders Colding-Jørgensen kalder et "åbent feedback-loop".

Det refererer til det vindue, der opstår, fra vi skriver en besked, til vi får svar, hvor vi hele tiden føler trang til at tjekke, om der er tikket et svar ind.

- Åbne feedback-loops tiltrækker sig rigtig meget af vores opmærksomhed, siger Anders Colding-Jørgensen.

Samme mekanisme er på spil, når vi lægger et billede op på Facebook eller skriver en statusopdatering. Så skal vi tjekke, om der er kommet likes eller kommentarer.

Og ikke nok med det. Vi ender også nemt i det, Anders Colding-Jørgensen kalder tjekkekarusellen, hvor vi lige skal forbi Instagram, Snapchat og mailboksen, efter vi har været på Facebook, for det har vi vænnet os til.

Derfor er det afgørende at spotte den slags (dårlige) mobilvaner for at kunne vikle sig fri af dem, siger Anders Colding-Jørgensen.

Han tror ikke på, at det hjælper at slette sine apps, slå pushfunktioner fra eller bruge andre småtricks.

- Det handler om at dreje halsen om på sine mobilvaner i en periode og lære at fylde den tid, man bruger på mobilen, ud med noget andet. Om det så er at tegne, strikke eller svejse noget ude i skuret, siger han.

/ritzau fokus/

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Undervisning i et blåt skær er spild af ressourcer
Peter Holdt Christensen
Det er ikke al undervisning i undervisningslokalet, som skal foregå uden skærmbrug, men på den anden side er der grund til, langt oftere end det er tilfældet at forbyde ikkerelevant skærmbrug.
Debat: Mobilforbud løfter ikke den digitale dannelse
Sarah Gruszow Bærentzen, Jens Aaløse
Der er et presserende behov for at ruste skoleelever til at kunne begå sig fornuftigt i en virkelighed, der i den grad er digital.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Mobilsiden.dkRSS
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Mad kan sænke blodtrykket lige så godt som medicin
Vidste du, at du kan købe dig til et sundt blodtryk i et helt almindeligt supermarked? Hvad du konkret skal spise for at få et forhøjet blodtryk ned på fredeligt niveau, giver to danske læger svaret på i en ny bog, baseret på den nyeste forskning. 
Se flere
Efter dødsbrand: Aarhus Kommune undersøger brandsikkerhed på plejehjem
En undersøgelse af brandsikkerheden på kommunens plejehjem kan medføre ekstraudgifter, som skal tage stilling til, alt imens man forsøger at spare 35,3 mio. kr. på selvsamme område. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her