Opret en vpn-server

Mayank Sharma og Torben Okholm forklarer, at en Windows 7-pc kan blive en vpn-server.

Trin for trin: Opret din egen vpn-server

Med et vpn – eller Virtual Private Network – kan man få forbindelse til et privat netværk fra et usikkert, offentligt net via sikre virtuelle “tunneler”. Vpn’er bliver især brugt af firmaer, der lader deres ansatte få forbindelse til kontornettet hjemmefra – men de giver også interessante muligheder for andre mennesker.

Man kan for eksempel få adgang til sin hjemmecomputer og sågar se tv, mens man er ude at rejse!

Opsætning af et vpn kan kræve kendskab til systemadministration og specialiserede værktøjer, men Windows 7 rummer alt, hvad man skal bruge for at oprette og konfigurere en pc som en vpn-server – og få forbindelse som klient. Når det er sagt, gælder det som med al anden netsoftware, at opsætning af en vpn-server kræver kendskab til hjemmenettets infrastruktur. Det kan lyde skræmmende, men vi skal nok føre dig gennem processen.
 

1. Opret en ny forbindelse

Vi begynder med at konfigurere den maskine, som vi vil have fjernadgang til. Først skal vi oprette en ny indgående forbindelse. Klik ‘Start’, og skriv ‘Vis netværksforbindelser’ i Søg-boksen. Klik på den første mulighed, og åbn vinduet Netværksforbindelse. Tryk [Alt], åbn filmenuen, og vælg endelig ‘Ny indgående forbindelse’ for at få gang i sagerne.

br/

2. Tilføj en bruger

Du får en liste over alle brugerne på denne maskine. Vælg den brugerkonto, du vil give forbindelse til fra en fjerncomputer. Da eksisterende brugerkonti kan have administrative rettigheder, bør du oprette en ny bruger med begrænsede rettigheder specielt til at acceptere vpn-forbindelser. Klik ‘Tilføj en person...’, og angiv den nye brugers kontodetaljer.

br/

3. Slå protokoller til

Klik på ‘Næste’-knappen, når du har tilføjet en bruger. Vælg så boksen ‘Gennem internettet’. Den definerer, hvordan folk får adgang til denne maskine. Nu får du en liste over nettjenester, der kan bruges af fjernbrugere. Nu kan du fortsætte med standardindstillingerne eller fjerne adgang såsom ‘Fil- og printerdeling’, hvis du ikke vil have fjernbrugere til at bruge dem.

br/

4. Find din ip

I forbindelse med vpn-forbindelser skal du tjekke din router og Windows-firewall. Derfor skal du kende vpn-serveresn private og offentlige ip-adresser. Klik ‘Start’, og skriv cmd. I det terminalvindue, der kommer frem, skriver du ipconfig og noterer dig den adresse, der står i linjen, som begynder med IP v4-adresse. Serverens offentlige ip finder du ved at gå til www.google.com og skrive myip.

br/

5. Konfigurer Windows Firewall

For at sikre, at Windows Firewall ikke blokerer vpn-forbindelser, skal vi konfigurere den. Begynd med at klikke ‘Start & Kontrolpanel’, og skriv firewall i søgeboksen. Klik på ‘Windows Firewall’, og klik så ‘Avancerede indstillinger’ i feltet til venstre. Du bliver muligvis afkrævet dit Administrator-kodeord, før Windows kører Windows Firewall med avanceret sikkerhed.

br/

6. Tillad vpn-forbindelser

I denne dialogboks skal du tilføje en ny regel for at tillade trafik på vpn-port 1723. I feltet til venstre kikker du på punktet ‘Indgående regler’. Ude til højre klikker du ‘Ny regel’. Dernæst klikker du ved ‘Port’-knappen. I næste trin skal du klikke ved ‘TCP’ og skrive vpn-portnummeret i feltet. Brug standardvalgene i resten af denne guide.

br/

7. Konfigurer routeren

Nu er tiden inde til at konfigurere din router til at sende forbindelser fra internettet til serveren. Instruktionerne for dette trin afhænger af din router. Tjek www.portforward.com og find router-specifik information. De to ting, du skal vide, er vpn-portnummeret (1723) og den private ip-adresse på den server, som du fandt i trin fire. Nu er serveren konfigureret.

br/

8. Konstruer en klient

Når du vil have forbindelse med vpn-serveren fra en fjern lokation, skal du først oprette en ny forbindelse på klientmaskinen. Gå til ‘Start’, og skriv vpn i søgeboksen. Vælg den første valgmulighed, der viser sig. I dialogboksen skriver du vpn-serverens offentlige ip-adresse og giver den et navn. Glem ikke at vælge tjekboksen ‘Opret ikke forbindelse nu’.

br/

9. Konfigurer forbindelser

Nu bliver du afkrævet de oplysninger om vpn-brugeren, som du valgte i trin to. Den nye vpn-forbindelse bliver nu opført ved siden af de almindelige forbindelser i vinduet Network Connection. Højreklik på denne forbindelse og vælg herefter ‘Egenskaber’. Nu skal du så skifte til Sikkerhedsfanen, hvor du vælger ‘PPTP’ i menuen ‘VPN-type’. Klik til sidst på ‘OK’.

br/

10. Kontroller adgangen til dit vpn

Det var det! Nu kan du dobbeltklikke på denne nye forbindelse, skrive kodeordet for vpn-brugeren og klikke ‘Opret forbindelse’. Nu bliver du forbundet til den fjerne vpn-server. På vpn-serveren kan du se antallet af forbundne brugere i vinduet ‘Netværksforbindelse’. Hvis du vil frakoble adgang til serveren, skal du blot højreklikke ‘Indgående forbindelse’ og vælge ‘Slet’. >Slet’item and select ‘Delete’.

br/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.