18 sure pc-problemer – og deres løsning

Windows 7 er ikke perfekt, og nogle gange opstår der uovervindelige problemer. Her er nemme løsninger på nogle af de mere irriterende udfordringer, du kan blive udsat for på Skrivebordet eller med Windows-mapper.

1. Nogle mapper er en evighed om at åbne

Det kan nogle gange hjælpe at slette alle de filer, du ikke har brug for. Men resultatet er ofte bedre, hvis du undersøger mappens egenskaber. Højreklik på mappen og vælg Egenskaber > Tilpas. Sæt ”Optimer denne mappe til” til ”Generelle elementer”, og se, om det ikke har hjulpet.

2. Mine mappevinduer lukker, når jeg genstarter

I Stifinder vælger du Funktioner > Mappeindstillinger > Vis. Så scroller du ned og sætter flueben ud for ”Gendan tidligere mappevinduer ved logon”. Når du næste gang genstarter, vil alle Windows-mapper, du havde stående åbne, dukke op igen.'

3. Uret på Skrivebordet går ikke rigtigt

Et upræcist ur er irriterende, men det kan også skabe markante problemer med netværk eller med applikationer, som er afhængige af det. Hvis dit ur går forkert, skal du højreklikke på det og vælge Juster dato og klokkeslæt > Internettid > Skift indstillinger. Sæt flueben ud for ”Synkroniser med tidsserver på internettet” og klik til sidst på”Opdater nu”.

4. Det tager for lang tid at finde mine filer

Du behøver ikke bladre hele listen af filer igennem for at finde et bestemt dokument i en mappe. Skriv enten filens navn i søgefeltet eller klik blot i det frie område til højre for fillisten og begynd at skrive filens navn. Hver gang du trykker på en tast, vil Stifinder springe hen til den første fil med bogstavet. Når den rigtige fil dukker op, kan du trykke på tasten Enter for at åbne den.

5. Jeg har problemer med Start-menuen

Hvis Start-menuen mangler nogle funktioner, som du er vant til – for eksempel fra en anden pc – kan du klikke på ”Start”, højreklikke på knappen ”Luk computeren” og klikke på Egenskaber > Tilpas for at se en række brugbare konfigurationer (du kan for eksempel tilføje boksen ”Kør” til menuen). Juster disse indstillinger, indtil de passer til dine behov, eller klik på ”Brug Standardindstillinger” for at gendanne en standardopsætning i Windows.

6. Jeg er træt af baggrunden på Skrivebordet

Hvis du vil ændre udseendet på pc’ens Skrivebord, skal du klikke i en tom del af Skrivebordet og vælge Personlige indstillinger > Hent flere temaer online. Et browservindue åbnes, og her kan du finde hundredevis af temaer med mange forskellige emner: dyr, kunst, film, landskaber og meget mere. Og de er alle gratis.

Der er hundredevis af Windows-temaer online. De er gratis og kan hentes via ”Personlige indstillinger”.br/

7. Mappeikonerne har forkert størrelse

Klik på mappevinduet, hold tasten Ctrl nede og bevæg dig med musen gennem alle, mulige filvisninger. Det er langt hurtigere end at vælge den rigtige indstilling manuelt fra Stifinders menu.

8. Et programvindue forsvandt pludselig

Hvis du kan se en programknap på proceslinjen, og du trods det ikke kan få mappen frem, når du klikker på den, kan det skyldes, at vinduet ved en fejl er røget uden for skærmen. Tryk tasterne Ctrl + Skift + Esc ned samtidig for at få Joblisten frem. Højreklik på programmet i applikationslisten, vælg ”Maksimer”, og den skulle dukke op igen.

9. Det tager en evighed at bruge kommandolinjen

At skrive for eksempel CD\dette\er\en\meget\lang\sti kan tage et stykke tid, men der er måske en nemmere måde. Hold tasten Skift nede, højreklik på mappen i Stifinder, vælg ”Åbn kommandovindue her”, og cmd.exe vil åbne den specifikke mappe.

10. Windows Aero Snap er irriterende

Hvis du ikke kan lide den måde, vinduer bliver placeret og ændret i størrelse, når de flyttes ud til kanten af skærmen, kan du slå denne funktion fra. Klik Kontrolpanel > Øget tilgængelighed, og vælg ”Skift, hvordan musen virker”. Sæt flueben i ”Forhindrer, at vinduer arrangeres automatisk, når de flyttes til kanten af skærmen”. Klik ”OK”.

11. Stifinder viser de forkerte ikoner

Luk Stifinder, åbn Diskoprydning, vælg dit drev, tjek, at der er flueben ud for ”Miniaturer” og klik så ”OK”. Det vil fjerne Stifinders Miniature-mellemlager, hvilket kan betyde, at dine mapper vises korrekt.

12. Der er en bestemt indstilling, jeg ikke kan finde

Hvis du er træt af at kigge Kontrolpanelet igennem for at finde en bestemt indstilling, skal du bare klikke på Kontrolpanelets søgefelt og trykke på tasten E. Så får du alle indstillinger præsenteret som en liste, hvor det er nemmere at finde det ønskede.

13. Andre personer har rodet på min pc

Hvis en anden person har skabt rod på din pc’s Skrivebord, så er det godt at vide, hvad de præcis har foretaget sig. Programmet LastAcitivityView (hentes på www.nirsoft.net/utils/computer_activity_view.html)) kan afsløre, hvilke programmer der er kørt, hvilke filer der er åbnet og gemt, åbnede mapper, installerede programmer, netværksforbindelser, start- og sluttider og andre ting.

Copernic Desktop Search er et professionelt søgeprogram til computeren – og måske værd at overveje, hvis du ofte skal lede efter filer i godt skjulte undermapper.br/

14. Systembakken på min Proceslinje er overfyldt

Klik på pilen til venstre for Systembakken (flag-ikon), og vælg ”Tilpas” fra menuen. Hvis der er nogen ikoner her, som du ved, du ikke har brug for, sættes deres tilstand til ”Vis kun meddelelser”. Hvis du mener at kunne undvære klokken eller andre standardting, vælger du ”Slå systemikoner fra eller til”.

15. Jeg kan ikke se miniaturer for alle mine videofiler

Klik Funktioner > Mappeindstillinger > Vis, og tjek, at der ikke sidder et flueben ud for ”Vis altid ikoner, aldrig miniaturer”. Hvis det ikke hjælper, kan du installere Media Preview (www.babelsoft.net/products.htm), og programmet vil tilføje miniature-understøttelse til alle videofiltyper.

16. Jeg har brug for en filliste inden i en mappe

Holdt tasten Skift nede. Højreklik på den mappe, du er interesseret i, og vælg ”Åbn kommandovindue her”. Skriv dir /b | clip, tryk på tasten Enter, og navnet på filerne i mappen bliver placeret til Udklipsholderen, så du kan kopiere dem, hvor hen du vil (for eksempel et Word-dokument).

17. Søgningen går for langsomt

Windows  indekserer kun filer, som er gemt i brugermapper (Dokumenter, Skrivebord, Billeder osv.), så at søge andre steder tager lang tid. Hvis du flytter de dokumenter, du vil gennemsøge, ind i dine brugermapper (fra C:\MineFiler til C:\Brugere\Navn\Dokumenter\MineFiler), skulle det forøge søgehastigheden, men du kan også bede Windows indeksere andre mapper. Klik ”Start”, skriv ”indeks”, og klik på ”Indekseringsindstillinger”.

Klik på ”Rediger”, fold træet ud, og sæt flueben ud for de mapper, du ønsker indekseret (jo flere filer der er, des længere vil indekseringen tage). Klik ”OK”, når du er færdig.

18. Jeg har brug for mere plads på mit Skrivebord

Højreklik på Skrivebordet, vælg ”Skærmopløsning” og kontroller, at du benytter den højest anbefalede indstilling. Hvis det er tilfældet, klikker du på ”Start”, skriver ”personlig” i søgefeltet og vælger ”Personlige indstillinger”. Klik på ”Vinduesfarve” og herefter ”Avancerede indstillinger for udseende...”.

Vælg ”Kantudfyldning” og sæt tallet til 0. Du kan også gøre menuerne og andre ting mindre, men gå lidt forsigtigt frem, for det kan gå ud over funktionaliteten i nogle programmer.

En håndfuld hurtige tips

Jeg kom til at slette en fil

Hvis du ved en fejl kommer til at slette en vigtig fil eller mappe – eller flytte de forkerte filer – skal du blot trykke samtidig på tasterne Ctrl og Z for at gå tilbage.

br/

Mine ikoner sidder ikke pænt

Programmet DesktopOK (www.softwareok.com) kan med få klik gemme dine ikonpositioner og gendanne dem, når du ønsker det.

br/

 

Teksten er for lille på skærmen

Hvis du ikke kan få øje på de finere detaljer, så hold tasten Windows  nede og tryk på tasten + for at zoome ind.  Windows og – zoomer ud igen.

br/

 

Jeg vil ikke bruge Windows Stifinder

Prøv Q-Dir (www.softwareok.com/?seite=Freeware/Q-Dir) med browser-lignende faner. Du kan bruge det til at gemme åbne mapper og gendanne dem senere.

br/

Jeg kan ikke overskue skærmen

Vælg det hovedprogram, du vil anvende. Tryk på tasterne Windows og Home, og alt andet på skærmen minimeres øjeblikkeligt. Pyha!

br/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.