Rediger videoer online

Filmredigering kræver ikke speciel software, siger ekspereterne Christian Hall og Torben Okholm.

Videoredigering er ikke den hurtigste opgave, man kan løse på computeren, og somme tider kan du ikke vente med at lægge en video på nettet, så venner og slægtninge kan se den. Derfor har YouTube lanceret et værktøj til videoredigering. Man kan redigere sine film online og derefter uploade dem direkte til et videodelings-site.

Nu behøver du ikke vente, til du kommer hjem for at finpudse og offentliggøre din optagelse; du kan bruge enhver maskine med internetadgang til at gøre din film så flot og vellydende som muligt.

Med den nye YouTube Video Editor kan man kombinere flere optagelser og lave en ny, længere video. Man kan også afkorte begyndelsen eller slutningen på et klip og fjerne uønsket materiale. Man kan endda tilføje lydspor, og med et klik kan man lægge film på YouTube uden at skulle bruge tid på igen at uploade det redigerede klip. Lad os komme i gang.

Trin for trin: Rediger en hjemmefilm på farten

Flotte og vellydende videoer med YouTubes redigeringsværktøjer

1. Åbn redigeringsvinduet

Du skal have en YouTube-konto, før du kan redigere videoer på sitet. Hvis du allerede er registreret, går du til www.youtube.com/editor og logger på med brugernavn og kodeord. Hvis du endnu ikke har en konto, skal du gå til www.youtube.com og oprette en. Når du er logget på, vil du bemærke, at editoren er vældig ordentlig og brugervenlig ligesom resten af YouTube.

br/

2. Navngiv din video

Skriv en titel til den redigerede version af din video. Rolig, det erstatter ikke de oprindelige klip – editoren opretter og offentliggør en splinterny video, som kan uploades til sidst. Når du er fornøjet med din film og ikke vil indføre flere ændringer, klikker du blot på ‘Offentliggør’ for at afslutte processen. Først skal vi dog uploade vores klip.

br/

3. Upload klip

For at lægge videoer på YouTube og redigere dem skal du åbne en ny fane i din webbrowser og gå til Upload-siden (http://upload.youtube.com/my_videos_upload). Klik på ‘Upload’-knappen og gå til videofilerne på din computer eller træk og slip dem til siden fra dit skrivebord. Nu begynder uploaden, og du kan følge udviklingen i toppen af Upload-vinduet.

br/

4. Gør klip private

Du skal uploade nogle klip og samle dem i en enkelt video. Det er derfor bedst at vælge funktionen ‘Privat’ for at undgå, at folk kommer til at brase ind, mens du er midt i arbejdet. Standardindstillingen er ‘Offentlig’. Du kan også tagge dine klip, mens du uploader dem, for at være sikker på, at de bliver samlet i en gruppe, der er nem at genkende.

br/

5. Bladr i dine klip

Når dine klip er blevet uploadet, skal du gå tilbage til Videoredigeringsværktøjet og opdatere. Nu ser du dine nyligt tilføjede videoer, der venter på dig. Hvert klip er markeret med en miniature, og hvis du vil se, hvad et klip indeholder, kan du nemt få et smugkig ved at klikke på det ikon, der kommer frem, når du fører musen over det.

br/

6. Vælg de klip, der skal redigeres

Før du kan redigere dine uploadede klip og lave en ny film, skal du trække og slippe dem til storyboardet nederst på siden. Du kan også klikke på ‘+’-ikonet i hvert klip og føje det til storyboardet. Hvis du vil arrangere dine klip i en anden rækkefølge, skal du blot trække og slippe dem rundt på storyboardets område.

br/

7. Rediger klip

Mange af dine klip rummer sandsynligvis optagelser i begyndelsen og slutningen, som du kan slette med det samme. Bevæg musemarkøren hen over et klip på storyboardet og klik på det klippeikon, der kommer frem (det ligner en saks). Det åbner redigeringsvinduet. Beskær et klip ved at trække bjælken og flytte den til det ønskede sted.

br/

8. Frame efter frame

Når du beskærer dine klip, vil du se, at der er pile over og under trimmerredskabets linje. Med dem kan du skubbe din video frem en frame ad gangen og finpudse dine beskæringer, så de bliver helt, som du ønsker det. Klik på pilene for at gå en frame frem eller tilbage. Det kan du gøre på trimmelinjen ved enten begyndelsen eller slutningen af tidslinjen.

br/

9. Gem dit værk

Når du redigerer et af dine klip med trimmeren, kan du se et eksempel i realtid foroven. Hvis du vil afspille det redigerede klip, klikker du på knappen ‘Afspil’. Når du er færdig med redigeringen og er tilfreds med dit arbejde, vælger du ‘Gem’ nederst til venstre i feltet. Nu bliver klippet sendt tilbage til storyboardet i dets nyligt redigerede tilstand.

br/

10. Se de kombinerede klip

Hvis du klikker på ‘Afspil’-knappen på hovedvinduet i højre side af editoren, bliver klippene på storyboardet afspillet et efter et, så du kan se, hvordan den færdige film kommer til at se ud. Du kan bruge denne funktion når som helst, men du kommer sandsynligvis til at redigere lidt mere på hvert klip først for at opnå de resultater, du ønsker.

br/

11. Søg efter lyd

Når du har beskåret videosegmenter og knyttet dem sammen til en længere film, kan resultatet være flot, men du ender sandsynligvis med ubrugelige lydsektioner. Ved hjælp af YouTube Video Uploader kan du tilføje et nyt soundtrack på et øjeblik. Vælg lydfanen, så får du en liste på over 500 lydklip, som du kan vælge imellem. Brug søgebjælken til at finde den musik, du ønsker.

br/

12. Tilføj lyd

Hvis du vil høre et lydklip, før du knytter det til filmen, trykker du blot på det ‘Afspil’-ikon, der kommer frem til højre for lydklippet, når du fører musen hen over det. Hvis du finder et stykke lyd, du kan lide, kan du klikke og trække det til lydområdet på storyboardet (lige under samlingen af videoklip). Du kan også kikke på ‘+’-ikonet for at føje lydsporet til din film.

br/

13. De sidste detaljer

Når du vil afslutte din YouTube-video, skal du arrangere dine klip i den rigtige rækkefølge. Du kan altid ændre rækkefølgen ved at flytte dem rundt på storyboardet. Træk og flyt dem til det nye sted. Husk, at den færdige film skal være under 10 minutter lang, før du kan gemme den og uploade den til YouTube. Det kan derfor godt betale sig at være selektiv i redigeringsarbejdet.

br/

14. Offentliggør din film

Når du mener, at din film er så flot og vellydende, som den kan blive, klikker du på knappen ‘Offentliggør’ for at indlede din upload. Du ser en ny skærm, hvor du kan redigere nogle detaljer, herunder titlen og eventuelle tags, som du vil tilføje. Du kan også geotagge videoen ved hjælp af kortet i skærmbilledets højre side. Vælg blot dato, tid og sted og klik derefter ‘Gem’.

br/

15. Så er det showtime!

Til lykke! Du har nu lavet din første YouTube-redigerede video og uploadet den, så hele verden (eller blot dine venner) kan se og beundre den. Dine YouTube-kontakter bør kunne se den, og de kan også trykke på ‘Like’-knappen for at tilkendegive deres ros. Hvis du gør en video offentlig, kan du også bruge ‘Like’-knappen til at finde ud af, hvor godt din video er blevet modtaget.

br/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.