Annonce
Lyd

Test af fire surround-receivere

Disse flagskibs-receivere har kraft og finesse nok til at overgå alt, hvad du har hørt i en biografsal.

Fat det nu: Man kan ikke kalde noget hjemmebio, hvis det ikke har surround-sound. Og man kan ikke påstå, at man har en rigtig biograf derhjemme, hvis man ikke har kraft nok til at genskabe både eksplosioner og dragebrøl med brask og bram.

Med de fire receivere i denne test, som er de respektive producenters topmodeller, tager vi den et skridt videre. For parret med gode højttalere får du også en opløsning i dialogerne og filmmusikken, der overgår alt, hvad du har hørt i biffen. Der skal nemlig mere til end bulder og brag. De store oplevelser kræver finesse: Raslen i blade; vind, der blæser; rumklangen i en grotte. Det har intet med kraft at gøre – her er det finmasket håndtering af lydsignalet, det drejer sig om.

Vi tester
Yamaha RX-A3070 - 19.999 kr.
Pioneer SC-LX901 - 24.999 kr.
Denon AVR-X6400H - 17.499 kr.
Marantz SR8012 - 22.999 kr

Vores opsætning
Panasonic DMP-UB700 Blu-ray-afspiller
Procella 7.1 THX højttalere
MartinLogan SLM loftsmonterede højttalere
Audiovector SR6 Avantgarde Arreté stereohøjttalere
Sony VPL-VW260ES 4K-projektor
DreamScreen V6 lærred
Hvad er Dolby Atmos? Se vores video.

Og lad os ikke glemme musikken. Uanset om det er filmspor eller rene musikudgivelser, der er på programmet, så er det nødvendigt med en øm hånd i en silkehandske – og brutal dynamik, når dét er nødvendigt. Uanset om det er i to eller mange kanaler. Og den slags koster penge.

Tidligere kunne man komme langt med en receiver med fem forstærkerkanaler og et par for- og baghøjttalere samt centerhøjttaler og subwoofer. En sådan receiver er en forholdsvis let sag at lave, da man har en del plads under panseret til strømkomponenter og den nødvendige ventilation. Men med tiden skulle vi have 7.1 lyd med et ekstra par baghøjttalere for mere sømløs surround, og så begyndte der at blive mere trangt i forstærkeren, og den blev straks mere kostbar at lave.

Objektbaseret lyd

På det sidste har vi set indtoget af såkaldt objektbaserede lydformater med Dolby Atmos som fanebærer. Det indebærer, at man skal kunne høre, præcis hvor et objekt er placeret i tre dimensioner. Så har man pludselig også brug for lyd fra loftet – og behov for endnu flere kanaler. Hele fire loftshøjttalere er optimalt, og vi vil stadig gerne have syv højttalere i ørehøjde, altså en såkaldt 7.1.4 konfiguration.

Hvis receiveren samtidig skal holde den høje lydkvalitet, er vi oppe i den dyre ende. For lyden skal ikke bare forstærkes, den skal processeres, hvilket kræver computerkraft – plus kontrol over den elektroniske støj. Den digitale konvertering af op til 11 kanaler kræver også sit for at bevare kvaliteten.

Alle fire surround-receivere i testen understøtter 11 kanalers hjemmebiograf og Dolby Atmos i 7.1.4. Yamaha RX-A3070 har dog brug for en ekstra effektforstærker for at kunne dette.

Læs den fulde testen på lydogbillede.dk

Sådan testede vi

Musik og film med Atmos-lyd er testet med fire loftshøjttalere. Alle receiverne bortset fra Yamaha RX-A3070 har 11 forstærkerkanaler og understøtter derfor en fuld 7.1.4-opsætning. Det mener vi er det optimale Atmos-setup.

For at kunne det med Yamaha skal man bruge en ekstra effektforstærker, og vi koblede derfor en Hegel H20 til de bagerste Atmos-kanaler. Dem anser vi for at være de kanaler, der har mest udbytte af den ekstra kraft og kvalitet i Hegel-forstærkeren (der koster næsten dobbelt så meget som Yamaha-receiveren).

Atmos blev testet med filmen Deadpool. Masser af action og klingende sværd, men vigtigst af alt: Godt med plads og luft i lydbilledet. Musik med Atmos-lyd er også blevet testet, mere specifikt Trondheimsolisternes Reflections. En fremragende fortolkning af tre klassiske værker, der har høj intensitet og heftig brutalitet.

Som musik i stereo har vi brugt meget forskelligt, fra pop og rock til mere rolige akustiske toner.

Kraftcenter

Yamaha står på sikker grund med et flagskib, der har kræfter nok til at ruske godt i buksebenene.

Foto: Yamaha

Yamaha RX-A3070

Effekt: 9 x 150 W (8 ohm, 2 kanaler)

Antal processorkanaler: 11.2

HDMI: 8 ind (2.0b), 2 ud (ARC)

Lydformater: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.4), DTS-HD MA, DTS:X (7.1.4)

Rumkorrektion: YPAO

Tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, vTuner internetradio

Trådløst: MusicCast multirum, AirPlay, DLNA, Bluetooth

Pladespillerindgang: Ja (MM)

App-styring: MusicCast Controller, AV Controller

Vægt: 19,6 kg

Finish: Sort, titanium

Pris: 19.999 kr.

Web: dk.yamaha.com

Plus: En krudttønde, der gør både musik og film medrivende. Musik-streaming og multirum med MusicCast fungerer glimrende som altid, og DAB+ radio trækker op.

Minus: Der mangler lidt opløsning og luft i lydbilledet. Kun ni forstærkerkanaler, så en ekstra effektforstærker er påkrævet til 7.1.4 Atmos-lyd.

På deres nyeste flagskib har Yamaha fjernet nogle analoge videoind- og udgange og i stedet gjort plads til en XLR stereo-lydindgang. Smart, hvis man f.eks. har en high-end cd-afspiller med balanceret udgang.

DAC’erne på de syv hovedkanaler er opgraderet (fra ES9016A til ES9026PRO), og så er der også kommet DAB+ radio.

Konklusion

Yamaha har ikke sparet på krudtet med RX-A3070, som holder jernhård kontrol over højttalerne. Især film i surround lyder kanonsejt. Musik kommer også godt ud, men akustiske instrumenter fortjener lidt bedre opløsning opad. Vi får ikke helt det store rum – hverken i surround eller stereo – som med de bedste af konkurrenterne.

Yamaha har to forstærkerkanaler for lidt, hvis du vil lave et 7.1.4 Atmos-setup. Så har du brug for en ekstra effektforstærker, hvilket øger prisen med mindst 5.000 kroner.

Læs den fulde testen af Yamaha RX-A3070

 

Solide sager

Klokkeklar lyd kombineret med kraft og dynamik i spandevis. Men brugervenligheden trækker ned.

Foto: Pioneer

Pioneer SC-LX901

Effekt: 11 x 140 W (8 ohm, 1 kanal)

Antal processorkanaler: 11.2

HDMI: 7 ind (2.0a), 2 ud (ARC)

Lydformater: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.4) HD-lyd, Dolby Atmos (7.1.4)

Rumkorrektion: MCACC Pro

Tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn internetradio

Trådløst: FlareConnect multirum, DTS Play-Fi, Chromecast, AirPlay, DLNA, Bluetooth

Pladespillerindgang: Ja (MM)

App-styring: Pioneer Remote, iControlAV5

Vægt: 18,3 kg

Finish: Sort, sølv

Pris: 24.999 kr.

Web: pioneer-audiovisual.eu

Plus: Dialoger på film er krystalklare, lyden er gigantisk, og der er fuld kontrol over alt, hvad der sker. Fabelagtig lyd, simpelthen.

Minus: Skærmmenuen er bøvlet, vi kan ikke lide højttaleropsætningen, og receiveren er ikke fremtidssikret.

Pioneers topmodel har en imponerende udstyrsliste og tilbyder streaming af alle kendte musiktjenester på hele tre måder: Chromecast, DTS Play-Fi og FlareConnect, som fungerer sammen med andre udvalgte Pioneer- og Onkyo-produkter.

Men hvor de andre receivere er fremtidssikrede med udvidet lydreturkanal (eARC), som gør det muligt helt at omgå problemet, når der kommer ikke-kompatible videoformater i fremtiden, har SC-LX901 ikke denne mulighed.

Konklusion

På dette niveau er det en selvfølge, at lydkvaliteten er god. Og Pioneer skuffer ikke. Det lyder glimrende uanset film- eller musikmateriale, og der er rigeligt med kræfter til at dundre løs i hjemmebiografen. Her er en kombination af lydkvalitet og opløsning, som du simpelthen ikke får til under 20.000 kroner.

Når det gælder brugervenlighed, har Pioneer imidlertid et stykke vej endnu. Den er besværlig og rigid, og har et par fejl, der gør den svær at elske.

Læs den fulde testen af Pioneer SC-LX901

 

Ballerina med bazooka

Marantz’ første 11 kanals receiver er så god, at alt andet blegner i sammenligning.

Foto: Marantz

Marantz SR8012

Effekt: 11 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler)

Antal processorkanaler: 11.2

HDMI: 8 ind (2.0b), 3 ud (eARC)

Lydformater: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.4) DTS-HD MA, DTS:X (7.1.4)

Rumkorrektion: Audyssey MultEQ XT32

Tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn internetradio

Trådløst: HEOS multirum, AirPlay, DLNA, Bluetooth

Pladespillerindgang: Ja (MM)

App-styring: Marantz AVR Remote, HEOS

Vægt: 17,4 kg

Finish: Sort, sølv

Pris: 22.999 kr.

Web: hififreaks.dk

Plus: Gigantisk lydbillede med glimrende opløsning kombineret med imponerende dynamik. Flot brugervenlighed og multirum sætter prikken over i’et.

Minus: Vi kan ikke komme på noget, bortset fra at man selvfølgelig altid kan få endnu mere kraft.

Bedst i test

Til at erstatte deres tidligere flagskib SR7012 har Marantz denne gang bygget en ordentlig tank. De har stoppet de bedste komponenter ind i SR8012 og fordelt en heftig strømforsyning på ikke ni, men hele 11 forstærkere. Hver af dem med diskrete forstærkermoduler frem for enklere up-amps, som næsten alle andre bruger. Vi tog et kig under panseret, og sikke nogle kredsløbskomponenter!

Ud over at understøtte alle nye video- og lydformater kan Marantz-receiveren også fungere i et trådløst setup med HEOS multirumshøjttalere.

Konklusion

Hvis du vil have en receiver, der leverer varen på både musik og film, hele tiden med silkehandsker, men aldrig bange for at slå løs med forhammeren, så er Marantz SR8012 noget for sig. Stereo eller surround, film eller musik – den er nærmest fri for svagheder. Brugervenligheden er desuden i særklasse.

Læg hertil streaming og multirum med HEOS, og den placerer sig øverst på vores must-have-liste. Her må lommetørklædet frem – for at tørre savl væk fra mundvigene!

Læs den fulde testen af Marantz SR8012

 

Danser i skyerne

Denon har fulgt med i timen og giver os en top-receiver, der er lige så nem i brug, som den er vellydende.

Foto: Denon

Denon AVR-X6400H

Effekt: 11 x 140 W (8 ohm, 2 kanaler)

Antal processorkanaler: 11.2

HDMI: 8 ind (2.0b), 3 ud (eARC)

Lydformater: Dolby TrueHD, Dolby Atmos (7.1.4), DTS-HD MA, DTS:X (7.1.4)

Rumkorrektion: Audyssey MultEQ XT32

Tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn internetradio

Trådløst: HEOS Multi Room, AirPlay, DLNA, Bluetooth

Pladespillerindgang: Ja (MM)

App-styring: Denon AVR Remote, HEOS

Vægt: 14,5 kg

Finish: Sort, sølv

Pris: 17.499 kr.

Web: hifiklubben.dk

Plus: Surround-lyden er stor og luftig med klokkeklare dialoger og seje Atmos-effekter fra oven. Musik lyder også godt, med masser af luft.

Minus: Trods kraft nok har receiveren ikke det sidste ord at skulle have sagt i denne disciplin.

Bedste køb

På papiret er Denon-receiveren meget lig søsterproducenten Marantz’ flagskib SR8012. De har ens menuer og næsten de samme tilslutninger på bagsiden. Plus samme udgangseffekt. 11 forstærkerkanaler kan drive en 7.1 højttaleropsætning plus fire loftshøjttalere (7.1.4), uden at ekstern forstærkerkraft er påkrævet.

Det, der adskiller Denon fra Marantz, er at AVR-X6400H bruger billigere up-amp forstærkerkredse. Desuden er strømforsyningen noget mindre, og chassiset er ikke lige så heftigt, hvilket gør den tre kilo lettere.

Konklusion

Der er ikke mange, der slår Denons rum og opløsning i surround. Dialogerne er klokkerene, der er lag på lag af luft, og receiveren lyder rigtig godt i stereo. Den har kræfter nok til at give ægte biograf-lydtryk hjemme i stuen, men på lige netop dette område er der andre, der slår den.

Helhedsindtrykket er rigtig godt med god lyd på både film og musik, og brugervenlighed er noget for sig. Streaming med HEOS-app’en går som en drøm, uanset hvilken tjeneste du abonnerer på. Kan klart anbefales.

Læs den fulde testen af Denon AVR-X6400H

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her