Fem analoge pladespillere i test

Mens cd’en kommer stadig nærmere graven, er de cool pladespillere på en optur. Og det er godt.

Artiklens øverste billede
Der er noget med lyden fra en pladespiller, som forfører mange.

Cd’en går på pension. Det var sjovt, så længe det varede, men det er på tide, at den digitale optiske disc går i graven til fordel for de mere praktiske fil- og streaming-baserede formater. Derimod er den gamle traver lp’en på ikke så lidt af en optur. Grunden er enkel: Hvis man vil have noget fysisk – med omslag, billede og følelsen af at have noget i hænderne – så er der intet, der kan slå lp’en. Stort cover-billede og en dejlig tung skive, som behøver kærlighed for at lyde det bedste, den kan. Og kort og godt det magiske ved faktisk at se teknologien i funktion, hvor stiften graver guldet ud af rillerne.

De, der tror, at musikudvalget på vinyl er dårligt, kan godt tro om igen. En god del af albummene på salgslisterne bliver udgivet på vinyl og så gerne med digital kopi vedlagt. Enten som cd, MP3 eller tabsfrit komprimeret FLAC.

Lyden af vinyl

De lærde strides om, hvad der lyder bedst af digital og lp. Digitale tilhængere omfavner dét, fordi lyden er mere tro mod den oprindelige master-optagelse, mens lp-fans er begejstrede for den varme, runde og fyldige lyd fra det analoge.

Vinylformatet lyder hellere rundt end spidst i diskantområdet. Det kommer af, at de fleste plader ikke har information over 15 kHz, eller at stiften ikke klarer at få de højeste frekvenser med. Det lyder paradoksalt nok mere musikalsk i manges ører. Ulempen ved vinyl er lavt signal/støj-forhold grundet varierende grad af knitren og susen fra rillerne, samt at pladespillerne er meget mere afhængige af vibrationsfrit underlag, da pickup’en fungerer som en mikrofon på vibrationer.

Andre ulemper er variationer i tallerkenens rotationshastighed, som skaber ujævn lyd. Alligevel er der noget med lyden fra en pladespiller, som forfører mange, og en del sværger altså til det format frem for digitalt. Selv siger vi: Ja tak til begge dele!

Thorens TD-170-1 - Enkel og ligetil

Thorens har pladespilleren for dem, der først og fremmest skal have lige så simpel betjening som på en cd-afspiller.

Denne helautomatiske pladespiller med integreret pickup-forstærker er en af to i testen, som kan kobles direkte i en forstærker uden RIAA-trin. Selv om dens pickup er storebror til den, som Rega RP1 bruger, lyder den fladere og mindre dynamisk, og klangbalancen er mærkbart tyndere end fra Rega og Project-pladespillerne. Pladespilleren er slet ikke dårlig, men vi havde regnet med bedre lyd for pengene. I stedet får man den mest praktiske grammofon i testen, som de fleste uden erfaring nemt kan håndtere.

Samlet vurdering:

 • 4 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 3.295 kr.

Plus:

 • Helautomatisk betjening
 • Kan kobles til alle forstærkere

Minus:

 • Tynd og tam lyd

Læs hele testen af Thorens TD-170-1 her.

Rega RP1 - Rykker i dansefoden   

    

(Bedste køb)

Ah, hvilket smittende engagement. Rega-grammofonen giver dig aldrig et kedeligt øjeblik.

Den simple Rega-pladespiller har vældig fokuseret og tydeligt lydbillede. Med mere dybde end de fleste i testen og overbevisende dybbas. Den mangler måske lidt af varmen fra Project-grammofonen, men har finere detaljegengivelse og mere luft under tonerne. Særlig i diskanten.

Til 2.300 kr. er Rega-grammofonen et enestående køb. Budgetterer man med en endnu bedre pickup, f.eks. Regas egen Bias 2 pickup, får man exceptionelt meget musikglæde for pengene.

Samlet vurdering:

 • 6 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 2.300 kr.

Plus:

 • Fyldig bas
 • God dynamisk kontrast

Minus:

 • Ingenting til prisen

Læs hele testen af Rega RP1 her.

TDK ETVT20102BLK - Solid konstruktion

Pladespilleren fra TDK føles og ser robust ud, og den har usb-udgang for tilslutning til pc og grafisk visning af lydbølgen.

En solid base, hvor pladen er separeret fra rammen, som holder benene (såkaldt flydende base), sørger for minimal vibration i TDK’s tilfælde. At lydbølgen vises grafisk, er næppe et behov, men at pladespilleren har indbygget valgfrit RIAA-trin, er en fordel. Det samme kan usb-udgangen, som gør, at pladesamlingen let kan rippes til pc’en, være.

TDK har en behagelig klangbalance. Den er ikke lige så fyldig og varm som med Rega og Project og har ikke lige så meget luft i overtonerne. Efterklangen fra indspilningsrummet er ikke lige så stort. Alligevel giver TDK et godt hint om, hvad analog lyd kan tilføre af nerve til musikken.

Samlet vurdering:

 • 4 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 3.995 kr.

Plus:

 • Solid base
 • Usb-udgang
 • Kan kobles til alle forstærkere

Minus:

 • Lidt tam lyd

Læs hele testen af TDK ETVT20102BLK her.

Music Hall MMF-2.2 - Dybt i oktaverne

Music Hall er med på noderne fra første takt og går dybt i bassen.

Music Hall-grammofonen bruger flere dele lavet af Project. Tonearmen er fra Project, og der står til og med Project på remmen og anti-skate loddet. Basen minder om den fra Project Debut Carbon Esprit, men dæmpefødderne er anderledes.

Sammenlignet med Project Debut Carbon Esprit er Music Hall ikke lige så stram i basrytmerne. Den går som nævnt dybt i bassen, men den glider også lidt mere ud her. Bastrommen får en efterdønning, som Project ikke har. Project er også mere opløst og totalt set en bedre pladespiller i vores ører.

Samlet vurdering:

 • 4 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 4.995 kr.

Plus:

 • Fyldig klang
 • Dyb bas
 • God kvalitet

Minus:

 • Lidt rund i anslagene

Læs hele testen af Music Hall MMF-2.2 her.

Project Debut Carbon Esprit - Balanceret vellyd

 

(Bedst i test)

Denne tjekkiske pladespiller findes i flere farver, er helt manuel og spiller vidunderligt. Arm af karbon og tallerken af akryl er kanon sejt!

Lydbilledet er dybt og rummeligt, med fint defineret stereoperspektiv. På Ane Bruns “These Days” er detaljerne tydeligt gengivet og tager den åbne klang fra Rega-grammofonen endda et hak længere. Debut Carbon gør et forbilledligt job, og Ortofon 2M Red pickup’en er testens bedste til at kombinere detaljer med spændstig dynamik. Den dynamiske kontrast er nemlig fremragende. Vi kan kun spekulere på, hvor godt det kan blive med en endnu bedre pickup som f.eks. 2M Black.

Samlet vurdering:

 • 6 stjerner af 6 mulige

Pris:

 • 3.745 kr.

Plus:

 • Fyldig klang
 • Flot kvalitet
 • God dynamik

Minus:

 • Meget lidt til prisen

Læs hele testen af Project Debut Carbon Esprit her.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.