Lyd

Test: Topintelligente hørebøffer

De nyeste hovedtelefoner er fulde af funktioner og kan styres med apps til både smartphone og smartur. Men gør det oplevelsen bedre eller bliver betjeningen blot mere forvirrende? Vi testede tre af de intelligente hovedtelefoner

Parrot Zik 3, JBL Everest Elite 700 og B&O beoplay h5 testes. Foto: altomdata.dk

Hovedtelefoner er ikke længere bare et sæt passive højttalere, du smækker på ørerne, for at de på reneste vis kan formidle lyden fra din afspiller.

Mange af de nyeste “hørebøffer” er fulde af avanceret teknologi. Dette giver ikke bare mulighed for trådløs tilkobling og blokering af støj fra omverdenen, men også for detaljeret styring af lyden via mobiltelefon eller smartur.

Testvinder Parrot zik 3

Type: Over-ear
Forbindelser: Minijack, Bluetooth 3.0, NFC, USB, Trådløs opladning
Lydteknologi: 40 mm driver, 20-22.000 Hz
Lydbehandling: ANC, Ambient aware, equalizer
Batterilevetid: Op til 19 timer
Kompatibilitet: Android, iOS, Apple Watch
Pris: 1999 kroner
Samlede vurdering: 5/5 

Men er det bare smarte fiduser, eller bidrager teknologien faktisk til en bedre lytteoplevelse? Vi testede tre hovedtelefoner spækket med intelligente features.

Drop ledningen

Selvom både testens Parrot og JBL giver mulighed for at forbinde hovedtelefonerne med ledning, får du ikke adgang til de smarte funktioner i nogen af dem. Det for man kun hvis man kobler dem trådløst til mobilen.

Hver især har de en tilhørende app, som hentes på Google Play eller i App Store. Den registrerer, når hovedtelefonerne er tilkoblet, og så kan du ellers kaste dig over mulighederne.

Presets med kendisfaktor

Fælles for de tre apps er, at der er mulighed for at finjustere lyden i hovedtelefonerne. Det kan ske ved at vælge et færdigindstillet preset. Producenterne har på forhånd forsynet appsene med et lille udvalg, der dækker bestemte musikgenrer og lyttesituationer.

Se også:  Revo SuperSignal: DAB-radio med superlyd

På Parrot Zik 3 kan du desuden vælge presets fra kendte musikere og producere samt få adgang til et kæmpe bibliotek, skabt af andre Zik-brugere.

Lav din egen lyd

De tre apps giver dig også mulighed for selv at indstille og gemme egne presets. Så bliver lyden præcis, som du ønsker den.

JBL Everest Elite 700

Type: Over-ear
Forbindelser: Minijack, Bluetooth 4.0, USB
Lydteknologi: 40 mm driver, 10-22.000 Hz
Lydbehandling: ANC, Ambient aware, equalizer, TruNote
Batterilevetid: Op til 19 timer
Kompatibilitet: Android, iOS
Pris: 1999 kr.
Samlede vurdering: 4/5 

På JBL sker det via en parametrisk equalizer. Er man vant til at bruge sådan en, er det nemt at nå frem til brugbare resultater, men det er ikke det mest intuitive værktøj.

Parrot tilbyder ligeledes en equalizer (når du går ind i “Producer Mode”), men af den grafiske slags. Den er nemmere at overskue og mere fleksibel.

Endnu nemmere er det at bruge den cirkelbaserede tonekontrol på frontpanelet. Du kan vælge imellem lettere diffuse kategorier som “Pop”, “Vocal”, “Cristal”, “Club” og “Punchy”, til du finder det musik, der passer dig.

B&O’s tonekontrol fungerer på lignende vis. Her bevæger du en markør rundt på skærmen mellem “Varm Excited”, “Relaxed” og “Bright” i hver sit hjørne. Du kan endda ændre rummeligheden i lyden for at gøre den enten større eller mindre.

Se også:  Hihi ørepropper

Det samme kan du på Zik 3. Denne app benytter sig af cirkler i forskellige størrelser lagt oven i hinanden. Så kan du visuelt se, at eksempelvis “Concert Hall” er større end “Living Room.” Træk højttalerikonerne i siden af cirklerne op eller ned, og du kan ændre karakteren af hvert rum.

B&O beoplay h5

Type: In-ear
Forbindelser: Bluetooth 4.2
Lydteknologi: 6,4 mm driver, 20-20.000 Hz
Lydbehandling: Equalizer, rum
Batterilevetid: Op til 5 timer
Kompatibilitet: Android, iOS, Apple Watch
Pris: 1999 kr,-
Samlet vurdering: 4/5

JBL har ikke denne funktion. TIl gengæld har den en trumf i form af TruNote, der med et enkelt klik kalibrerer lyden specifikt til dine ører. Dette giver dig en ren og troværdig lyd.

Har du et Apple Watch, er det også muligt at styre de smarte funktioner i Parrots og B&O’s testdeltagere direkte fra håndleddet. Styringen er imidlertid forsimplet, så du ikke har helt samme muligheder for at gå i detaljer som på mobilen. Det giver dog fin mening, da det ville være for fnidret at gøre på så lille en skærm.

Ikke bare et gimmick

Lydpuristen vil nok rynke på næsen af sådanne “gimmicks”. Er musikken indstillet ordentligt, og hovedtelefonen i stand til at gengive den korrekt, hvorfor så pille ved lyden? Man kan jo næsten ikke andet end at forværre den…

Det kan der helt sikkert være noget om. Ikke mindst fordi det faktisk er ret velspillende hovedtelefoner, vi har med at gøre.

Uden nogen form for lydbehandling spiller Zik 3 dejlig rent og velafbalanceret, mens Everest Elite 700 leverer lyden med godt punch, dog uden helt samme finesse som Parrot. Af et sæt in-ears spiller H5 virkelig fremragende med en flot klarhed over hele registret.

Men JBL’s lidt mudrede mangel på detaljer forbedres faktisk med TruNote, og den lige lovlige skarpe diskant på H5 tones ganske nydeligt ned med tonekontrollen.

Musik er endvidere blevet noget, vi bruger på mange forskellige måder. Så selvom det ikke giver den mest “autentiske” lyd, kan det alligevel give god mening. Især når bassen pumper lidt ekstra, når vi træner, eller at der er mere rum i lyden, når vi chiller på sofaen til blid new age.

Så lydfunktionerne kan faktisk bruges fornuftigt og har en berettigelse i visse situationer.

Luk støjen ud (eller ind)

Både Parrot og JBL har indbygget noise cancelling, så de kan dæmpe støjen udefra. Støjreduktionen kan også styres i detaljer via appen.

Ved at trække med din finger kan du glide fra helt lukket til så åbent, at hovedtelefonerne faktisk bruger de indbyggede mikrofoner til at lukke lidt lyd fra omverdenen ind i headsettet.

Se også:  Test: Tablet til professionelt brug

En god funktion, hvis du eksempelvis går på gaden og gerne vil høre alt, hvad der foregår omkring dig, mens musikken kører. Støjreduktionen er glimrende i begge hovedtelefoner, dog lige en tand mere effektiv hos Parrot.

Knapper på hørebøfferne

Hvad man mener om designet må være en smagssag. JBL og H5 er relativ klassiske, mens de Philippe Starck-designede Parrot er mere sprudlende. Alle tre er af relativ høj kvalitet.

De er også behagelige at bære, og de vigtigste funktioner kan styres direkte på hovedtelefonerne. På H5 får du den traditionelle fjernbetjening på ledningen, hvor du kan starte og stoppe musikken, justere volumen og skifte nummer.

Samme funktioner er tilgængelige på venstre ørekop af Everest Elite 700, mens du på højre side tænder og har en multifunktions-knap, hvor du kan tænde og slukke for støjreduktionen eller vælge tre niveauer af “ambient awareness”.

Parrot giver desværre ikke mulighed for at aktivere noise cancelling direkte på ørekopperne, men højre ørekop er forsynet med et touchpanel, så med simple fingerstrøg kan du skifte nummer, justere volumen og sætte musikken på pause.

Indbyggede sensorer sørger samtidig for at stoppe musikken, når du tager hovedtelefonerne af. De kan desuden indstille Zik 3 til at slukke helt efter et givent tidsinterval uden aktivitet, og det samme gælder Everest Elite 700.

Se også:  Test: Zotac GeForce GTX 1060 AMP! Edition

Det er ret smart, fordi du så undgår at stå med et headset uden strøm, når du mest har brug for at lytte til musik. Batterilevetid er nemlig en akilleshæl for smarte headsets som disse. Er alle funktioner slået til, skal du ikke forvente mere end maksimalt seks-syv timers brug for de to store, mens den lille H5 har fire-fem timers musik i sig.

Everest Elite 700 oplades med ledning, H5 med en lille stander, mens Parrot oplades med ledning eller trådløst via en lille pude, hvor man lægger højre ørekop.

Papegøjen sejrer

Det kan virke urimeligt at sammeligne over-ear-hovedtelefoner med in-ear-modeller. Da meget af styringen er henlagt til mobilen, betyder det imidlertid ikke så meget, hvilken type hovedtelefoner, der er tale om. I hvert fald ikke når det gælder de smarte features.

Den vellydende H5 er således i stand til at levere tilsvarende muligheder for lydstyring som de to andre, og med en glimrende brugervenlighed.

B&O’s lækre in-ears matcher dog alligevel ikke de to andre, når det gælder smarte features. Everest Elite 700 byder på samme muligheder som ZIk 3, men Parrot-hoved-telefonen er lige den tand mere gennemført, funktionsmættet og brugervenlig, hvilket gør, at den hiver sejren hjem.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
David Nielsen til spillerne: »Nu skal I score«
I lørdags holdt AGF buret rent for tredje gang i lige så mange superligakampe i 2018. Omvendt har aarhusianerne kun formået at score ét mål i de tre kampe, men det bekymrer ikke træner David Nielsen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her