Chefen kan kontrollere dit helbred

Microsoft har udviklet udstyr, der kan kontrollere medarbejdernes produktivitet, fysiske tilstand og evner.

Artiklens øverste billede
Chefen kan siddde på sit kontor og holde øje med din hjerneaktivitet, din puls og dit stressniveau. Foto: colourbox.com

Ifølge The Times har Microsoft udviklet Big Brother-overvågningsudstyr, der i detaljer kan overvåge medarbejderes tilstand - både hvor produktive de er ved skærmen, og hvordan deres helbredsmæssige tilstand er.

Chefen kan med andre ord sidde på sit kontor og holde øje med, om hendes medarbejdere har det godt og knokler nok uden at ramme den stress-tærskel, der får dem til at bryde sammen.

Vagtsomme fagforeninger

Amerikanske fagforeninger er på vagt af frygt for, at computer-udstyr, som det Microsoft har udviklet, kan bruges til at afskedige folk på grundlag af udstyr, der kontrollerer deres tilstand og indsats. Og eksperter i datasikkerhed og jura udtrykker betænkelighed ved systemets udstrakte mulighed for at krænke den enkeltes private forhold.

Nærgående målinger

Systemet kan eksempelvis måle hjerterytme, kropstemperatur, bevægelse, puls, åndedræt, ansigtsmimik, hjerneaktivitet, blodtryk og meget mere. Og dermed afsløre, om der er tegn på stress, frustrationer eller andet, der kræver en indsats.

Målingerne kan sammenholdes med den enkelte medarbejders normale tilstand og dermed afsløre, hvornår afvigelserne er så store, at der er brug for at skride ind på den ene eller anden måde.

Microsoft vil ikke kommentere

Det amerikanske patentkontor bekræfter, at Microsoft netop har anmodet om patent på et sådant system, og at tilladelsen i givet fald kan ventes at blive givet inden for det kommende år.

Microsoft har afvist at kommentere det aktuelle udstyr og patentansøgningen med følgende udtalelse: “Vi har over 7.000 patenter og er stolte af disse og den udvikling og de kvaliteter, vores patenter repræsenterer. Vi har dog den genrelle holdning, at vi ikke kommenterer uafsluttetde patentansøgninger, fordi der undervejs i processen kan blive tale om at ændre produktet for at leve op til betingelserne for at opnå det ønskede patent.”

Kilde: Times Online

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen