*

Computer

Sådan fik Microsoft Steve til at smile

Windows 8 har slået Apple i at være det første operativsystem til at virke på tværs af smartphones, tablets og desktops.

Steve Ballmer har grund til at smile. Microsoft er kommet før Apple med teknik. Foto: T3

“Sagaen om vores Windows-produkter er sikkert en af de bedst dokumenterede," siger Steve Ballmer nervøst.

"Jeg er sikker på, at mange folk gik igennem dem blot som en slags cyklus, enten derhjemme eller på arbejde, med vores Vista-produkt. Det var bare ikke udført særligt godt."
Microsoft-chefen vandrer lidt hvileløst rundt på scenen for CEO Summit 2010.

Ikke samme karisma

Ballmer har aldrig været kendt for at have den karisma, som afdødede Steve Jobs eller selv Bill Gates havde, og Ballmer har altid været anset for at være mindre egnet til at tale til offentlige forsamlinger. Men blot to år senere kan vi se forandringer hos den store mand. Kunne det være, fordi han endelig har noget, der er værd at tale om?

Microsoft CEO Steve Ballmer afslører Surface.

Kæmpe vækst

Dyk ned under nyheden om kvartalstabet på 492 millioner dollars, som Microsoft annoncerede tidligere på året – det første i firmaets historie – og du opdager, at dets underholdnings- og enhedsdivision har haft den største vækst (op til 20 procent), mens indtægter over hele linjen steg til en kvartalsrekord på 18 milliarder dollars.

Apple havde næsten dobbelt så meget med 35 milliarder dollars, men interessant nok var det 2 millarder dollars mindre end analytikernes estimater, og det fik aktiepriserne til at falde.

Det meget ventede Windows 8, det første operativsystem, der virker på tværs af dekstops, tablets og smartphones, med lanceringsdato den 26. oktober, forventes at lægge endnu mere pres på Cupertino.

Microsofts nyfundne, overlegne optræden kunne opleves tilbage i juni til Microsofts Exploring Windows 8-session i Amsterdam. Mens journalister og udviklere snakkede sammen, blæste Black Keys gennem højttalerne – et lydmæssigt hint om, at "Service Pack update"-firmaet havde deres øjne rettet mod Apple-territoriet.

På scenen viste Ted Dworkin, partner og programmanager for Windows Store, Windows 8’s nye integrationer. På en pc hentede han Sky News-app’en og placerede den i siden af desktopskærmen og skalerede den med det samme til en live, interaktiv widget. "Vores ambition er at skabe den største og bedste økonomiske mulighed for udviklere," sagde Dworkin.

På kryds af platforme

Da vi først fik fingrene i Windows 8, blev det tydeligt, at selvom den absolut er kryds-platform – apps virker sømløst på tværs af de tre formater – vil forbrugeren interagere med tre forskellige versioner.

Windows 8 Pro er det fulde operativsystem til desktops og high end-tablets, der har Metro-flise-brugergrænseflade som hjemmeskærm, men også har evnerne til at køre almindelig software via en konventionel og til at begynde med gemt desktop. Windows RT (Run Time) er det ARM-baserede tablet-OS, der kun bruger Metro-brugergrænsefladen. Til sidst er der Windows Phone 8, en mikroversion af Windows RT og, interessant nok, ikke kompatibel med nuværende Windows-mobiler.
 

"Det er dristigt," fortsatte Dworkin, "men vi er fulde af tillid." Og det er de virkelig. Der var ingen strejf af nervøs, Vista-inducerede forstyrrelser i auditoriet. Team Microsoft smilede, lo med på jokes og udåndede de sidste ti år fra deres kollektive lunger.

Get a Mac

Hvis der er noget, der opsummerer Microsofts tabte år, er der 2006 "Get a Mac"-kampagnen. Den etablerede Apple Mac’er som computere for sjove folk, mens Microsoft ikke gjorde dem selv nogen tjeneste med deres Jerry Seinfeld-reklamer. Pc’er havde tabt pr-krigen.

Det lykkedes dog Windows Vista at grave hullet endnu dybere. Den blev lanceret i 2007 som erstatning for det ældre og angiveligt usikre Windows XP, og for at konkurrere med Apples brugervenlige OS X fik det dens blanke Aero-brugergrænseflade og mere brugervenlige layout, der antydede, at Microsoft var klar til at gå tilbage i ringen. Uheldigvis havde spillet ændret sig.

iPhone

Samme måned som Apple lancerede iPhone. "Der er ingen chance for, at den vil få nogen som helst betydelig markedsandel, " deklarerede en trodsig Ballmer. Forkert. Sammen med lanceringen af iOS skabte den det mest succesfulde mobile økosystem i historien. – Glem alt om bærbare computere, dette var en mere lettilgængelig enhed med hardware kun overgået af et intuitivt økosystem.

I dag genererer iPhone alene flere indtægter end hele Microsoft kombineret. RSS Pioneer og tech-analytiker Dave Winer tror dog ikke, at det kun var, fordi Apples innovationer var så gode, men lige så meget, fordi Microsoft havde tabt bolden. "De kørte en kampagne for at prøve at bevise, på trods af hvad folk troede, at Vista var et godt operativsystem," siger han. "De kunne prøve at appellere til vores intellekt, men det underbyggede kun folks fornemmelse af, at noget var helt galt."

Vista

Vista var problematisk. The Times rapporterede endda på det tidspunkt, at mindre end 5 procent af Englands pc’er kunne tilgå alle systemets funktioner på grund af de høje systemkrav. Det kostede også næsten 2.000 kroner for den billigste version.

Gennem samarbejdspartnere vendte Microsoft det til en succes, men tvivlen var blevet sået. Apple var ikke blot sejere, de var ofte mere pålidelige og sommetider endda billigere.

Microsofts reaktion har været langsom. På grund af firmaets store størrelse og managementstruktur er det svært at lave hurtige handlinger. Selv i dag vil mange tænde for deres Xbox 360 eller bruge deres WP 7-mobil, mens de ubesværet bruger den uden at opdage, at Microsoft faktisk er gået i den retning i lang tid. Faktisk siden det skæbnesvangre CEO Summit i maj 2010.

Kinect

Den bevægelsesregistrerende Kinect til Xbox blev lanceret i årets slutning og blev den hurtigstsælgende gadget nogensinde. Xbox 720 PDF-dokumentet, som for nylig blev lækket – og nævner Kinect 2 og et krydsplatforms-operativ-system på tværs af smartphones, tablets, dektops og Xbox – var også dateret til 2010.

Selv den flise-baserede Metro-brugergrænseflade begyndte det samme år som lanceringen af WP7. "Det føltes, som om det var tid til brugergrænseflader, der var ligeglad med enhed," siger Mike Kruzeniski, kreativ direktør for Windows Phone.

En designfokuseret vision ville ikke normalt blive associeret med Microsoft, men den er en vigtig del af firmaets nye filosofi.
Chaitanya Sareen, program-manager for Windows 8 User Experience-team, beskrifter skiftet som "fjernelsen af krom fra din desktop". Ikke et hint mod Googles browser, men mere en reference til det unødvendige biltilbehør, du kan finde i programmer som Pimp My Ride.

"Krom er, hvad vi kalder alle de widgets, sidebarrer og ting, der forstyrrer oplevelsen." Var det ikke Google, der fortalte os, at widgets var fremtiden? Dette fjernede "krom"-element inkluderer ellers interessant nok den ikoniske startknap, der ikke findes på brugergrænse-fladen, men stadig vises på Metros desktop-hjørne. Metro-brugergrænsefladen er grundlæggende en ny startknap.

Gestik i OS

Det, der er skabt i stedet for, er et organisk skrivebord, der deler fleksibiliteten fra Android og designnyheder fra Apple. Blot ved at trække fingeren fra toppen af skærmen kan du sætte app’en fast i enten højre eller venstre side og skalere den til en live widget. Vil du have en fuldskærms-version? Bare træk i den, til den fylder skærmen igen.

Mens Apple kan blive krediteret for at være den første til at integrere gestik i sit OS, er Microsoft gået skridtet videre og har skabt en gestik-baseret brugergrænseflade, hvor bevægelser svarer til operation. Vil du lukke en app? Kast den ned i bunden af skærmen.

Multitasking? Træk ud fra skærmen og ind, og app’en bliver smukt trukket ind fra siden. Men Microsoft har lært på den hårde måde, at et nyt OS vil kæmpe for at skulle fange folks opmærksomhed i den moderne verden.

Der er brug for flagskibs-hardware for at sælge den store, nye ide, men hvem kan man stole på, kan lave dem for dem i så vigtigt et comeback? De besluttede sig for atter at følge i Apples fodspor og gøre noget, de ikke havde gjort i syv år: De ville skabe forgangsteknologien selv.

Surface-tablet

Mens hele verden så på, afslørede Microsoft sine Surface-tablets på sit event i Los Angeles i juni. Indrammet i en flydende metal-krop med en holder og et etui, der også fungerer som tastatur, er det et smart, nyt og brugbart design.
Eks-Apple-CEO Steve Wozniak hyldede den som "konvergensen mellem kunst og teknologi" og takkede Microsoft for endelig at spille Apples eget spil og hævdede, at "Steve Jobs var blevet reinkarneret hos Microsoft."

Vi vil dog hævde, at den forvirrende lancering af to Surfaces – en Pro-version med Windows 8 Pro og en mindre version med RT – er noget, Jobs aldrig ville have tilladt, men grundlæggende var reaktionerne stærke.

På gaming-messen E3’s store auditorier var Microsoft hemmelighedsfuld igen og forsikrede os, at Halo 4 ville blive dagens store nyhed. Det viste sig, at de afslørede SmartGlass, krydsplatformssoftwaren, der linker smartphones og tablets til deres Xbox-konsol.

På det tidspunkt virkede iOS- og Android-apps som mere end en nødvendighed end et pragmatisk forretningsvalg. Dengang vidste vi ikke, at Microsoft var på vej med sin egen tablet. Faktisk er SmartGlass allerede integreret i Windows 8. Gå til entertainment-hubben i enhver enhed, og du får mulighed for at "Play on Xbox" lige så nemt som at bruge AirPlay.

Mens Apple var de første til at gøre deres økosystem mere vigtig end hardwaren, er det på en eller anden måde Microsoft, der har udviklet det første altomfattende system. Her i efteråret får vi at se, om de får succes med det.

"Vi prøver at gøre det absolut klart, at vi ikke vil efterlade noget uudforsket rum til Apple," sagde Ballmer for nylig med stor selvtillid. "Ikke forbrugerne i skyen, ikke hardware eller software-innovation. Vi overlader ikke noget af det til Apple. Det sker ikke. Ikke på vores vagt."

Microsoft vs. Apple: Rivalerne

1/ Windows 8 vs Mountain Lion
Verdens første tre-benede operativsystem har overhalet Apple, som har ændret sine desktop-computere til at være mere i stil med deres mobile OS, men uden rigtig at kombinere de to. Windows 8 er dog ikke så integreret, som det først giver sig ud for, da Windows 8 Pro gemmer en gammeldags pc-grænseflade gennem Metro-fliserne. Apples Mountain Lion er også temmelig god med Notifikationer, Game Center og selv beskeder, der synkroniserer til din desktop, og Safari, der har fået en superhurtig og socialt integreret opgradering. Charm-barren på Windows 8 lover dog at blive en lignende social hub, og skalerbare widgets tilbyder fleksibilitet.
2 / Surface vs. iPad
Apples altoverskyggende tablet har i øjeblikket en af de største pris-konkurrenter i den superbillige Nexus 7, men Microsofts Surface vil udfordre den inden for innovation. Dets Touch Cover tastaturvenlige etui er en Ive-lignende design-genialitet, men lanceringen af to Surface-tablets med forskellige versioner af Windows 8 kan måske skabe forvirring.
3 / Windows Phone 8 vs. iOS 6
HTC, Samsung og Nokia har stillet sig op i køen for at lave mobiler til Microsoft her i ef-teråret – på samme tid som Apples sjette iOS-version er klar og den nye iPhone 5. iOS 6 imponerede hovedsageligt på WWDC på grund af 3D-kortene – en funktion, som Nokia 3D Maps skulle levere til WP8.
4 / SmartGlass vs. AirPlay
SmartGlass blev først fremvist på dette års E3 og er en forbundet tje-neste, der lader dig sende dine mediefiler fra en enhed til dit store tv via Xbox 360 – lidt på samme måde som AirPlay. Men Ballmers baby kan mere end det, med en Wii U-agtig "anden skærms-interakti-vitet" – fra ekstra filminfo til samarbejde i spil – og endda tilbyde kompatibilitet med fjenden (iOS- og Android-apps).
5 / Xbox vs. Apple TV
Et lækket Xbox 720-dokument afslørede, at 2013-konsollen vil blive en mere forbundet settop-boks. Derved går den i krig med Apple som en modtager, afspiller og opbevaring af stueunderholdning – ud over spil. Om Apple vil lave et modtræk og tilføje en app-store til sin tv-boks eller skabe sin meget beryg-tede fladskærm, må vi vente og se.
6 / Ultrabooks vs. MacBook Air
Intel opfandt et helt nyt ord for at få slanke Windows-bærbare til at lyde sexede over for Apples MacBook Air. It-analytikerne hos IDC regner dog med, at der kun er solgt 500.000 i 2012 indtil videre. Forudsigelsen for året var oprindeligt 225 millioner.

Kan Microsoft genskrive app’en
At hamle op med Apples fænomenale App Store-succes – over 650.000 apps – er ikke nogen lille opgave. Alligevel vil Windows’ nye marked blive det første samlede marked, hvor en enkelt app virker på tværs af pc, tablet og smartphone. Alle versioner af Windows 8 bruger samme kerne, så de taler samme sprog, og skærmstørrelse er ikke et problem, da systemet auto-skalerer indholdet eller tillader udviklere at skabe skræddersyede versioner.
Med tiden må enhver udvikler, der udvikler for Windows 8, melde klart ud, hvilke enhedsfunktioner de vil bruge, og hvilke personlige informationer de har brug for at tilgå for at sikre den høje kvalitet samt høje sikkerhed.
Selvom Microsoft tilbyder samme 70 procents indtægt som Apple, så vil de øge indtjeningen til 80 procent, hvis app’en tjener 25.000 dollars eller mere. Det er et godt incitament – et vigtigt et, siden Windows 8-apps ikke vil være kompatible med nuværende WP7-smartphones. Derudover er der Charms-systemet, der gør udviklere i stand til at integrere sociale funktioner, så alt fra nyhedshistorier til din Fruit Ninja-score kan finde vej til verden via Twitter, Pinterest, eller hvilket sociale netværk der er din favorit denne måned. "Vi gentænkte den måde, apps fungerer på."
iPad Pro? Hands-on med Surface
Microsofts Store Flade Håb og potentielle iPad-udfordrer blev af-sløret tidligere på året i en præsentation i LA. Det eneste minus var, at vi ikke helt kunne give de nye tablets en testtur, da de ikke var færdige versioner. Vi blev langsomt ledt igennem tre forskellige demo-stande, med repræsentanter, der fremviste forskellige innovationer og med en smule initiativ og "mild overtalelse", fik vi den maksimale hands-on-tid med Microsoft Surface.
Først fik vi "skrevet" lidt på et utilsluttet Touch Cover-tastatur. Microsoft-repræsentanter refererede begejstret til dette som et "gennembrud" og forventede tydeligvis, at tastaturet – som er guidet på plads af magneter i bedste iPad Smart Cover-stil – ville blive dens største salgsargument og ville forvandle en primært forbrugsfokuseret enhed til en arbejdshest. Det er ikke helt fair at bedømme tastaturets responsivitet, uden at maskinen er tændt, men vi er lidt skeptiske – det føles som at prøve at skrive på pap.
I andet forsøg legede vi lidt med støttebenet, en anden indbygget funktion, som føles solid, selvom den har gjort Surface tykkere end iPad for at gøre plads til den, blev det afsløret.
Til slut prøvede vi faktisk kort at interagere med en fuldt funktionel Surface. Den føles behagelig, dens kanter giver den et tydeligt præg. Responsen føltes en smule mere forsinket end på en iPad, men vi vil ikke fælde dom, før Microsoft har frigivet de færdige enheder.

Mac under angreb?
Microsoft deler kritikerne
Gizmodo
“Microsoft har mod. Det får du, når du er underhunden; enten det eller også ruller du dig sammen som RIM og dør. De er underhunden, fordi, uanset hvor mange hundrede millioner af folk der bruger deres software, så tilhører coolhedsfaktoren og fremtiden Apple. Eller tilhørte."
The Verge
“Det, der vil få Windows 8 til at udskille sig, er udførelsen af en tre år gammel strategi. Hvis Microsoft ikke gør noget ved sin marketing eller laver prisfejl, så vil alt det hårde arbejde være spildt. Det er tre skærme og en sky eller 3 fod under jorden og en sky af støv. Game on."
Engadget
“Den nye hardware ser god ud, men Microsoft er nødt til at være konkurrencedygtig med Apple rent økonomisk for at have en chance. Lige nu er det ikke særlig opløftende, at der er en svag antydning af, at prisen bliver "sammenlignelig" med en vag klassifikation af tablets og laptops."
CNET
“Microsoft skal stadig bevise, at de kan levere. Men hvis Surface bliver et hit, vil de have gjort et stort slag mod Apple. Og det er en god ting. Nogle derude i pc-land burde bevise, at Apple tager fejl indimellem."

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her