Din Mac er stadig åben for angreb

Sikkerhedsekspert venter stigning i virus, hackerangreb og identitetstyveri på Mac.

Artiklens øverste billede
En dansk sikkerhedsekspert forventer en massiv stigning i virusser, hackerangreb og identitetstyveri på Mac.

Apple har forbedret sikkerheden. Det har været et af nøglepunkterne i udviklingen af den nyeste version af OSX til de omkring 100 millioner solgte Macs verden over.

Oven på sidste års store virusangreb på Mac var det ventet, at Apple ville sætte mere fokus på sikkerheden, men til trods for et højere niveau er sikkerhedsekspert Janus Rægaard Nielsen fra det danske antivirusfirma www.mysecuritycenter.com dog ikke imponeret.

Han glæder sig over, at Apple nu langt om længe har indset, at de ikke er immune over for malware, men mener, at et af problemerne ligger i, at man i årevis har afvist behovet for øget sikkerhed og beskyttelse. Han er således enig med den russiske antivirusekspert Eugene Kaspersky i, at Apple er mindst 10 år bagud på sikkerhed i forhold til Microsoft.

En illusion

"Apple har i mange år forsøgt at skabe en illusion om, at Mac er mere sikkert end Windows. Det er fremragende markedsføring, men det passer ikke. I hvert fald ikke i dag, hvor Windows er blevet langt sikrere, end det var for bare fem år siden. Den eneste grund til de færre angreb på Mac skal findes i forskellen i markedsandele.

Der bliver solgt over 10 gange flere computere, der kører på Windows, og derfor har Windows indtil nu været et langt mere attraktivt mål for hackere. Men med Apples voksende markedsande, vil vi også se en stigning i hackerangreb på Mac", siger Janus R. Nielsen.

Læs også: Mac er mere sårbar end nogensinde

Falsk tryghed hos Mac-brugerne

Janus R. Nielsen mener, at Mac har potentielle sikkerhedshuller, som Apple ikke har haft fokus på at lukke, fordi hackerne har haft større interesse i Windows.

"Apple har i dag et system, som det kommer til at tage mange år at lappe. Det er det, Microsoft har erfaring med og brugt de sidste 10 år til at være gode til, og den erfaring har Apple ikke.

Det er et kendt faktum, at Microsoft igennem mange år har haft en stor gruppe mennesker ansat til at hacke ind i Windows for at finde potentielle sikkerhedshuller, så man hver måned kunne udsende en opdateret version ud til brugerne – en præventiv metode, som Apple tilsyneladende ikke har praktiseret eller haft brug for. Men med Flasback-angrebene sidste år, som var phishingforsøg, hvor en falsk Java-opdatering inficerede over en halv million Macbooks, kan Apple ikke længere trække på frihjul."

Flere phishingforsøg

"Generelt vil vi se mange flere phishingforsøg i fremtiden, både på Mac og Windows, for en stor del af internetkriminaliteten findes i form af phishing. Forskellen er måske bare, at Mac-brugere føler sig sikrere end Windows-brugere, og derfor kan de være tilbøjelige til at udvise mindre påpasselighed, når de f.eks. klikker sig ind på falske hjemmesider." Janus R. Nielsen henviser til en undersøgelse, der blev beskrevet af sikkerhedsfirmaet Eset for et par år siden.

"Den viste, at 57 pct. af Mac-brugerne følte sig så sikre, at de ikke havde brug for et antivirusprogram, mens der kun var tale om 27 pct. af pc-brugerne. Phishingangreb er lige så effektive på Mac, Linux, Windows, Android og andre operative systemer, fordi de fungerer ved at narre brugerne og ikke er afhængige af usikkert software.

Mac er ikke immun over for phishingforsøg, og dets brugere oplever derfor en falsk tryghed, når de føler sig sikrere end andre. De fleste gode sikkerhedsprogrammer, der er på markedet i dag, kan mindske disse angreb, selvom de selvfølgelig aldrig helt vil kunne undgås", siger Janus R. Nielsen.

Læs også: 10 gode råd til at beskytte din Mac

Mac-computere på arbejdspladser øger risikoen

Hvad angår Mountain Lion OSX, erkender Janus R. Nielsen, at Apple nu forsøger at tage sikkerhedstruslerne lidt mere alvorligt, selvom der stadig er mange uløste problemer. Apple påstår for eksempel, at alle dokumenter på en Mac vil være helt sikre med krypteringsprogrammet FileVault 2 Encryption, der er indbygget i det nye OSX. Men det er en falsk garanti, for hvis Apple kan dekryptere filerne, så kan en hacker også.

Janus R. Nielsen vurderer, at Apple i fremtiden vil blive tvunget til at sætte yderligere ind over for den stigende internetkriminalitet.

"I mange år har Mac-computere været et sjældent syn på arbejdspladserne på grund af det høje prisniveau, men i takt med at flere virksomheder tillader BYOD (Bring Your Own Decive), altså at medarbejderne medbringer deres private bærbare computere på arbejdet, øges presset på Apple for at højne sikkerhedsniveauet yderligere.

Ellers er det kun et spørgsmål om tid, før virus, malware og identitetstyveri på Mac går hen og bliver et lige så stort problem, som det har været for Microsoft, og dermed vil Mac-brugerne og deres arbejdspladser også blive ramt af årlige økonomiske tab i milliardklassen."

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.