LAN-partyets kongerække

Hvilken spilcomputer kan få dig levende ud af kampen på lørdag? Vi har testet seks af de vildeste maskiner netop nu.

Artiklens øverste billede
Spilcomputere skal naturligvis testes med tunge 3D-spil, og vi har derfor udfordret maskinerne med en række nye repræsentative titler. Fælles for disse er, at de godt kan køre på svagere hardware, men kræver kræs for virkelig at skinne.

Glem alt om spilkonsoller, som du sætter til fjernsynet. Deres indmad er slet ikke kraftig nok til at trække tunge spil i en tilpas høj opløsning og hastighed. Rigtige gamere spiller på pc!

Desværre betyder pc-gaming også oftest, at du er bundet til et stort, tungt og larmende kabinet, der kan huse den kraftigere hardware. Selvsamme hardware fylder og larmer grundet heftig varmeudvikling, hvilket man i stationære maskiner kan komme til livs med vandkøling og store blæsere.

Men hvad nu hvis man ikke gider have en stor, strømslugende kasse stående, allerede er glad for at kunne have tingene med sig og egentlig bare gerne vil kunne spille og arbejde på én og samme maskine? Så bør man overveje en gaming-laptop.

Flere firmaer bejler til de bærbare spilleres gunst, og udvalget er større end nogensinde før. Desværre kommer man her til at gå på kompromis på nogle områder.

Kompakt er dyrt: Maskinen kommer pga. sin størrelse til at koste betydelig mere end en stationær i samme klasse.

Det mindre kabinet gør også, at det er sværere for processoren og især grafikprocessoren at komme af med varmen. Det betyder masser af blæserkøling – fra små, hurtige, støjende blæsere.

Og sidst, men ikke mindst er de fleste bærbare alt-i-én-løsninger, hvor alt er integreret i bundkortet, og der er ingen eller ringe mulighed for opgradering af komponenterne, særlig grafikkortet.

Kan du leve med disse begrænsninger, er der alligevel meget godt at komme efter. Vi har testet seks forskellige bærbare, der alle har det tilfælles, at de både kan bruges som arbejdshest og gaming-laptop. Alle er de udstyret med nyere Core i7-processorer fra Intel, masser af ram samt grafikkort fra Nvidias seneste GeForce GTX 10-serie. Priserne er derefter.

Sådan testede vi

Spilcomputere skal naturligvis testes med tunge 3D-spil, og vi har derfor udfordret maskinerne med en række nye repræsentative titler. Fælles for disse er, at de godt kan køre på svagere hardware, men kræver kræs for virkelig at skinne. Vi har sigtet efter en stabil frame-rate på minimum 60 fps.

Dertil har vi naturligvis lavet diverse målinger med de gængse testprogrammer Browsermark og Geekbench suppleret med 3DMark fra finske Futuremark. Hastigheden på SSD-drev blev testet med værktøjet HDTach.

De dyre og larmende grafikkort er, hvad der virkelig adskiller disse maskiner fra de øvrige 99 procent af markedets laptops, men vi har selvfølgelig også set på de egenskaber, som vi normalt vurderer bærbare computere på, såsom ergonomi, vægt, lyd og kvaliteten af skærmen.

Den sorte MacBook Pro

Foto: Razer

The New Razer Blade 2016

Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-6700HQ quad-core (8 tråde)

Skærm: 14" QHD+, 3200 x 1800, touch

Hukommelse: 16 GB ram / 512 GB SSD

Grafik: Nvidia GeForce GTX 1060 m. 6 GB ram

Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit

Mål og vægt: 34,5 x 1,8 x 23,5 cm / 1,95 kg

2 MP webcam, Killer Wireless 1535 802.11ac og Bluetooth 4.1, 3 x USB 3.0 (A), USB 3.1 (C), HDMI, hovedtelefonudgang

Pris: 19.000 kroner

Er du glad for MacBooks, vil du med garanti sætte pris på Razer Blade.

Plus: Razer Blade er en smuk og lækker maskine, der både egner sig til kontorbrug og spil.

Minus: Blæserne larmer lige lovlig meget under spil, og prisen er lidt høj. Den høje opløsning er for meget for et GTX 1060-kort.

Razer Blade er en laptop til dig, der allerede har og er glad for en MacBook Pro, men ville ønske, at du også kunne spille på den. Det kan du med den her, og den ligner og fylder cirka det samme. Men skinnet bedrager, og indeni finder du en kompetent spilmaskine, der støjer vildt og inderligt fra undersidens blæsere, når du starter spillene op.

Vi er meget begejstrede og vrænger stort set kun på næsen af prisen. Tæt på 20 stænger er lige lovlig meget.

Find computeren på Razers hjemmeside

 

Luksusflyder til spil

Foto: MSI

The New Razer Blade 2016

Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-6700HQ quad-core (8 tråde)

Skærm: 14" QHD+, 3200 x 1800, touch

Hukommelse: 16 GB ram / 512 GB SSD

Grafik: Nvidia GeForce GTX 1060 m. 6 GB ram

Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit

Mål og vægt: 34,5 x 1,8 x 23,5 cm / 1,95 kg

2 MP webcam, Killer Wireless 1535 802.11ac og Bluetooth 4.1, 3 x USB 3.0 (A), USB 3.1 (C), HDMI, hovedtelefonudgang

Pris: 19.000 kroner

Lækker skærm og slankt design gør MSi’en til en lækker, men kostbar fornøjelse.

Plus: Kraftig hardware i superslank indpakning. Processor, drev, tastatur og lyd er alt sammen hentet fra øverste hylde.

Minus: Kun GeForce GTX 1060-kort. Du kan godt finde hurtigere maskiner til samme pris, men så bliver de større og tungere.

At lave en bærbar, der kan bruges til både gaming og civil brug, er en balancegang. Men MSi GS73VR klarer den, selv om prof-gamere vil rynke på næsen over at skulle nøjes med det tredjehurtigste grafikkort på markedet. Man kan godt få endnu større grafikmuskler til samme pris. Men det koster på vægten.

I realiteten svarer ydelsen stadig til, hvad man for et år siden fandt i de absolut kraftigste bærbare. Det betyder, at alt undtagen de allernyeste spil bør køre glat. Tilhører man til gengæld den lille elite af virkelig seriøse spillere, vil man vælge en maskine, hvor en større del af ressourcerne er brugt på grafikken.

Find den her

Fra næstøverste hylde

Foto: HP

HP Omen 17 w203no

Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ quad-core (8 tråde)

Skærm: 17,3" Full HD, 1920 x 1080

Hukommelse: 16 GB ram / 512 GB SSD

Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 m. 8 GB ram

Styresystem: Windows 10

Mål og vægt: 41,6 x 3,3 x 27,9 cm / 3,4 kg

Integreret HD-webcam, Wi-Fi 802ac, Miracast, Bluetooth 4.2, Gigabit Ethernet, 3 x USB 3.1, Mini DisplayPort, HDMI, lyd ind/ud, kortlæser, G-sync

Pris: 15.990 kroner

Bedste køb

Fornuftige, gennemtænkte kompromiser giver en maskine, der leverer meget for færre penge.

Plus: Hvis du slækker bare en lille smule på 3D-kravene, får du mange kræfter til en forholdsvis rimelig pris.

Minus: Lidt skrabet i forhold til de andre. Professionelle spillere har brug for mere råstyrke.

HP Omen 17 er ikke lige så supersej at se på og røre ved som konkurrenterne. Men det handler (også) om de indre værdier. Og her får man rigtig meget for pengene. Hvis du kan nøjes med det næstbedste Nvidia-grafikkort, der stadig er langt hurtigere end sidste års topmodel, og “kun” en lynhurtig 512 gigabyte SSD at gemme dine spil på, er Omen 17 et fremragende køb.

HP er stadig gamer-klassens nye dreng, og lækkerhedsfølelsen på Omen er ikke så gennemført som på de øvrige i feltet. Til gengæld slipper du langt billigere i købspris.

Find den på hp.dk

Stor r*v og OLED-skærm

Foto: Dell

Alienware 13 R3

Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ quad-core (8 tråde)

Skærm: 13,3" QHD OLED, 2560 x 1440

Hukommelse: 16 GB ram / 256 GB SSD

Grafik: Nvidia GeForce GTX 1060 m. 6 GB ram

Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit

Mål og vægt: 33,3 x 2,2 x 26,9 cm / 2,6 kg

HD-webcam med IR, Killer 1435 802.11ac 2x2 med Wi-Fi og Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, 2 x USB 3.0 (A), USB 3.0 (C), Thunderbolt 3-port, Mini DisplayPort, HDMI, LAN, hovedtelefonudgang, Alienware Graphics Amplifier-port, mikrofonindgang

Pris: 16.490 kroner

Man kan godt blive lun på Alienware, selv om designet er lidt skævt.

Plus: Skærmen er utrolig flot og knivskarp. Ydelsen er trods størrelsen ganske god, ligesom batteriet er et af de bedre.

Minus: Skærmen er alt for blank og derfor ubrugelig i solskin. Ikke alle vil synes om den store bagende.

Alienware har i mange år været kendt for solide gaming-maskiner i den dyre ende, der desværre også har været forbeholdt det amerikanske marked. Det er de ikke længere, og det skal vi egentlig være glade for.

Maskinen her har måske ikke det kraftigste grafikkort, men klarer sig alligevel ret godt og har en utrolig lækker og skarp OLED-skærm. Batteriet er hertil et af de klart bedre og kan holde maskinen kørende i lang tid.

Vil du have en maskine, som stadig er transportabel og kan bruges til andet end gaming, og kan du leve med den blanke skærm og det lidt fjollede design, er Alienware et godt køb.

Køb den på dell.com

Pantersort rovdyr

Foto: Acer

Acer Predator 17X GX-792

Processor: 2,9 GHz Intel Core i7-7820HQ quad-core (8 tråde)

Skærm: 17,3" HD, 1920 x 1080 @ 60 Hz

Hukommelse: 32 GB ram / 512 GB SSD, 1 TB HDD

Grafik: Nvidia GeForce GTX 1080 m. 8 GB ram

Styresystem: Windows 10

Mål og vægt: 42,3 x 4,5 x 32,2 cm / 4,5 kg

Integreret 720p webcam, Wi-Fi 802ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, USB-C (Thunderbolt), 4 x USB 3.0, USB 3.1, HDMI, lyd ind/ud, kortlæser

Pris: 23.995 kroner

Specielt anbefaletAcers bud på en dræbermaskine oser af luksus og æder dine spil til morgenmad.

Plus: Gennemført lækkert bygget monstermaskine med den hurtigste grafikprocessor, penge kan købe i dag.

Minus: Den er stor, den er dyr, den er tung. Og trods et gigantisk strømforbrug er den kun næsthurtigst i testen.

Med Predator-serien arbejder Acer hårdt på at bide sig fast på gaming-markedet, og Predator 17X er en glimrende og velkonstrueret maskine, der kan tilfredsstille selv de mest krævende spillere. Ydelsen er i top, og det kræver nærmest et målfoto at afgøre forskellen mellem Acer og ærkerivalen Asus.

Ydelse af den kaliber i en laptop har sin pris. Både målt i kroner og bærbarhed. Predator 17X kræver en solid pc-taske, og batteriet er mest til pynt. Og den koster en formue – men ikke mere end en seriøs racercykel eller andet topklasse-hobbyudstyr.

Køb den hér

Grotesk luksus-gamer

Foto: Asus

Asus ROG G701VIK BA044T

Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7820HK quad-core

Skærm: 17,3" Full HD, 1920 x 1080 pixel @ 120 Hz, G-Sync

Hukommelse: 16 GB ram / 2 x 256 GB SSD

Grafik: Nvidia GeForce GTX 1080 m. 8 GB ram

Styresystem: Windows 10 Home, 64 bit

Mål og vægt: 42,9 x 3,85 x 30,9 cm / 3,6 kg

HD-webcam, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, 3 x USB 3.0, USB-C, Gen2/Thunderbolt, Mini DisplayPort, HDMI, LAN, hovedtelefonudgang, mikrofonindgang

Pris: 27.999 kroner

Bedst i test

Asus satser benhårdt på ydelsen, hvilket presser pris og vægt i vejret.

Plus: Imponerende ydelse fra en bærbar computer, der fint kan bruge som alternativ til en ægte stationær gamer-pc.

Minus: Maskinen larmer en del, de indbyggede højttalere er for dårlige, og den er alt for tung. Hertil koster den spidsen af en jetjager.

Asus ROG G701 er en maskine for de få, hvor prisen ikke betyder noget, og hvor der ikke gås på kompromis med ydelsen. Den er grotesk stor og larmer som en støvsuger. Men der er mening med galskaben. Den trækker alle nyere spil rundt ved næsen og spytter imponerende flot grafik ud på sin 17,3 tommers skærm.

Har du pengene, og vil du død og pine have en maskine, som du – i princippet – kan tage med rundt, er den derfor værd at overveje. Vil du have mest muligt for pengene, er du alligevel langt bedre tjent med en stationær med to 1080-kort i. Den løsning vil være mere fremtidssikret og sågar billigere end monsteret fra Asus.

Køb computeren her

Artiklen er publiceret i samarbejde med Lyd og Billede

Andre læser

Mest læste

Del artiklen