Yelp'en er nær

Yelp er en de mest populære tjenester i USA. Nu er den kommet den til København.

Artiklens øverste billede

Min kone og jeg gør det i China Town, Lower East Side, på Times Square, og vi gør det på vores nærområde i Brooklyn. Hele tiden. Næsten hver dag. Vi har også engang gjort det i Central Park, men det var ikke så spændende som forventet.

Vi ”yelp'er”.

Når man bruger Google, så googler man. Når man bruger Yelp, så yelp'er man.

Yelp udtales ”jælp” og betyder ”at bjæffe”. Yelp er en internettjeneste, der viser vej til de bedste restauranter, caféer, pizzeriaer, isboder, cykelforretninger, fitness centre, økologiske supermarkeder, tandlæger, bagerier og andre butikker.

Yelp er for længst blevet et udsagnsord her i USA, hvor San Fransisco i 2004 var den første by, der fik glæde af tjenesten. Otte år senere er Yelp i 13 lande med mere end 60 mio. brugere, og for nylig kom turen så til København. Lur mig, om ikke det spreder sig til resten af Danmark i nær fremtid.

Brugerne bestemmer

Ligesom den populære rejsehjemmeside TripAdvisor er Yelp baseret på brugeranmeldelser. Og når tusindvis af brugere i ens lokalområde bjæffer op om gode og dårlige butikker og spisesteder, giver det en temmelig træfsikker indikation af, hvad man kan forvente at få for pengene i et givent etablissement.

I de gode gamle dage listede vi rundt i gaderne for at finde et godt bette sted at spise frokost, og det var endda som om, at maden smagte lidt bedre, hvis man selv havde fundet stedet.

Den tilfredsstillelse har jeg ikke haft i det seneste års tid - til gengæld har jeg aldrig fået så meget god mad som efter, jeg begyndte at yelp'e mig frem. Lækker thaimad, billig sushi, saftige hjemmelavede burgere og bagels med laks, der smelter på tungen.

Skeptiker overbevist

Mød os i byen en fredag eller lørdag, og du vil se fruen og jeg stå på New Yorks fortov med hovederne dybt begravet i hver vores iPhone, inden vi beslutter os for, hvor vi skal dinere.

Til stor morskab for blandt andet min bror, der ikke helt kunne se problemet i at vælge den første og bedste restaurant, da han var på besøg.

Han mente, det var lidt som at google vejret i stedet for at kigge ud af vinduet. Skeptikernes grin stivner som regel, når de sætter tænderne i endnu et velbalanceret måltid, der får mundvandet til at flyde.

Nem at bruge

Yelp virker både på smartphones som app og på en normal hjemmeside, og det er super enkelt at bruge. Indtast søgeord som ”frokost” eller ”billig” eller vær mere præcis og indtast ”hot dog”, ”italiensk” eller ”sushi”. Forfin søgningen ved at vælge prisniveau fra $ til $$$$. På et kort viser Yelp de bedste butikker eller spisesteder baseret på dine søgekriterier kombineret med brugernes anmeldelser og hvor langt, du er villig til at trave efter det bedste måltid.

Tager Yelp aldrig fejl? Hmm … tjo … bum bum … måske.

Men jeg har ikke nogen personlige skrækhistorier i ærmet. På Yelp i New York kan man dog se i anmeldelserne, at nogle gæster er blevet utrolig skuffet efter at have besøgt et sted udelukkende baseret på Yelp-scoren, men sådan er det jo med smag. Og anmeldelser fra glade amatører er jo langt fra præcis videnskab, og kokken kan have haft en dårlig dag. Men ligesom det er tilfældet i ”Hvem vil være millionær?”, må jeg sige, at publikum som regel har ret.

I en by som New York er udvalget overvældende, maden er relativt billig, og indbyggerne er flittige anmeldere.

Giv det lidt tid

I København er det derimod hundedyrt at spise ude, så det er naturligt, at der vil være færre anmeldelser på den københavnske Yelp i begyndelsen.

Jo færre anmeldelser, des mere vejer hver enkelt anmeldelse i den samlede bedømmelse, og kombineret med sandsynligheden for, at indehaverne får egne venner og bekendte til at skrive gode anmeldelser for at komme godt fra start, vil Yelp formentlig ikke være helt lige så træfsikker i København i begyndelsen.

Men om et års tid tror jeg på, at både turister og lokale kan begynde at yelp'e sig igennem de københavnske buffeter, fiskerestauranter, cykelsmede og vinbarer med gode resultater.

LÆS OGSÅ: Opdatér Facebook - efter din død

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.