*

Lyd

Højttalertest: Musikalske tryllekunstnere - Dynaudio Emit M10

Dynaudios nye Emit M10 sprænger grænserne for, hvad man kan forvente af kompakthøjttalere i prisklassen omkring 5.000 kroner. Faktisk kunne de sagtens koste det dobbelte.

Dynaudio Emit M10

Type: 2-vejs kompakthøjttalere

Diskant: 28 mm soft-dome

Bas/mellemtone: 14 cm MSP

Følsomhed: 86 dB

Impedans: 6 ohm

Frekvensområde: 50 Hz – 23 kHz (+/- 3dB)

Vægt: 5,6 kg

Mål: 17 x 29,2 x 24 cm

Pris: 4.490 kroner

Web: dynaudio.com

Specielt anbefalet

Plus: Lækker diskant, generøs mellemtone og sprælsk bas kendetegner disse usædvanlig gode standerhøjttalere.

Minus: Ikke specielt følsomme, og de kræver en kraftig forstærker (men det gør alle gode højttalere).

Dynaudios Emit M10. Foto: Dynaudio

Mange har nok ventet på, at Dynaudio ville lancere en rigtig “bang for the buck”-serie, der virkelig sætter standarden igen, og den nye Emit-serie ser ud til at være svaret.

Den mindste model i serien, Emit M10, er ultrakompakte højttalere med diskant og mellemtone monteret tæt sammen. Diskanten er den samme 28 mm silke-dome, som man finder i mange andre Dynaudio-modeller, og bassen på 5,5 tommer ligeså. Begge er selvfølgelig produceret i Skanderborg. Opskriften er i det hele taget ganske velkendt, men Emit M10 har en mere lækker udførelse end forgængerne med et glat kabinet lakeret i silkemat hvid eller sort.

Emit-serien omfatter også matchende subwoofer og centerkanal for dem, der vil udbygge til fuld surround.

Lydkvalitet

Dynaudios højttalere er kendt for en neutral og afbalanceret klang med detaljerede, men silkebløde overtoner, der aldrig fremkalder lyttetræthed. Det er måske en af grundene til, at de er så populære til studiebrug. Man kan straks høre, at Emit M10 har mange af de samme kvaliteter. Det lydbillede, der smelter sammen mellem de to højttalere, er både stort, luftigt og præcist, mens stemmer og instrumenter giver en følelse af fysisk tilstedeværelse.

Michael Bublés stemme på hans version af “Feeling Good” lyder stort og mægtigt, og man kan tydeligt høre enhver detalje fra orkestret i baggrunden, uden at lydbilledet bliver grødet. Selve højttalerne tiltrækker sig derimod ikke meget opmærksomhed: Fraværet af forvrængning og resonanser gør, at man hører mere musik og mindre kabinetlyd.

Test: BeoPlay M5 sparker r*v

Man hører også meget lidt til de problemer, der plejer at adskille højttalerne i denne prisklasse fra dyrere konstruktioner: Selv fremragende højttalere som Elac Debut B5 lyder lidt mørkt og tilbagelænet sammenlignet med Emit 10, og heller ikke de glimrende Bowers & Wilkins 685 S2 kan helt måle sig med detaljerigdommen fra Dynaudio.

Kræver en god forstærker

Det kræver en ordentlig forstærker at få al den gode lyd frem, som Emit M10 er i stand til at give. Med 6 ohm impedans er højttalerne som udgangspunkt en let last for forstærkeren, men følsomheden på 86 dB gør, at de har brug for en del effekt for at spille højt og rent.

Vi havde succes med at bruge den 2 x 75 watt stærke Hegel Röst, der selvfølgelig er en dyr forstærker at parre højttalere til under 5.000 kroner med, men de små Emit M10 bliver ved med at give afkast, jo bedre udstyr du slutter dem til. Et andet godt valg ville være testvinderen Yamaha A-S1100. Jo mere krudt ind, jo mere får du ud!

Konklusion

Når det gælder Dynaudio, plejer man at vide, hvad man får, men Emit M10 overgik klart vores forventninger. Disse små krabater ligger et niveau over konkurrenterne i prisklassen, de kan tackle alle slags musik, og der er ikke noget ved lyden, der afslører, at vi har med relativt billige højttalere at gøre. Bare sørg for at parre dem med en ordentlig forstærker. Det fortjener de!

Læs den fulde test på lydogbillede.dk

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her