Test: Få meget bedre lyd fra dit tv
Ved at investere i en Blu-ray-soundbar får du ikke kun bedre lyd, men også andet indhold.
Med Elgiganten og Hi-Fi Klubben som mulige undtagelser lyder de danske audio- og videoforhandlere for tiden som ét stort jammerkor. ”Vi sprøjter fladskærme ud, men vi tjener ingen penge,” hulker de.
Hvorfor så ikke overveje at gøre en indsats for at sælge noget, der er flere penge i end 32-tommere til 1.899 kr. og samtidig løse et problem for kunderne?
Fladt tv = flad lyd
Det kan åbenbart ikke siges ofte nok: Jo fladere tv du køber, desto fladere lyd får du. Forklaringen er ikke, at producenten har sparet på lige netop de indbyggede højttalere, men Moder Naturs love. Når der ikke er plads til meget større enheder end i et par ørepropper, kommer sådan et fjernsyn til at lyde som udstrålingen fra din sidemand i bussen eller toget.
Demo or die – demonstrer eller dø – er et motto, som enhver medarbejder i en butik bør arbejde efter. Og intet er nemmere at demonstrere end en lydbar. Vis en god film med lidt handling i og lad være med at gøre opmærksom på lydbaren under skærmen – det behøver slet ikke være vildt højt.
Når kunden efter et par minutter er ved at leve sig ind i handlingen og ligner en glad smiley, så tryk på lydbarens MUTE-knap og skru op for tv’ets lyd. Det smadrer magien på et nanosekund, for så stor kan forskellen nemt være.
Soundbar, sub og Blu-ray
Lydbarer kommer i mange størrelser og endnu flere prisklasser. Selve lydbaren er en forholdsvis lang sag, som er skabt til at matche et flad-tv i bredden, og deltagerne i denne test måler omkring 1 meter, så de passer til skærme fra 42” og op.
Tynde og/eller lave lydbarer har det samme problem som flad-tv’er. De kan ikke spille bas – i hvert fald ikke ret højt. Derfor kommer de som regel med en subwoofer. I denne test stiller Philips op med en kablet, passiv subwoofer, mens LG og Panasonic tilbyder aktive modeller med indbygget forstærker og trådløs signaloverførsel.
Endelig har disse lydbarer indbygget Blu-ray-afspiller og netværksopkobling, så de kan downloade bonusmateriale via BD-Live, få opdateret deres firmware og give adgang til et udvalg af tjenester.
Fokus på lyd
I denne test stiller vi skarpt på, hvordan produkterne gengiver lyd. I den forbindelse et lille fif om subwoofere: Uanset hvad firmaerne skriver om, at dybe toner ikke er retningsbestemte, og subwoofere derfor kan stå hvor som helst, så bør en subwoofer altid placeres foran tv-sofaen og helst under skærmen. Ellers hænger lydbilledet simpelthen ikke sammen. Hvis subben står for langt fra lydbaren, indgår lavfrekvente effekter i en film ikke naturligt i lydbilledet, men opleves blot som brum og bulder.
Læs hele testen hos T3
LÆS OGSÅ: Test: Stor lyd fra én højttaler