Test: Fire gamingtastaturer, to forskellige arketyper

Gamingtastaturer er et fællesbegreb, der dækker over tastaturer med forskellige tilgange til et fælles samlet mål. Det er at give gameren bedst mulige betingelser for at vinde computerspil med afsæt i det rette tastatur.

Artiklens øverste billede
Logitech G910 Orion. Foto: Logitech

Gamingtastaturet er et interessant stykke hardware. For selvom det selvfølgelig kan og skal kunne bruges som almindelig tastatur, så er det kvaliteterne i forbindelse med gaming, man køber og vurderer tastaturet ud fra.

Gamingtastaturet findes i såvel dome-udgaver samt i mekaniske udgaver. Modsat allround-tasta-turer, så er kabling ‘god latin’. Man vil ikke risikere at miste værdifulde millisekunder på grund af tab ved en trådløs forbindelse.

Alle fire gamingtastaturer her i testen udstyret med mekaniske taster

Det er desuden klart, at et gamingtastatur skal stå stabilt, være velbygget og kunne holde til mange gentagne tastetryk. I modsætning til et almindeligt tastatur, bliver visse taster såsom WASD-tasterne brugt meget mere end andre taster på tastaturet, når der games. 
Selvfølgelig kan tastaturets evne til almindelige skriverier også spille ind, igen alt efter hvor meget man anvender computeren til andet end gaming, det vil jo variere en hel del alt efter bruger.

Men et gamingtastatur skal først og fremmest kunne levere nøjagtige præcise tasteanslag, hvis feedback lader brugeren vide, at nu er en handling aktiveret. Tastaturet skal være i stand til at levere samme brugeroplevelse gang på gang, og kan man aktivere en handling så hurtigt som muligt, mens kontinuiteten bevares, så er det en kæmpe fordel. Det er blandt andet derfor, at mekaniske taster har den høje kurs de har indenfor gaming.

Kend gamingtastaturer på klikket

At et tastatur er mekanisk er kun en overordnet indikator for, hvad man kan forvente af et tastaturs tastekarakteristika. 
Det findes efterhånden et stadigt større udvalg af switches, samt variationer eller kloner af disse i diverse mekaniske tastaturer.

Switchen er den mekanisme, der sørger for, at tasten aktiveres, når den gør, samt at tasten igen frigøres, når den gør. Den bestemmer også, hvor langt tasten i det hele taget kan presses ned, og hvorledes brugen af tasterne føles i form af feedback til brugeren.

Se også: Stærke bærbare: Vælg en computer med dobbeltløb

Her findes der taktile taster, hvor man kan mærke, hvornår tasten er aktiveret og lineære taster, hvor dette punkt ikke kan mærkes. Der er taster, der er forholdsvis lydløse, mens andre igen afgiver et tydeligt klik i brug.

Den modstand, der skal til for at aktivere tasten, samt hvor hurtigt tasten aktiveres og så at sige slår fra igen, er ligeledes med til at karakterisere det enkelte tastaturs egenskaber.

Her kan man ikke sige, at en bestemt kvalitet er bedre end andre, det er lidt en subjektiv vurdering. Selvfølgelig er det altid en fordel med hurtigt reagerende taster. Nogle søger tastaturer, der har så mange indbyggede funktioner som muligt, herunder macro-taster. Andre spillere, der spiller fps-spil, er måske mere fokuserede på det basale.

Brug, feeling og krav

Svaret blæser i vinden fristes man til at sige. Ikke således forstået, at vi ikke kan finde ud af, hvad vi synes om de deltagende tastaturer. 
Det er snarere, hvis man bliver stillet for opgaven at finde det ultimative gamingtastatur, der altid vil kunne levere varen til alle brugere – det kan man nemlig ikke.

Der er meget store forskelle på hvilke præferencer, den enkelte gamer har. Der kan være mange grunde til, at man foretrækker et tastatur eller sågar en tastaturtype frem for en anden. Nogle vil gerne have så mange funktioner som muligt, lige fra antallet af macro-taster, mængden af ting man kan justere i den medfølgende sofware og masser af valg i forbindelse med det pågældende spil.

Alle kan være enige om, at hurtigt reagerende taster samt anti-ghost-taster er et must. Det har alle fire deltagere da også.

Hvor mange MMO-, MOBA-gamere eller andre måske generelt synes, at det er fedt at have et stort tastatur med masser af macro-taster, så foretrækker andre som fps-gamere måske et slankt skrabet tastatur uden ting, der kan distrahere. Det hele afhænger naturligvis også af graden af seriøsitet, hvormed gaming bedrives.

Men alene de anvendte switches kan bestemt adskille vandene, for de bestemmer, hvilken karakteristik det enkelte tastatur har, ikke nødvendigvis kun for spiloplevelsen, men også for baggrundsbelysningens karakter.

Tæt kapløb

Det er svært at sammenligne forskellige typer, som deltagerne jo er, uden at forfordele nogen, men ud fra vore erfaringer er vi kommet frem til følgende:

Logitech G910 Orion Spectrum
Steelseries
Razer BlackWidows
Roccat Suora FX

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.