Test af Nokias første tablet - Lumia 2520

Lækkert design, flot stor skærm og fin batteritid, men desværre et styresystem, som ikke er optimalt til touchbetjening.

Artiklens øverste billede
Nokia Lumia 2520 er en business-tablet, som mange virksomheder kan finde interessant.

Tablet

Nokia Lumia 2520

Nokia

Nokia Lumia 2520 er den første tablet med Windows 8.1 RT, som jeg for alvor synes er lækker. Allerede fra øjeblikket, hvor den trækkes ud af kassen, fornemmes den stilrene kvalitet af det efterhånden legendariske Lumia-design.

Selvom 2520 helt igennem er af plastik og ikke magnesium som Microsoft Surface 2, rydder den bordet i kvalitetsoplevelsen. Det højglanspolerede udtryk og de sirligt afrundede hjørner får denne tablet til at fremstå som noget ganske særligt. Blød og imødekommende er nok de rigtige ord.

De sorte knapper på min røde enhed står godt til helheden, men det er synd, at porten ti MicroSD-kort og sim-kort stikker en smule op fra hullet og ikke er helt plan med kanten.

Desværre kræves der en klud inden for rækkevidde, for den bliver godt nok hurtigt grim og træls at se på. Det er en rigtig skidt-suger. Og uheldigvis er den ualmindelig modtagelig over for ridser. Allerede kort efter, testen begyndte, noterede jeg mig små ridser på bagsiden af den blanke overflade.

Nokia Lumia 2520 måler 168 x 267 x 8,9 millimeter og vejer 615 gram. Til sammenligning vejer Microsoft Surface 2 hele 675 gram og er samlet set en smule mindre.

Web-TV: Oplev Lumia 2520 tæt på

Ikke keyboard med

Når du køber Lumia 2520, er der i pakken selve tabletten inklusive oplader. Her skal det bemærkes, at der kræves en specialoplader, og der kan således ikke benyttes opladere med MicroUSB-stik.

Det cover med tastatur (Nokia Power Keyboard), der har været fremvist i forbindelse med 2520’eren, er ikke en del af salgspakken, men skal købes som ekstraudstyr.

Ved skærmens højre side finder vi en kombineret port med både Micro-USB samt USB 3.0 og et skærmudtag med HDMI-D (micro). I forhold til Surface 2 må du dermed undvære en almindelig standard USB-port.

Vælger du efterfølgende at købe Nokia Power Keyboard, får du to USB 2.0 porte samt ekstra batteri, så der er strøm til endnu mere drift. Du skal i den sammenhæng forberede dig på en væsentlig vægtforøgelse.

Med Lumia 2520 får du også Bluetooth, NFC, 2 GB RAM og 32 GB indbygget hukommelse, der kan udvides med op til 64 GB via MicroSD-kort.

Test: Asus PadFone Infinity – smartphone og tablet i ét

Flot og stor 16:9 skærm

Skærmen er virkelig nydelig. Vi taler Full HD (1920 x 1080 pixels) fordelt på 10,1 tommer i 16:9 format, så man får den fulde glæde af billeder eller film. Nokia har inkluderet ClearBlack-teknologien, der gør, at indholdet på skærmen stadig kan ses, når der er kraftigt lys fra omgivelserne. Derudover er der også ”udvidet udendørs synlighed”, sådan som det kendes fra Lumia-telefonerne i highend-klassen.

Overfladen er beskyttet af Corning Gorilla Glass 2.

Det er meget svært at sige noget virkeligt negativt omkring billedet på skærmen. Jeg synes helt klart, at det er en godkendt skærmoplevelse, og de fremtrædende farver i Windows sætter ekstra gang farvespillet.

Der er ikke sparet på skærmens formåen. Multipunkts-touchdelen reagerer prompte og præcist på ens input.

En skærm i denne størrelse er ualmindelig god, når der skal ses videoer, film, overskues Excel-ark eller blot surfes på nettet.

Dueltest: Asus Transformer Pad mod Samsung Galaxy Note 10.1 2014

Online overalt – hele tiden

Drivkraften i Lumia 2520 er et af de helt nye chipsets fra Qualcomm, Snapdragon 800 med quad-core 2.2 GHz. Grafikken håndteres af Adreno 330. Med andre ord får du noget af det mest moderne hardware, der kan opdrives for rimelige penge.

Nokias første tablet sælges udelukkende i en udgave med sim-kort. Den kan forbinde til alle typer af netværk; alt fra GSM over 3G, Turbo 3G og naturligvis 4G LTE med understøttelse af frekvenser i 11 bånd. Der skulle dermed være en rimelig sandsynlighed for at komme online over alt i verden.

LTE er i Cat4, der teoretisk giver 150 mbit/s i download og 50 mbit/s upload. Trådløst netværk (Wi-Fi) fungerer med standarderne a802.11 a/b/n og understøtter dualband kommunikation.

Køber du denne tablet, nærmest skriger den på et sim-kort, så den kan komme online. Også fordi du kan bruge den som hotspot for dine andre enheder.

Telenor giver gratis SIM-kort til data

Lang batteritid

En tablet er meget vanskelig at vurdere batteridriftstid på, da det er meget forskelligt, hvordan brugeren anvender den. Typisk er en tablet ikke i hånden hele tiden, som tilfældet er med en smartphone.

Kapaciteten på batteriet er 8.000 mAh, og en blanding af internet-surfing, apps, e-mail, spil osv. i løbet af en dag kører ikke batteriet i bund. Og som nævnt kan der købes et tastatur med ekstra batterikraft.

Opladeren kan i øvrigt lade batteriet til 80 procents kapacitet på omkring én time. Så der er stort set ingen undskyldning for at løbe tør for strøm.

Den har Windows

Udfordringen for denne tablet kan være, at den kører Windows RT 8.1. Det er den Windows-version, som kun understøtter de særlige applikationer, som kan hentes via Windows Store, og her er udvalget ifølge MetroStore Scanner omkring 150.000 styk.

Udvalget er ikke så detaljeret og i så høj kvalitet, som det vi finder på iPad, men Microsoft kæmper hver dag for at forøge antallet. Nu er også en officiel Facebook tablet-app tilgængelig, som fungerer ganske fint.

Men Windows Store lider af en masse ”pirat-apps”, som forsøger at score downloads ved at bruge officielle navne som f.eks. LinkedIn (eller navnet på andre populære tjenester). Det synes jeg, er specielt kritisk, når nu LinkedIn ikke har en app til Windows RT.

Jeg kan kun opfordre til, at man grundigt undersøger, om de applikationer, man selv har brug for, er tilgængelige. For det kan ikke lade sig gøre at bruge standard Windows-programmer, som det kendes fra den almindelige computer.

Det gode ved Windows er, at den spiller godt sammen med computeren, hvis tjenesterne som OneDrive og Sharepoint benyttes. Her minder det meget om det, der fås via iCloud på Apples enheder.

Da jeg satte stikket i, måtte jeg affinde mig med, at der gik langt over en time, inden jeg var kørerende, da antallet af opdateringer i Windows var overvældende.

Systemet har i øvrigt stadig en masse børnesygdomme. Eksempelvis er det ikke i alle indtastningsfelter, at tastaturet popper frem selv, når det skal bruges. Jeg har også været ude for, at når man kigger efter opdateringer i Windows flise-interfacet, kan det se ud som om, systemet hænger – årsagen er, at Windows i desktop-mode allerede indlæser opdateringer.

Microsoft har en stor opgave endnu med at gøre Windows mere brugervenligt i forhold til tablets. I flere tilfælde skal forskellige ting justeres i desktop-tilstand, og man kan således ikke holde sig i den touch-venlige del.

Kommer med Office ud af boksen

Nokia Lumia 2520 er født med Microsoft Office ud af æsken. De inkluderede programmer er Word 2013, Excel 2013, PowerPoint 2013, OneNote 2013 og Outlook 2013. Der er et tæt samspil til kontorets pc, hvis der som tidligere nævnt bruges cloud-tjenester.

Men! Office er i princippet bare de samme programmer, som man får på den almindelige computer, og det kan på ingen måde kalde en touchskærm-optimeret oplevelse.

Hvad der er værre for Nokia (og Microsoft) er, at Office nu er kommet til iPad (dog ikke Outlook). Underligt nok fungerer Office på iPad langt bedre end i Microsofts eget styresystem.

Microsoft Office kan nu hentes på iPad

Jeg kan kun håbe, at Microsoft her strammer op. Nokia har en mega fed hardware, der ikke komplementeres af styresystemet.

Selvom Windows Phone og Windows RT 8.1 minder meget om hinanden, så må jeg indrømme, at telefon-systemet fungerer bedre, end tilfældet er, når der kommer en tablet indover.

Internet på stor skærm

En af forcerne i Nokia Lumia 2520 er internet-delen, som på den store skærm giver et glimrende overblik. Websites indlæses hurtigt og effektivt, men du skal vænne dig til, at Internet Explorer findes i to versioner på enheden.

Den ene kører i det nye startskærmsmiljø, mens den anden ligger i desktop-tilstand. I desktopudgaven er det stærkt generende, at skærmtastaturet ikke kommer frem, når der klikkes i et felt, der kræver indtastning – en ting der dog fungerer fint i den anden udgave.

For begges vedkommende gælder det, at Java ikke er understøttet. Det udelukker flere ting, f.eks. brug af sider som kræver Nem ID-login. Derimod er Adobe Flash integreret i browseren.

Et alternativ kunne være at anvende Google Chrome. Men denne browser findes ikke til Windows RT.

Generelt sker indlæsningen af websites hurtigt, og det er let at navigere rundt i indholdet. Så her er oplevelsen på niveau med det, som vi finder på mange andre tablets.

Har sin plads i virksomheden

Lumia 2520 er ikke en erstatning for Windows-pc’en, men et supplement. Nokias første tablet er det bedste supplement til pc’en, som vi endnu har set.

Denne tablet hører hjemme i virksomheder, der har Windows 8 implementeret sammen med Microsoft Office via Sharepoint og/eller OneDrive adgang. I et sådan setup, hvor medarbejderne gemmer i skyen, er Nokia Lumia 2520 en overvejelse værd.

Da produktet kom til Danmark, udstyrede Telenor alle sine kørerende sælgere med det og beskrev, hvordan mange syntes, det var alle tiders tablet, netop fordi den forlængede det arbejde, som medarbejderne havde på den stationære computer på kontoret.

Med Windows-login på både kontor og tablet er det i princippet den samme oplevelse, man har begge steder.

Begrænsningerne, som Windows RT lægger ned over brugeren, gør ikke Nokias tablet egnet til privat brug.

Konklusion: Nokia leverer varen

Jeg holder rigtig meget af Nokia Lumia 2520, som er flot at se på og lækker at røre ved. Jeg kan sagtens se, hvordan nogle virksomheder kan have stor glæde af, at indføre denne som tabletproduktet til medarbejderne fremfor iPad. Krydsintegrationen med Windows er absolut genial, når der står Microsoft over hele linjen.

De avancerede brugere vil samtidig have glæde af phablettelefonen, baseret på Windows Phone, Nokia Lumia 1520, som vi tidligere har testet.

Test: Sådan er Nokia Lumia 1520

Til hurtige snapshots er der et 6.7 megapixels kamera med Carl Zeiss-optik. Kameraet på fronten til video- og Skype-samtaler er på 2 megapixels. Det gør ikke 2520 til en fotomaskine, men til reminders og kopier af slides ved en præsentation er muligheden relevant.

Lumia 2520 har kraftig hardware og flot stor skærm, og Nokia har gjort en del ekstra ud af det ved at inkludere sin korttjeneste Here Maps, Nokia Camera, Video Director og Storyteller.

Efter min opfattelse er Nokia, med sine gode apps, i den grad med til at udvikle de platforme, som de er repræsenteret på, men det er desværre ikke nok.

Windows RT er ikke egnet til touchskærm, og på Office har Microsoft en kæmpe opgave i at bringe denne version op på niveau med touchoplevelsen i sin egen app til iPad. Men det er IKKE Nokias skyld, for de har i den grad skruet et godt produkt sammen.

Microsoft har med Windows 8 gjort det muligt at køre apps side om side på skærmen, i deres tiles-interface. Denne funktion ses blandt andet i Facebook- applikationen og virker fint. I forhold til iPad er dette en bedre måde at håndtere multitasking på.

Når der sammenlignes med Microsoft Surface 2, har Nokia Lumia 2520 et MEGET bedre design, hvilket er det primære argument for at vælge Nokia i stedet for Microsoft. Men udvalget af apps og bedre overall touchoplevelse vil nok gøre, at mange alligevel foretrækker iPad.

Nokia Lumia 2520 er en business-tablet, som mange virksomheder vil finde interessant, men i en samlet vurdering lander jeg på 4 ud af 6 stjerner. Nokia leverer varen, men det gør Microsoft ikke.

Fordele

  • Stor flot skærm i 16:9 format
  • Indbygget 4G LTE og kraftig hardware
  • Tæt integration med virksomhedens Microsoft-installationer

Ulemper

  • Ingen standard USB-porte
  • Windows RT 8.1 er ikke god nok til touch
  • Microsoft Office har bedre touchoplevelse på iPad

Andre læser

Mest læste

Del artiklen