*

Lyd

Højttalerne er en kreativ væginstallation

For første gang i B&O’s historie bestemmer ejeren selv, om der skal et logo på musiksystemet eller ej. Men det er også første gang, at køberen selv kan designe sit anlæg som et element i indretningen.

Skab din egen kreative væginstallation. Det er opfordringen fra B&O med firmaets nylancerede trådløse BeoSound Shape. Det er bygget op af sekskanter, som ejeren kan sammensætte frit efter fantasien. Foto: PR

Vil du have et logo på dit B&O-anlæg – eller vil du helst være fri og holde det helt enkelt?«

Aldrig før i firmaets over 90-årige historie har kunderne fået det valg, men det får de nu med B&O’s nyeste højttalersystem: BeoSound Shape, der netop er blevet afsløret på designmessen i Milano. Nu er BeoSound Shape også helt epokegørende i B&O’s designhistorie, fordi indehaveren selv for første gang bliver inviteret til at designe sit eget højttaleranlæg af sekskantede byggemoduler – hvad der gør navnet helt oplagt.

Abstrakt eller en blomst?

Det trådløse højttaleranlæg, skabt til at fordele musikken fra mobile enheder via streaming, er bygget op af sekskanter, som ejeren kan sammensætte frit efter fantasien og skabe sin egen kreative væginstallation. Sekskanterne kan bygges sammen til alt lige fra f.eks. en abstrakt figur til et blomsterlignende element på væggen. Et online designredskab giver kunderne mulighed for selv at lege med udtrykket og den akustisk mest optimale placering.

Med sine akustikdæmpende sekskantede moduler bidrager BeoSound Shape-anlæggget til akustisk velvære i rummet, også når det ikke spiller. Det gør BeoSound Shape velegnet til større, multifunktionelle rum og meget andet end private hjem som f.eks. butikker, kontorer og hoteller.

Væginstallationen skal bare som minimum bestå af seks moduler. Et egentligt maks. antal er der ikke. De seks basismoduler er: selve kernen i anlægget (tilslutningshubben), fire højttalere og en forstærker. Herfra er det muligt at skalere op efter smag og behag med f.eks. akustikdæmpende sekskanter eller yderligere højttalermoduler. Det betyder også, at anlægget sagtens kan ændre sig over tid, som behovene ændrer sig – f.eks. vokse sig større.

Sekskanterne, der giver masser af liv til rummet med deres look som tredimensionelle kuber, fås i et væld af farvenuancer, der kan medvirke til at skabe det ønskede personlige udtryk. Det er nuancer fra B&O’s egen farvepalet, men også farver og tekstiler udviklet af tekstilvirksomheden Kvadrat. Farverne er alt lige fra klassisk sort over brasiliansk lerfarvet til mosgrøn og vild pink.

Elektronik må ikke tage over

Forbrugernes følelser og tanker i forhold til stadig mere teknologi i hverdagen har betydet meget for designet af BeoSound Shape, fortæller designchef hos B&O, Marie Kristine Schmidt.

Fakta

Om B&O og BeoSound Shape

  • Bang & Olufsen, kort sagt B&O, blev grundlagt i 1925 af de to navnkundige danske ingeniører Peter Bang og Svend Olufsen. Det var nær Struer, hvor virksomheden stadig ligger i dag.
  • Gennem historien har firmaet med hovedsæde i Struer stået for mange banebrydende design. Blandt de mest ikoniske i nyere tid er måske “BeoSound 9000” med afspiller til seks cd’er og indbygget radio.
  • B&O har de seneste år været igennem hårde tider med underskud, men har fået fornyet succes, bl.a. i kraft af B&O’s nyere søsterbrand B&O Play med bærbare højttalere til det yngre og mere moderne publikum.
  • Prisen på BeoSound Shape er afhængig af antallet af moduler, men et standard-setup vil koste omkring 30.000 kr.
  • BeoSound Shape kan fås i butikkerne fra august.

»Vi lever et liv i dag, hvor vi er omgivet af elektronik hele tiden, men vi vil ikke have følelsen af, at teknologien fylder for meget og tager kontrollen over os og vores liv. Teknologi skal blende helt naturligt ind, f.eks. i hjemmets atmosfære, men samtidig vil vi også gerne have, at det skiller sig ud. Det skal så at sige være noget, vi kan hoppe både ind og ud af,« siger hun om tankerne bag udviklingen af BeoSound Shape, som designteamet bag har arbejdet på gennem tre et halvt år.

Som et godt billede på hendes ord om ikke at lade teknologien fylde for meget i hverdagen kan man til BeoSound Shape bruge en helt enkel, cirkelformet one touch-fjernbetjening, kaldet Essence, så det ikke er nødvendigt at finde f.eks. mobilen frem, skrive adgangskode og stå med hovedet nede i sin musik-app for at få favoritmusikken i gang med at spille.

De kreative forbrugere

Det har også været vigtigt at give kunderne mulighed for at skabe et eget udtryk med både form og farve.

»I dag er det sådan, at onesize ikke passer til alle, og vi vil gerne engagere kunderne og lade dem bruge deres kreativitet, hvis de vil,« supplerer designchef Marie Kristine Schmidt, og sådan endte logoet altså også med at blive valgfrit.

De sekskantede byggemoduler, der let kan klikkes sammen, inden installationen monteres på væggen, er skabt af den prisvindende danske designer Øivind Alexander Slaatto (f. 1978). Han har bl.a. også designet musiksystemet BeoPlay A9 og lamperne “Swirl” for Le Klint og “Patera” for Louis Poulsen Lighting. Udsigten til bjergtinder er bl.a. det, der har inspireret hans designudtryk.

Som et band på besøg

B&O er historisk ikke bare kendt for kompromisløst design, men også for tilsvarende lydkvalitet:

Med BeoSound Shape har B&O fået skabt et lyddesign, der i øregangene lyder, som om bandet helt bogstaveligt hænger på væggen – med vokalen midt for og instrumenterne på hver sin side. Traditionelt flytter lyden sig fra højttaler til højttaler alt efter, hvor lytteren er i rummet, men med en specialudviklet B&O upmixing-algoritme har det været muligt at skabe en lydoplevelse, som var bandet vitterligt på besøg.

Qua de akustikdæmpende moduler i BeoSound Shape har anlægget i øvrigt også den fordel, at det bidrager til akustisk velvære i rummet, når det ikke spiller. Integrationen af de lyddæmpende moduler gør desuden, at anlægget er velegnet til større, multifunktionelle rum, f.eks. butikker, kontorer og hoteller.

JP Bolig har deltaget i en pressetur betalt af B&O.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her