Lyd

Test: Bang & Olufsen BeoLab 90 – high-end gulvhøjttalere

Bang & Olufsens flagskibshøjttalere sprænger grænser og vil gå over i historien som nogle af de bedste højttalere, vi nogensinde har hørt.

Der ligger syv års forskning og udvikling bag B&O's mest ambitiøse højttalerkonstruktion nogensinde. Foto: Bang & Olufsen

Bang & Olufsen BeoLab 90

Fakta

Diskant: 7 x Scan-Speak Illuminator 30 mm

Mellemtone: 7 x Scan-Speak Illuminator 86 mm

Bas: 3 x Scan-Speak Discovery 212 mm

Frontbas: Scan-Speak Revelator 260 mm

7 x 300 W (diskant)

7 x 300 W (mellemtone)

4 x 1000 W (bas)

Digital signalprocessor: 2 x Analogue Devices ADSP-21489 (450 MHz)

Sampling-rate: 192 kHz (fixed)

Active Room Compensation

Beam Width Control

Beam Direction Control

Pris: 499.990 kroner

Web: bang-olufsen.com

Plus: B&O-højttalerne serverer musikken med en fabelagtig realisme og dynamik, fra den lyseste diskant og helt ned i kælderen. Uanstrengte, mægtige og grandiose musikformidlere af højeste klasse.

Minus: Prisen er høj, og pladsbehovet stort. Men hvor der er hjerterum, er der husrum …

18 højttaler-enheder, 18 D/A-konvertere, 8200 watt tilgængelig forstærkerkraft, 65 kg ren aluminium og 137 kg i alt pr. højttaler er de vitale tal for BeoLab 90, Bang & Olufsens mest ambitiøse højttalerkonstruktion nogensinde. Man kunne næsten beskylde den danske producent for at lide af storhedsvanvid, men når målet er at bryde lydmuren og strække fysikkens love, så kræver det, at man tænker nyt – og stort!

De gigantiske højttalere er resultatet af over syv års forskning og udvikling med udgangspunkt i nogle temmelig banebrydende ideer, som ikke hvem som helst havde kunnet realisere. Bang & Olufsens ingeniører – der ellers er vant til at presse god lyd ud af slanke designkonstruktioner – har fået frie tøjler til at udvikle en ny type referencehøjttalere uden sidestykke.

Resultatet er ulig alt andet, vi har set eller hørt, og koster da også det hvide ud af øjnene: Med en pris på 500.000 kroner parret skal man være meget velhavende, eller i hvert fald villig til at udskyde den nye Tesla, til fordel for ny hi-fi. Så får man ganske vist også alt af integrerede forstærkere og elektronik – og forhåbentlig hjælp til transportere dem – med i købet.

Kontrolleret spredning af lyd

I jagten på det lydmæssige Nirvana hjemme i stuen er samspillet mellem højttalere og lytterum uhyre vigtigt. Den lyd, vi hører, er en kombination af direkte lyd fra højttalerne og genklang fra omgivelserne, og for meget genklang kan farve lyden og forstyrre lydoplevelsen.

Tidligere Bang & Olufsen-konstruktioner har forsøgt at kontrollere spredningen af lyd ved hjælp af akustiske linser (Acoustic Lenses) – de finurlige diskant-enheder, man kan se på toppen af højttalere som BeoLab 18. Eller på instrumentbrættet på en Audi A8. Den tidligere topmodel BeoLab 5 har en spredningslinse til både diskant og mellemtone.

Med BeoLab 90 har B&O taget denne tankegang til et nyt niveau. Her bruger de i stedet selve højttaler-enhederne til at kontrollere spredningen. Bag frontstoffet skjuler der sig en Frankenstein-agtig højttaler med små og store højttaler-enheder, som peger i alle retninger. Hele syv diskanter, syv mellemtone- og fire bas-enheder giver tilsammen 360 graders kontrol over lyden. Hvert element forsynes med et dedikeret, DSP-korrigeret lydsignal.

Fra 2.000 kr. til en kvart million: Her er årets bedste højtalere

Hele konstruktionen er utrolig fascinerende: Mens ét sæt enheder spille direkte mod dig, arbejder de andre i højeste gear for at annullere den samme lyd i andre retninger og på den måde mindske rummets indflydelse. Det er et kunststykke, der kræver massive kræfter, især når højttalerne skal kunne spille tordnende højt med bas et godt stykke ned under 20 Hz …

Heftig lyd

De fleste af os tænker sikkert på Bang & Olufsen-højttalere som pæne og pyntelige konstruktioner. De er små, smækre og skæmmer ikke stuen. Lyden er også af den civiliserede slags – fin til hyggelytning ved normal volumen. BeoLab 90 er noget ganske andet: De er monstre, der kan gøre musiklytning til en sindsoprivende oplevelse.

Lyden af BeoLab 90 er svær at forklare – den skal simpelthen opleves. Personligt har jeg aldrig hørt en mere livagtig musikgengivelse, og flere, der har været på besøg, måtte knibe sig i armen eller fælde en tåre, da de hørte en optagelse, som de kendte – eller rettere troede de kendte!

Årets bedste lyd- og billedkilder: Kilder til underholdning

BeoLab 90 har ikke alene dynamikken fra et koncertanlæg og en mægtig basgengivelse “to die for”; de har også holografien og dybdeperspektivet fra de bedste mini-monitors – i sig selv en sjælden kombination. Den måde, de spiller sammen med lytterummet på, hvad enten du bor i et palads eller et lille kosteskab, er virkelig imponerende.

Af så store højttalere at være må BeoLab 90 siges at fungere usædvanlig godt i min lille lejlighed. Jeg hører ingen typiske ubalancer eller ujævnheder, selv når jeg spiller tordnende højt. Alligevel tager jeg mig selv i at ønske mig en endnu større stue, så højttalerne kan folde sig endnu mere ud! Men noget siger mig, at det næppe er et problem for de typiske B&O-kunder …

BeoLab 90 er simpelthen en højttalermæssig magtdemonstration, der i den grad bidrager til at sætte Bang & Olufsen på kortet inden for high-end hi-fi. Prisen er da også i kategorien “hvis du skal spørge …”, men ikke nødvendigvis høj i forhold til den ydelse, de leverer.

Alligevel har man lov til at håbe, at B&O lader teknikken fra BeoLab 90 “sive nedad” og materialisere sig i en lidt mere kompakt og prisvenlig version engang ude i fremtiden. I så fald kan de skrive mig på listen over interesserede!

Læs den fulde test på lydogbillede.dk

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her