*

Lyd

Test: Dali Rubicon 8 - Terningerne er kastet

Dali har taget erfaringerne fra den meget roste Epicon-serie og sat dem drastisk ned i pris. Resultatet er strålende.

På dette års München-messe, fremviste Dali deres nye Rubicon 8-gulvhøjttalere. Foto: LydogBillede.dk

Gulvhøjttalere
Dali Rubicon 8

Dali

Pris: 31.998 kr./sæt

Plus:

Renheden er slående og gør, at musikgengivelsen bliver af virkelig høj klasse. Man kan spille lavt og stadig få både detaljer og oplevelse med. Lyden er fuldvoksen med godt tryk på bassen og en ubesværet, meget tiltalende spillestil. Kanongode højttalere til prisen.

Minus:

Har brug for et pænt stort rum for virkelig at komme til deres ret. Udseendet er “neutralt”; det generer ikke nogen, men får heller ikke nogen i ekstase. De små spikes – eller gummifødderne – er ikke særlig spændende hverken af udseende eller lydmæssigt.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi på Lyd & Billede godt kunne lide Dalis seneste højttalerserie, Epicon. Geir Nordby udnævnte Epicon 6 til årets high-end højttalere, og jeg selv testede både de mindste (Epicon 2) og de største (Epicon 8) og blev helt poetisk.

På dette års München-messe præsenterede Rubicon en ny serie baseret på teknikker fra Epicon. I den nye Rubicon-serie sidder der en lidt mere simpel udgave af det avancerede Linear Drive magnetsystem, og selv om kabinettet er velkonstrueret, er det billigere og visuelt ikke lige så eksklusivt som på Epicon.

Vi har kigget på den største gulvmodel, Rubicon 8. Hvis man sammenligner med Epicon, koster Rubicon 8 omkring en tredjedel af Epicon 8. Som helhed giver højttalerne indtryk af at være fantastisk gennemtænkte, hvor intet – absolut intet – er overladet til tilfældighederne. Her har man tænkt sig om i konstruktionen.

Et vindue til musikken

Man kan spille lavt og stadig få en fin musikoplevelse med masser af detaljer og opløsning. Det er et meget stort plus i min bog; hvis man har boet i lejlighed, ved man, at det ikke er så ofte, man kan skrue op, som man lyster. Og kan man lide at høre musik sent om aftenen, er det nødvendigt, at man også kan spille lavt med fuldt udbytte.

Mellemtonen er som et vidtåbent vindue til musikken. Det lyder, som om det er meget dyrere højttalere, vi har med at gøre. De når selvfølgelig ikke op på Epicons niveau, men kommer et overraskende godt stykke af vejen. Og det er et udsagn, der gælder for højttalernes gengivelse generelt. De kommer et overraskende langt stykke vej, og jeg tror, at Dali er ret stolte af, hvor meget de har opnået med Rubicon 8.

Dynamikken er fremragende med liv og glæde, en rap spillestil, hvor man kan få den eftertragtede snert og hurtigheden i lyden, der kendetegner en rigtig god præsentation. Lydbilledet er stort, fint tredimensionelt og meget veldefineret med en sort baggrund, der nærmest er enestående i prisklassen.

Rubicon 8 er et godt eksempel på, at udviklingen inden for højttalerkonstruktion gør, at man får bedre højttalere for færre penge. En lyd af denne kaliber til denne pris var utænkelig for bare få år siden.

Konklusion

Rubicon 8 slægter Epicon 8 meget på. Jeg har spillet en masse forskellig musik på højttalerne og kan hele tiden genkende de herlige kvaliteter, som Dali formåede at give deres tidligere modeller. Hvis man før har fnyst lidt af Dali, skulle man låne et øre til Rubicon 8, som er fuldvoksne højttalere, der virkelig giver værdi for hver krone, de koster. Vi giver topkarakter og et stort bifald til Dali.

Læs hele testen hos Lyd & Billede.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her