Annonce
Computer

Halvdelen af alle danskere sjusker med sikkerheden på nettet

Genbrug af kodeord øger risikoen for datatyveri. Ikke desto mindre bruger mange samme login til flere konti.

Selv om vi generelt er blevet dårligere til at sikre os selv på nettet, viser undersøgelsen, at problemet med at bruge det samme kodeord på flere konti er størst blandt unge mellem 18-25 år. Foto: Thomas Borberg

Når vi bruger det samme kodeord til vores mailkonto, bankkonto og sociale medier, øges risikoen for at blive udsat for datatyveri.

Alligevel genbruger halvdelen af danskerne deres kodeord - også kaldet passwords - viser en ny undersøgelse fra Nordea.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea, er det et udtryk for, at borgerne ikke tager håndtering af kodeord alvorligt nok.

- Resultatet fik hårene til at rejse sig på mit hoved, for man må ikke genbruge passwords, siger hun og fortsætter:

- Det er som om, vi mangler den digitale dannelse. For folk er ikke blevet bedre til at passe på sig selv på nettet.

En af årsagerne kan ifølge forbrugerøkonomen være, at borgerne ikke ved, hvad de skal gøre for at passe på personlige oplysninger på nettet.

Men det er også, fordi vi har stor tillid til hinanden i Danmark. Og her understreger Ann Lehmann Erichsen, at "tillid er godt, men kontrol er bedre", når vi er på nettet.

- Sikkerhed på nettet er noget, vi skal tale mere om, og så skal vi huske på, hvad vi skal lade være med for at passe på os selv.

Selv om vi generelt er blevet dårligere til at sikre os selv på nettet, viser undersøgelsen, at problemet med at bruge det samme kodeord på flere konti er størst blandt unge mellem 18-25 år.

Her svarer 69 procent af de unge, at de ofte genbruger et kodeord.

- Det kommer bag på mange, fordi gruppen bliver kaldt "digitalt indfødte", men de har altså ikke en medfødt sikkerhedssans. Så den skal vi lige øve os lidt mere på, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hos Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste, ser chef Thomas Lund-Sørensen undersøgelsen som en bekræftelse i, at kulturen omkring kodeord generelt ikke er særlig god i Danmark.

Og det er et problem, for truslen fra cyberkriminalitet er meget høj i Danmark, siger Thomas Lund-Sørensen.

- De kriminelle har bevæget sig over på de digitale netværk, ligesom alle vi andre gør det.

- De har fundet ud af, at det er et godt felt at arbejde i, og derfor udnytter de alle de digitale svagheder, der er, inklusiv vores lidt svage password-kultur, til at komme ind og tjene penge på vores data, siger han.

Derfor anbefaler Thomas Lund-Sørensen blandt andet, at man har et separat kodeord til alle sine konti, og at kodeordet skal være på mellem 12-14 tegn.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Lego-rapport: Børn vil ha' klodsen på skærmen

En undersøgelse af børn i ni lande viser, at digitaliseringen fylder stort set hele børneværelset. Derfor er Lego nødt til at udvide den digitale flanke – men det vil være en lige så stor fejl at gå væk fra klodsen, siger forsker.
Annonce
altomdata.dk

Tilmeld dig Altomdata.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Altomdata.dk
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her